25.04.2017 17:57

Ziemeļvalstis un Baltijas valstis sadarbosies, lai attīstītu kopējo digitālo vidi

Autors  BNS
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ziemeļvalstis un Baltijas valstis sadarbosies, lai attīstītu kopējo digitālo vidi pixabay.com

Ziemeļvalstis un Baltijas valstis sadarbosies, lai attīstītu kopējo digitālo vidi, paredz otrdien, 25. aprīlī, parakstītā deklarācija "Par Ziemeļvalstu-Baltijas valstu reģiona lomas stiprināšanu digitālajā vidē".

Kā skaidroja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sabiedrisko attiecību nodaļas pārstāve Laura Jansone, parakstītās deklarācijas mērķis ir stiprināt Ziemeļvalstu un Baltijas valstu potenciālu digitālajām pārmaiņām valsts un sabiedrības līmenī, īpaši attīstot pārrobežu e-pakalpojumus publiskajā sektorā.

Parakstītā deklarācija arī paredz attīstīt e-pārvaldi, sekmēt uzņēmēju digitalizācijas konkurētspēju, kā arī paātrināt digitālā vienotā tirgus principu ieviešanu Ziemeļvalstu un Baltijas valstu reģionā. Šo mērķu sasniegšanai iesaistītās puses dalīsies ar saviem labās prakses piemēriem, veidojot kopējas iniciatīvas.

No Latvijas puses deklarāciju parakstīja VARAM valsts sekretāra vietnieks informācijas un komunikācijas tehnoloģiju jautājumos Edmunds Beļskis, kurš atzina, ka tas atkārtoti apliecina Ziemeļvalstu un Baltijas valstu reģiona potenciālu būt pirmajiem, kas izmanto digitālā vienotā tirgus sniegtās iespējas. Apņemšanos parakstīja arī Norvēģijas, Zviedrijas, Dānijas, Somijas, Īslandes, Fēru salu, Igaunijas un Lietuvas pārstāvji.

Deklarācija tika parakstīta Ziemeļvalstu un Baltijas valstu ministru digitalizācijas konferences laikā, kas norisinās no 24. aprīļa līdz 25. aprīlim Oslo, Norvēģijā.

Beļskis konferences laikā Latviju pārstāvēja arī piedaloties paneļdiskusijā "Rītdienas e-pārvalde – caur evolūciju vai revolūciju?". Tajā piedalījās arī citi augsta līmeņa pārstāvji no Zviedrijas, Lietuvas, Norvēģijas, Dānijas un OECD.

Jau šobrīd Ziemeļvalstu un Baltijas valstu reģions tiek uzskatīts par labo piemēru digitalizācijas un e-pakalpojumu attīstībā. Iesaistot vēl vairāk uzņēmējus un iedzīvotājus, publisko un privāto sektoru, kā arī izmantojot inovācijas un konkurētspēju, var panākt ilgtspējīgu ekonomisko attīstību.

Digitālā vienotā tirgus izveide ir komplekss process, kas skar gandrīz ikvienu attiecīgajā reģionā pārstāvēto uzņēmējdarbības jomu un regulējošos tiesību aktus, tāpēc tā ieviešana notiek pakāpeniski un ir saistīta ar daudziem izaicinājumiem.