17.07.2012 14:59

G. Truksnis neredz pamatojumu deputātu skaita mazināšanai lielajās pašvaldībās

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
G. Truksnis neredz pamatojumu deputātu skaita mazināšanai lielajās pašvaldībās www.delfi.lv

Jūrmalas mērs Gatis Truksnis uzskata, ka pašvaldībās ir nepieciešams nošķirt lēmējvaru no izpildvaras, taču neredz pamatojumu Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) iecerei samazināt deputātu skaitu lielajās pašvaldībās.

 

"Samazināt deputātu skaitu varbūt ir vajadzība mazās pilsētās un nelielos pagastos, kur, piemēram, ir 17 deputātu, bet ne lielās, kur katrs deputāts pārstāv lielu skaitu savas pilsētas iedzīvotāju," pauž G. Truknsis.

Viņš uzsver – būtiski ir tas, ka katrs deputāts ir kādas noteiktas savas iedzīvotāju daļas un tās interešu pārstāvis. Ja jūtami tiks samazināts deputātu skaits, tas var ietekmēt demokrātijas procesus, raksta LETA.

"Jūrmalas pilsētā ir 56 000 iedzīvotāju, tas nozīmē ka katrs deputāts pārstāv vidēji 3000 jūrmalnieku intereses. Mūsu pilsētu nosacīti var sadalīt 17 mikrorajonos, un šo rajonu iedzīvotājiem var būt atšķirīgas intereses un vajadzības. Līdz ar to man šis VARAM ierosinājums drīzāk izskatās populistisks – samazināt samazināšanas, paša procesa dēļ. Kāds tam ir pamatojums?" neizpratnē ir politiķis.

Viņš atgādina, ka Jūrmalā līdz 1994. gadam tautas deputātu padomē darbojas 100 deputātu, bet pēc tam deputātu skaits tika samazināts līdz 15, un tā bija būtiska reforma.

Ja Jūrmalā deputātu skaitu samazinātu no 15 uz 13, pašvaldība mēnesī ieekonomētu 600 latu, taču 6000 jūrmalnieku paliktu bez savas pārstāvniecības, un Jūrmalas mēram tā nešķiet adekvāta maiņa.

Jau ziņots, ka VARAM vasaras laikā plāno sagatavot grozījumus likumā par pašvaldībām, lai samazinātu deputātu skaitu pašvaldībās un, paredzot aizliegumus konkrētu amatu savienošanā, novērstu iespējamu interešu konfliktu. Grozījumus plānots sagatavot šīs vasaras laikā, lai jau rudenī tos varētu skatīt Saeimā un spēkā tie stātos vēl līdz nākamvasar paredzētajām pašvaldību vēlēšanām.