16.07.2012 14:29

Uz cik krēsliem sēdēt – pašvaldību vadītāju viedokļi

Autors  Elīna Kondrāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Baldones novada domes priekšsēdētāja Karina Putniņa: "No savas pieredzes gan varu teikt, ka Baldonē visefektīvākā un konstruktīvākā strādāšana bija ar deputātu skaitu 11." Baldones novada domes priekšsēdētāja Karina Putniņa: "No savas pieredzes gan varu teikt, ka Baldonē visefektīvākā un konstruktīvākā strādāšana bija ar deputātu skaitu 11." Krišjānis Grantiņš

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža rosinājumu līdz pašvaldību vēlēšanām samazināt deputātu skaitu un noteikt amatu savienošanas ierobežojumus lielākā daļa aptaujāto Pierīgas pašvaldību vadītāju atbalsta.

15 vietā varētu būt 11

Deputātu skaita samazinājumu Babītes novada priekšsēdētājs Andrejs Ence vērtē kā loģisku risinājumu: "Kad bija administratīvi teritoriāla reforma, ar saukli, lai būtu pārstāvēti visi apvienotie pagasti, bija jāpalielina deputātu skaits, kas neattaisnoja sevi. Pēc partiju principiem nekāda saikne tur neveidojas, no viena pagasta var būt arī trīs deputāti." Pašlaik Babītes domē strādā 15 deputāti. "Varētu būt 11. Taču, ja būtu mazāk par deviņiem deputātiem, būtu grūtības izveidot komitejas."

Tāpat A. Ence uzskata, ka "lēmējvarai un izpildvarai vajadzīgs nodalījums. Šī lieta velkas jau no 1994. gada. Uzskatu, ka nevar sēdēt uz diviem krēsliem vienlaikus – būt iestādes vadītājs, administrācijas darbinieks un deputāts. Tas ir pretēji normālas pārvaldības principiem".

Tikai tukšas runas

Deputātu skaita samazināšanu atbalsta arī Baldones novada domes priekšsēdētāja Karina Putniņa, kuras vadībā pašlaik strādā 15 deputāti. Priekšsēdētāja pauž, ka novados, kuros apvienojušās vairākas bijušās pašvaldības, deputātu skaitam jābūt pietiekamam, lai visi bijušie pagasti būtu pārstāvēti. "No savas pieredzes gan varu teikt, ka Baldonē visefektīvākā un konstruktīvākā strādāšana bija ar deputātu skaitu 11. Nebija tukšas runas un bija ievēlēti ļoti darbīgi cilvēki. Citādi te visādi sanāk..."

Savukārt Siguldas novada domes priekšsēdētājs Uģis Mitrevics ministra E. Sprūdža iniciatīvu vērtē ar dalītām jūtām. "Ieguvums būtu finansiālais ietaupījums, jo deputātiem nebūtu jāizmaksā algas."

Taču mērs saskata arī zaudējumus, kā pirmo minot, ka deputātiem būtu lielāka slodze, vienlaikus darbojoties vairākās komitejās. Turklāt, ja vienam vai vairākiem deputātiem nebūtu iespēja apmeklēt komitejas sēdi, būtu apdraudēta lēmuma pieņemšana, jo nebūtu kvorums.

"Ja samazinātos deputātu skaits, iespējams, būtu apdraudēta mazāko pašvaldību, kas pievienojās lielākiem novadiem 2009. gada Teritoriālās reformas rezultātā, pārstāvniecība." Ja tiktu realizēta šī iniciatīva, Siguldas domē no 15 līdzšinējiem deputātiem darbotos deviņi.

Svarīgi – par cik?

Stopiņu novada priekšsēdētājs Jānis Pumpurs atzīst, ka samazināt deputātu skaitu būtu lietderīgi, bet svarīgi – par cik. "Pašvaldībā, kurā ir 20 tūkstoši iedzīvotāju, diez vai pietiktu ar deviņiem deputātiem. Pazustu demokrātija, jo šie deviņi cilvēki vairs neizteiks visas sabiedrības viedokli."

Tomēr J. Pumpurs atzīst, ka daudzos gadījumos nav vajadzīgs tik daudz deputātu lēmumu pieņemšanā. "Novadā līdz reformai bija 11 deputāti. Uzskatu, ka arī pēc reformas pietiktu ar 11. Tagad ir 15 deputāti." Savukārt, vaicāts par plānotajiem amatu savienošanas ierobežojumiem, J. Pumpurs pauž, ka tas varētu nebūt pareizākais lēmums, jo nereti par deputātiem tiek ievēlēti tieši darbīgākie iedzīvotāji, kuri bieži vien ieņem atbildīgus amatus arī uzņēmumos: "Tātad tie darbīgie nevarēs būt deputāti, taču varēs būt tie, kas būtībā sabiedrībā nav atzīti. Viņi būs jāievēl, bet kāds būs pienesums novadam no šiem deputātiem?"

Jāmaina vēlēšanu dalījuma sistēma

Ķekavas novada domē pašlaik strādā 17 deputāti, savukārt pēc rosinājuma īstenošanas būtu 11. Priekšsēdētājs Roberts Jurķis pauž, ka optimālais deputātu skaits novadā būtu 13. Mērs plānoto deputātu skaita samazināšanu vērtē pozitīvi, jo tā varētu veidoties stabilākas domes un mazāka sadrumstalotība.

"Bet tas nav vienīgais, ar ko panākt stabilāku domes sastāvu – jāmaina vēlēšanu rezultātu dalījuma sistēma tā, lai rezultātā uzvarējusī partija saņemtu vairākumu mandātu." R. Jurķis min piemēru, ja no 11 vai 12 sarakstiem ievēl pa vienam deputātam, tad rezultāts ir tāds pats. "Izmaiņas noteikti ir nepieciešamas, bet kompleksi. Pozitīvas izmaiņas nevarēs panākt tikai ar deputātu skaita mazināšanu."

Savukārt amatu savienošanas ierobežojumus priekšsēdētājs atbalsta: "Pašvaldības administrācijas, iestāžu un kapitālsabiedrību darbiniekiem vienlaikus pildīt deputāta pienākumus ne vienmēr ir lietderīgi."