02.07.2012 09:24

Bijušais Baložu mērs: novadu reforma atsvešinājusi pašvaldības

Autors  Elīna Kondrāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pēc Teritoriālās reformas izveidotajā Ķekavas novadā ietilpst Baloži, Ķekava un Daugmale. Pēc Teritoriālās reformas izveidotajā Ķekavas novadā ietilpst Baloži, Ķekava un Daugmale. www.travelnews.lv

"Politiskais spēks ir atrāvies no sabiedrības. Kādreiz deputātus varēja satikt uz ielas. Tagad jābrauc ar vairākiem transporta līdzekļiem," teic bijušais Baložu pilsētas domes priekšsēdētājs Andis Adats.

1. jūlijā aprit trīs gadi, kopš izveidots Ķekavas novads, apvienojot trīs Rīgas rajona pašvaldības – Baložu pilsētu, Daugmales un Ķekavas pagastus. Novada deputāts A. Adats (Latvijas Zemnieku savienība) atzīst, ka trūkumu reformai ir daudz. "Iedomāsimies, ka trīs ģimenes saliek kopā visus savus ienākumus un nopērk mašīnu. Uz trijām ģimenēm – vienu. Kādam tas būs labi, bet vai visiem?"


Deputāts, kurš izveidojis atdalīšanās kustību "Brīvību Baložiem", teic, ka līdz ar reformu, trīs pašvaldību finanses nonākušās vienās rokās – Ķekavas novada domē. "Gribu akcentēt – tikai vienās rokās. Tomēr naudas uz vienu iedzīvotāju vairāk kā iepriekš nav."

A. Adats pauž, ka naudas koncentrācija degradējot saimniecisko uztveri. Iepriekš pagasti saimniekojuši pēc savām iespējām, taču pašlaik nauda tiekot izšķietsa.

"Iedomāsimies situāciju – dzīvojam daudzdzīvokļu mājā, un valsts nolemj, ka visu mājas iedzīvotāju algas deleģēs iztērēt komunālajai saimniecībai. Naudas koncentrācija ir, nauda ir liela, iespējas ir lielas, bet vai cilvēku iespējas ar to palielinās? Ja paveiksies, izremontēs tieši jūsu dzīvokli. Tieši tā uz mazo rēķina attīsta lielos projektus," uztraucas deputāts. Ja tiks sākta Ķekavas sākumskolas celtniecība par pašvaldības līdzekļiem, politiķis novadam saskata draudus ieslīgt stagnācijā, jo visi brīvie saimniekošanas līdzekļi tikšot iztērēti skolas būvniecībā.

A. Adats piedāvā risinājumu – vajadzētu izveidot otrā līmeņa pašvaldības, kas saliedētu pašvaldību intereses reģionā. "Pašlaik pašvaldības ir tik lielas un stipras, ka atsvešinājušās no Latvijas sabiedrības. Katra dara pa savam. Kur tad ir kopējā valsts politika? Kad strādāja rajonu padomes, viss bija skaidrāks."

Andis AdatsAndis Adats/Foto: www.balozipilseta.lv


Lasi vairāk par Teritoriālo reformu Pierīgas novados.