01.07.2012 16:30

Krimuldas mērs: Novadu apvienošana bija tīri politisks process

Autors  Rasma Rudzāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Mārtiņš Ozoliņš Mārtiņš Ozoliņš Krišjānis Grantiņš

"Principā uzskatu, ka novadu reforma bija vajadzīga," stāsta Krimuldas novada domes priekšsēdētājs Mārtiņš Ozoliņš, lēdurdznieks, kurš ir paplašinātā novada vadītājs.

"Grūtāk ir tiem novadiem, kas ir ļoti lieli, jo, ja ģeogrāfiska attāluma dēļ cilvēkiem būs jāmēro pārāk tāls ceļš, lai paveiktu ar ikdienas vajadzībām saistītās lietas un apmaksātu dažādus rēķinus, mēs naudu būsim paņēmuši no iedzīvotāju kabatām, nevis ietaupījuši no iekšējiem resursiem."

Kā norāda M. Ozoliņš, apvienojot vairākus pagastus vienā, vieglāk realizēt lielos projektus. Lēdurgā ar Eiropas Savienības struktūrfondu līdzdalību rekonstruēta ūdens un kanalizācijas sistēma, savukārt Krimuldā uzlikts jauns segums un izbūvēts gājēju celiņš Dārzu ielā, iesākta bērnudārza būvniecība un peldbaseina renovāciju.

M. Ozoliņš atzīst, ka novadu apvienošanās tomēr lielā mērā bijis "tīri politisks process" – arī Krimuldā un Lēdurgā. "Ekonomiska pamatojuma tam īsti nebija, un iedzīvotājiem nejautāja, ko un kā viņi vēlas. Pagastu priekšsēdētāji vienojās par sev tīkamāko modeli, un lēmumu pieņēma domes, kurās bija neliels deputātu skaits. Tas tapa redzams, kad sākās amatu dalīšana, jo rezultātā visās novadu pašvaldību pārvaldēs vadītāju amatus ieņēmuši bijušie pagastu vadītāji. Pārvaldei ir jābūt kā pašvaldības pakalpojumu sniegšanas punktam, lai iedzīvotājiem tie būtu pieejami pēc iespējas tuvāk dzīvesvietai, taču pagasta pārvaldes vadītāja amats ir tāds politisks veidojums."

"Pagasti ir bijuši ilgus gadus, katrs ir attīstījies mazliet citādi, un katram ir bijušas savas pamatotas prioritātes. Taču kopumā esam apraduši ar jauno situāciju," rezumē M. Ozoliņš.

Lasi vairāk par Teritoriālo reformu Pierīgas novados.