28.04.2012 13:38

Eiropas parlamenta deputāte viesojas Pierīgā un bauda vietējo vīnu

Autors  Elīna Kondrāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
27. aprīlī “Pīlādžos” viesojās E. Kēstingere, kura ir līdzziņotāja likumdošanas ziņojumam par Lauku attīstību. Viņa radīs likumdošanas ietvaru turpmākajiem gadiem, lai zemnieki varētu mērķtiecīgāk izmantot lauku attīstības naudu lauku teritorijas attīstībai un inovāciju ieviešanai. 27. aprīlī “Pīlādžos” viesojās E. Kēstingere, kura ir līdzziņotāja likumdošanas ziņojumam par Lauku attīstību. Viņa radīs likumdošanas ietvaru turpmākajiem gadiem, lai zemnieki varētu mērķtiecīgāk izmantot lauku attīstības naudu lauku teritorijas attīstībai un inovāciju ieviešanai. Krišjānis Grantiņš

Latvijas vizītes ietvaros kokaudzētavā "Pīlādži" viesojās Eiropas Parlamenta (EP) Lauksaimniecības un lauku attīstības komitejas deputāte Elizabete Kēstingere no Austrijas.

Deputātes vizītes mērķis bija iepazīties ar situāciju Latvijas lauksaimniecībā un pārrunāt sasāpējušo jautājumu par netaisnīgi zemajiem tiešmaksājumiem, kas Latvijā pašreiz ir sešas reizes mazāki nekā Nīderlandē.

Kopā ar Zemkopības Ministrijas (ZM) pārstāvjiem E. Kēstingere paviesojās Pierīgas zemnieku saimniecībās, tostarp Siguldas novada domes priekšsēdētāja Uģa Mitrevica vietnieka Jāņa Zilvera kokaudzētavā "Pīlādži".

J. Zilvers viesiem atklāja, ka galvenais šķērslis turpmākai attīstībai ir finanšu resursu trūkums, turklāt pašreizējā situācijā nav iespējams ieguldīt lielākas investīcijas. "Līdz šim esam iztikuši praktiski bez kredītiem, ko bankas dod nelabprāt, jo stādaudzēšana ir riskanta nozare. Mūsu klimata apstākļos pavasari sākas vēlāk un rudeņi ātrāk, tāpēc lielākais drauds ir nepateicīgais klimats."

"Pīlādžu" saimniecībā atrodama liela šķirņu daudzveidība: dažādi ogulāji un augļkoki - ābeles, cidonijas, pīlādži, bumbieres. Kopš pērnā oktobra saimniecībā sākuši ražot arī augļu - ogu vīnu. Aromātiskos un gardos vīnus saimnieks laipni piedāvāja degustēt ZM pārstāvjiem un E. Kēstingerei.

E. Kēstingere ir EP viedokļa gatavotāja par Eiropas Komisijas izstrādāto priekšlikumu Lauku attīstības regulas projektam. Viņa veido Kopējās lauksaimniecības politikas (KLP) reformas Lauku attīstības sadaļu. Deputāte Latvijā ieradusies pēc Eiropas Parlamenta deputātes Sandras Kalnietes un Zemkopības ministres Laimdotas Straujumas ielūguma, lai iepazītos ar situāciju Latvijas laukos.

S. Kalniete atzina, ka šī noteikti nav pēdējā vizīte, kad Latvijā ierodas Eiropas Lauksaimniecības komitejas cilvēki, kas ir ziņotāji vai līdzziņotāji likumdošanas izstrādei: "Ir ļoti svarīgi, lai viņi atbrauktu un redzētu situāciju uz vietas. Tas dod pavisam citu iespaidu par saimniekošanas apstākļiem, ko var un ko nevar izdarīt."