06.06.2013 09:10

Portāls: Cimdars pieļauj, ka Salaspilī, visticamāk, noticis balsu pirkšanas gadījums

Autors  www.diena.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Arnis Cimdars. Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Arnis Cimdars. web.cvk.lv

Gadījums, kad vēlēšanu iecirknī Salaspilī balsošanas kastē bija atrastas 50 neapzīmogotas aploksnes, liek pieļaut, ka noticis balsu pirkšanas gadījums, nevis huligānisms vai arī vēlēšanu komisijas darbinieku nolaidība.

Tā 6. jūnijā intervijā Latvijas Radio sacīja Centrālā vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētājs Arnis Cimdars. "Protams, nevar izslēgt visus trīs gadījumus, bet es drīzāk domātu, ka ir notikusi šajā gadījumā ļaunprātīgākā rīcība, tas ir – balsu pirkšana," sacīja A. Cimdars.

Tā kā lietas materiāli nodoti izmeklēšanai Drošības policijā, A. Cimdars nevēlējās sīkāk analizēt, kāds varētu būt šīs nepatīkamās lietas iznākums, kā arī nevarēja pateikt, par kādu partiju šajās neapzīmogotajās aploksnēs tika balsots.

Jau ziņots, ka, lai arī kļuvis zināms, ka vēlēšanu iecirknī Salaspilī balsošanas kastē ir atrastas 50 neapzīmogotas aploksnes, vietējā vēlēšanu komisija vēlēšanu rezultātus plānojusi apstiprināt. Salaspils novada vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Silvija Zālīte gan teicās, ka ir aizdomas par to, ka ir notikusi provokācija ar mēģinājumu viltot vēlēšanu rezultātus.

Pēc šī gadījuma CVK pieņēma lēmumu vēlēšanu materiālus saglabāt iesaiņotā veidā un lietu par neapzīmogotajām aploksnēm nodeva izskatīšanai Drošības policijai. Kā ziņots, "Reģionu alianses" pārstāvis bija informējis CVK, ka šāda situācija konstatēta 766. vēlēšanu iecirknī Latvijas Universitātes Bioloģijas institūtā Salaspilī. Vēlēšanu komisija rīkojās atbilstoši noteikumiem un šo aplokšņu saturu neizmantoja vēlēšanu rezultātu noteikšanai.

Pastāv divi iespējamākie situācijas skaidrojumi – tiek pieļauts, ka vēlēšanu iecirkņa komisija varētu nebūt apzīmogojusi šīs aploksnes, taču komisijas darbinieki savu vainu noliedz. Turklāt, ja 50 cilvēkiem būtu izsniegtas šādas aploksnes, kādam no vēlētājiem vajadzēja pamanīt zīmoga trūkumu, uzskata CVK, šī iemesla dēļ šādu iespēju nodēvējot par maz iespējamu. Otra iespēja paredz, ka tas varētu būt balsu pirkšanas gadījums, kad kāds šīs aploksnes vairākiem vēlētājiem ir iedevis pirms viņu ienākšanas iecirknī. Tajā pašā laikā nevar izslēgt, ka tas ir huligānisms.