05.04.2013 15:35

Ziema patukšojusi pašvaldību maciņus ceļu uzturēšanai

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ziema patukšojusi pašvaldību maciņus ceļu uzturēšanai Krišjānis Grantiņš

Neierasti garā ziema Pierīgas novadu pašvaldībām ceļu tīrīšanai un pretslīdes materiālu kaisīšanai prasījusi papildu līdzekļus, taču komunālie dienesti ar saviem pienākumiem iespēju robežās tikuši galā.

"Gāja grūti. Nauda, ko ceļu uzturēšanai atvēl valsts, ir smieklīga. Sevišķi, kad ziema ir ievilkusies tā, kā šogad. Taču pašvaldība finansiāli nāca palīgā, un arī tehnikas pietika. Labi, ka šoziem bija diezgan daudz saulainu dienu un sniega nebija pārāk daudz," atzīst Stopiņu novada pašvaldības aģentūras "Saimnieks" Transporta un labiekārtošanas nodaļas vadītājs Juris Bistrovs. Viņš gan ir ļoti norūpējies par to, kas gaidāms tuvākajos mēnešos: "Daudzviet asfalts ir pagalam. Pa ziemu ceļi ir galīgi sabrukuši, pavasarī un vasarā darba būs daudz."

Mālpils novada pašvaldības SIA "Norma K" Labiekārtošanas un ceļu dienesta pārstāve Ilze Vanaga kā briesmīgu raksturo situāciju, kad līdzekļu ceļu uzturēšanai novadā ir uz pusi mazāk nekā pirms četriem, pieciem gadiem. "Decembrī gan saņēmām papildu līdzekļus, taču tāpat ekonomējam, kur vien varam, – atlaidām sargus, atteicāmies no videonovērošanas sistēmas, mūsu traktoristi mēnesī saņem 200 latu uz rokas."

Arī šī iemesla dēļ ziemā ar sāls maisījumu kaisītas tikai Mālpils centra ielas. Lauku ceļi šķūrēti iespēju robežās – ja tehnikas problēmu dēļ to nav izdevies izdarīt uzreiz, otrā dienā dienesta darbinieki bijuši klāt. Pēc tam, kad dažu dienu laikā no slidenās brauktuves bija noslīdējušas divas automašīnas, par pašvaldības līdzekļiem nācies tīrīt arī tās pārziņā neesošu ceļu.

Salaspils novada pašvaldības iestādes "Komunālais dienests" vadītājs Zigmārs Zeimulis situāciju šoziem salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem nedramatizē: "Bija lielāki izdevumi nekā parasti, taču kopumā viss ir sakārtots. Sanāca vairāk braukāt, līdz to vairāk naudas izlietojām degvielai, apmēram par trešdaļu vairāk izdevām arī sāls maisījumam un smiltīm. Pagaidām līdzekļu pietiek, skatīsimies, kāda situācija būs gada beigās."

"Ar naudu, ko piešķir valsts, protams, nepietiek, bet novada dome piešķīra papildu līdzekļus, un Garkalnē vietējās nozīmes ceļi visas ziemas garumā ir bijuši izbraucami," teic pašvaldības SIA "Garkalnes komunālserviss" vadītājs Harijs Lieljuris. Novadā liela daļa ceļu ir uzņēmuma "Latvijas Valsts ceļi" pārziņā, bet vietējie parūpējušies par lauku ceļiem, kuri tīrīti laikus un kurus pavasarī plānots greiderēt. Lieti noderējusi nesen Garkalnē iegādātā jaunā tehnika, un plānots, ka līdz nākamajai ziemai tā vēl tiks papildināta.

Vienā gan tikpat kā visi aptaujātie ir vienisprātis, kopējo situāciju ar ceļu stāvokli Pierīgā nodēvējot par katastrofālu. Taču tikpat liela vienprātība ir arī par to, ka šis jautājums risināms valsts, ne atsevišķu pašvaldību līmenī.

Uzņēmumā "Latvijas Valsts ceļi" informēja, ka šoziem ceļu tīrīšanai un pretslīdes materiālu kaisīšanai iztērēti 18,6 miljoni latu. Salīdzinājumam – pērn šī summa bija 13,7 miljoni, bet vēl gadu iepriekš 20,4 miljoni latu.