01.03.2013 19:23

Biedrība: "Jūrmalas siltums" atsakās publicēt informāciju par piemērotajiem tarifiem

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Pašvaldības uzņēmums "Jūrmalas siltums" pēc būtības nevēlas atbildēt uz prasību publiskot informāciju par tarifiem un iespējamo pretlikumīgo darbību, liekot jūrmalniekiem segt uzņēmuma parādus, iekļaujot šos maksājumus tarifā.

"Tautas balss" vadītājs Mārtiņš Visockis norādīja, ka "Jūrmalas siltuma" noslēpumainība tarifu jautājumā tikai pastiprina aizdomas, ka jūrmalnieki turpina maksāt par apkuri negodīgu cenu, vēsta LETA. Jau ziņots, ka pērn biedrība vērsās "Jūrmalas siltumā" ar lūgumu izsniegt lēmumu, apliecinot pretlikumīgi ietvertās izmaksu pozīcijas izslēgšanu no siltumenerģijas tarifiem.


M. Visockis toreiz sacīja, kam publiski neesot pieejams neviens dokuments, piemēram, aktuālā tarifa projekts, kas apliecinātu, ka pretlikumīgās izmaksas no tarifa ir izslēgtas un iedzīvotāji vairs nepārmaksā par apkuri. Tāpat "Tautas balss" vēlas noskaidrot, cik lielā mērā 1,2 miljonu latu parāds Finanšu ministrijai (FM) jau ir atmaksāts un no kuras ieņēmumu pozīcijas tas tiek darīts.

M. Visockis paskaidroja, ka "Jūrmalas siltums" pēc būtības nav atbildējis uz "Tautas balss" prasību publiskot informāciju. "Jūrmalas siltuma" valdes priekšsēdētājs Romāns Orlovs atbildes vēstulē neesot sniedzis atbildes uz jautājumiem, vien norādījis, ka uzņēmuma finanšu informācija neesot pieejama trešajām personām, kā arī ieteicis informāciju par tarifiem meklēt Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) un "Jūrmalas siltuma" vietnēs internetā.

"Pašvaldības uzņēmums atbildi uz šo jautājumu joprojām glabā aiz stingras slepenības atslēgas," atzina "Tautas balss" vadītājs.

2009. gadā Administratīvā rajona tiesa atzina par prettiesisku Jūrmalas pilsētas sabiedrisko pakalpojumu regulatora lēmumu iekļaut siltumenerģijas tarifā "Jūrmalas siltuma" parāda saistību pret FM izpildes izmaksas.

Tiesas spriedums paredzēja, ka turpmāk pozīcijai par parāda atmaksu FM ir jābūt izslēgtai no tarifa un iedzīvotājiem ir tiesības pieprasīt atbildīgajai iestādei 2006.–2009. gadā pārmaksātās summas atmaksu. 2011. gadā Administratīvā rajona tiesa lēma, ka par zaudējumu atlīdzināšanu pilsētniekiem ir atbildīga Jūrmalas pilsētas dome.

"Pretēji tiesas lēmumam un solījumiem vēl pērn aprīlī pašvaldība līdz šim ir izvairījusies no sava pienākuma pret iedzīvotājiem pildīšanas," skaidro biedrība, norādot, ka aizvadītajā decembrī LTV raidījumā "De facto" domes pārstāvji aizbildinājās, ka termiņš pieprasīt zaudējumus beidzās 2010. gada 31. oktobrī.

Biedrības pārstāvji skaidro, ka ir aktīvi sekojuši līdzi šim procesam un apkopojuši saistītos dokumentus, lai nepieciešamības gadījumā Jūrmalas iedzīvotāju vārdā vērstos tiesā pret Jūrmalas pašvaldību un neļautu tai atklāti iedzīvoties uz jūrmalnieku rēķina.

2005. gadā Jūrmalas sabiedrisko pakalpojumu regulators izlēma pilsētas siltumapgādes tarifā iekļaut arī parādu FM par dabas gāzes piegādi iedzīvotājiem deviņdesmitajos gados. Šo lēmumu tiesā apstrīdēja biedrība "Jūrmalas pilsētas individuālo siltumenerģijas ražotāju, centralizētās siltumenerģijas un centralizētā ūdens patērētāju asociācija".

Atbilstoši 2005. gada 29. augusta FM un "Jūrmalas siltums" līgumam kopējais uzņēmuma parāds FM ir vairāk nekā 1,2 miljoni latu, kas atbilstoši grafikam jāatmaksā līdz 2015. gada 31. decembrim.

Kā liecina informācija LETA arhīvā, iepriekš SPRK saņēma vairāku tūkstošu jūrmalnieku iesniegumu par zaudējumu atlīdzību saistībā ar nepamatotiem "Jūrmalas siltuma" siltumenerģijas tarifiem. Iedzīvotāju prasījums bija saistīts ar Jūrmalas pilsētas sabiedrisko pakalpojumu regulatora 2005. gada 23. septembra lēmumu "Par SIA "Jūrmalas siltums" siltumenerģijas tarifiem".

Šis lēmums tika pārsūdzēts un ar Augstākās tiesas Senāta Administratīvo lietu departamenta 2009. gada 26. janvāra spriedumu atzīts par prettiesisku. Senāts atzina, ka "Jūrmalas siltuma" siltumenerģijas tarifos bija iekļautas izmaksas, kas nav saistītas ar sabiedriskā pakalpojuma sniegšanu.