14.02.2013 17:12

No Pierīgas pašvaldībām mājas aktīvāk siltinātas Siguldā

Autors  Sigulda.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Siltināta māja. Siltināta māja. foto.delfi.lv

Līdzekļu apguvē ēku siltināšanas projektiem Siguldas novads ir trešais veiksmīgākais Rīgas reģionā, Pierīgā – pirmais.

Rīgas plānošanas reģiona Eiropas Savienības struktūrfondu informācijas centrs ir apkopojis informāciju par apstiprināto un pabeigto daudzdzīvokļu māju siltināšanas projektu skaitu Rīgas reģionā.

Līdz 2013. gada 1. janvārim Rīgas reģionā, kurā ietilpst 30 pašvaldības, siltinātas 230 ēkas. Ar Eiropas Savienības līdzfinansējumu visvairāk – 67 – ēkas siltinātas Rīgā. 39 ēkas siltinātas Limbažu novadā, bet 21 – Siguldas novadā. Siguldas novads ir trešais veiksmīgākais novads Rīgas plānošanas reģionā, kam izdevies piesaistīt Eiropas Savienības finansējumu siltināšanas projektiem.


"Siltinot daudzdzīvokļu namu, ēkas ārējās norobežojošās konstrukcijas tiek pasargātas no nelabvēlīgo laika apstākļu ietekmes un tiek nodrošināts optimāls mikroklimats ēkas iekštelpās, kas ļauj ievērojami ietaupīt siltumapgādes izmaksas, kā arī padara ēkas ārpusi pievilcīgāku," skaidro Siguldas novada Attīstības pārvaldes vadītāja Inga Zālīte.

Speciāliste zina teikt, ka Siguldas novada iedzīvotāji – daudzdzīvokļu namu apsaimniekotāji – ir aktīvi un zinoši Eiropas Savienības finansējuma piesaistē. Arī pašvaldība ir gatava sniegt nepieciešamo atbalstu projekta sagatavošanā, lai iedzīvotāji varētu sakārtot savus daudzdzīvokļu namus. 

I. Zālīte atgādina, ka daudzdzīvokļu namu iedzīvotāji joprojām var pieteikties uz Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras administrētās programmas "Daudzdzīvokļu māju siltumnoturības uzlabošanas pasākumi" finansējuma saņemšanai no Eiropas Reģionālās attīstības fonda, lai paaugstinātu daudzdzīvokļu dzīvojamo māju energoefektivitāti un nodrošinātu dzīvojamā fonda ilgtspēju un energoresursu efektīvu izmantošanu.

Aktivitātes ietvaros tiek segti līdz 50 % no kopējās mājas siltināšanai iztērētās summas. Vienas mājas siltināšanai maksimāli pieļaujamais atbalsta apjoms plānots līdz 100 000 latu, nepārsniedzot 35 latus uz vienu dzīvojamās mājas kopējās platības kvadrātmetru. Informācija pat projektu pieteikumu iesniegšanas kārtību pieejama Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras vietnē

Tāpat Siguldas novada pašvaldība turpinās ieviest arī citus atbalsta veidus, kas sniedz iespēju Siguldas novada daudzdzīvokļu namu īpašniekiem sakopt savus namus un teritorijas ap tiem. Jau kopš pagājušā gada novadniekiem ir pieejams atbalsts līdz pat 90 % apmēram namu iekšpagalmu sakārtošanai, kas dod iespēju daļu iedzīvotāju līdzekļu novirzīt namu siltināšanai.