05.12.2012 09:26

Kopš jūlija Mārupē pārstrādei nodotas 46,8 tonnas atkritumu; apbalvots "laimīgais" šķirotājs

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

4. decembrī Mārupes novada domes priekšsēdētājs Mārtiņš Bojārs un "Latvijas Zaļā punkta" direktors Kaspars Zakulis apbalvoja kampaņas "Šķiro pa tīro Mārupē!" veiksmīgāko šķirotāju – mārupieti Pāvelu Sizu.

Līdz ar vērtīgās balvas – 200 latu vērtas tirdzniecības centra "Spice" dāvanu kartes – pasniegšanu trīs mēnešus ilgusī kampaņa "Šķiro pa tīro Mārupē!" ir noslēgusies. Kampaņas laikā iedzīvotāji īpaši aktīvi šķirojuši PET pudeles. Kopumā kopš 1. jūlija, kad Mārupē sākta šķirošana, iedzīvotāji pārstrādei nodevuši 15,5 tonnas PET pudeļu un papīra un 31,3 tonnas stikla taras.


Kampaņas ietvaros mārupieši tika aicināti būt atbildīgiem pret vidi un izlietoto iepakojumu nodot otrreizējai pārstrādei. Lai piedalītos akcijā "Šķiro pa tīro Mārupē!", dzeltenajos šķirošanas konteineros vai privātmāju iedzīvotājiem pieejamajās šķirošanas somās bija jāievieto saplacināta PET pudele ar kontaktinformāciju. Ik mēnesi tika izlozētas desmit veicināšanas balvas – "Dienas Žurnālu" izdevuma pusgada abonementi, bet noslēdzošajā izlozē no 30 veicināšanas balvu saņēmējiem tika izlozēts galvenās balvas ieguvējs.

Izlozes uzvarētājs Pāvils Sizs: "Veiksmīgo pudeli izlozēja jau septembrī, bet visa ģimene turpinājām piedalīties akcijā līdz pat kampaņas beigām. Noteikti šķirosim arī turpmāk."

"Mārupieši grib dzīvot zaļi un ir novērtējuši ērtās šķirošanas iespējas – to apliecina akcijas "Šķiro pa tīro Mārupē!" rezultāti. Ceru, ka, noslēdzoties kampaņai un vilinošo balvu izlozei, pārstrādei nodotais izlietotā iepakojuma apjoms nesaruks, bet turpinās palielināties," sacīja "Latvijas Zaļā punkta" direktors Kaspars Zakulis.

Savukārt Mārupes domes priekšsēdētājs Mārtiņš Bojārs norādīja, ka "priecē tas, ka cilvēkiem ir vēlme šķirot un būt atbildīgiem par savu vidi. Kopējie šķirošanas rezultāti Mārupē parāda, ka esam uz pareizā ceļa. Novēlu, lai Mārupē katrā mājā atkritumu šķirošana kļūtu par pašsaprotamu lietu".

Kampaņas laikā Mārupes bērni tika aicināti piedalīties radošā konkursā "Burkas, pakas, pudeles – top Ziemassvētku virtenes!" un veidot svētku rotājumus no izlietotā iepakojuma, arī tādā veidā piešķirot otru dzīvi izlietotām un šķietami nederīgām lietām. 2. decembrī tika apbalvoti arī šī konkursa uzvarētāji, piešķirot "Latvijas Zaļā punkta" veicināšanas balvas par individuālo rotājumu, "Rimi" dāvanu karti 30 latu vērtībā par grupas darbu, kā arī "Latvijas Zaļā punkta" simpātiju balvu.

Par individuāli gatavotajiem darbiem balvas saņēma Kristiāna Lūkina (PII "Lienīte") un Aleksandrs Kabakovs, bet radošākie kolektīvie darbiņi bija PII "Zeltrīti" grupiņai "Gulbīši" un Mārupes pamatskolas skolēniem Annai Paulai Puriņai, Rotai Līgai Šūmeistarei un Ancei Ilzei Murānei. "Latvijas Zaļā punkta" simpātiju balvas ieguva PII "Zeltrīti" grupiņa "Zvirbulīši" un Mārupes vidusskolas 2.c klase. Mārupes kultūras namā joprojām var aplūkot krāšņu un daudzveidīgu Mārupes bērnu radītu Ziemassvētku rotājumu izstādi.

Lai mārupiešiem radītu ērtus apstākļus šķirošanai, daudzdzīvokļu namu pagalmos SIA "EKO Rīga" uzstādījusi 56 konteinerus stikla, kā arī vieglā iepakojuma – PET, HDPE, plēves – šķirošanai. Katrai Mārupes privātmājai bez maksas pienākas viens šķirošanas somu komplekts, un šādas somas jau saņēmušas 2100 mājsaimniecību.

"Latvijas Zaļais punkts" novērtē mārupiešu aktivitāti, bet aicina būt uzmanīgākiem un vērīgākiem un mest konteineros tikai to, kas rakstīts norādēs.

"Lavijas Zaļā punkta" šķirošanas kampaņu Mārupē palīdzēja īstenot Mārupes novada dome un SIA "EKO Rīga". Projektu atbalsta tirdzniecības centrs "Spice" un izdevniecība "Dienas Žurnāli".