26.11.2012 09:35

Bankomāts "aprij" 200 latus – banka sūdzību sola izskatīt pēc Ziemassvētkiem

Autors  Elīna Kondrāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

"Bankomātā vēlējos izņemt naudiņu mēneša pensijas apmērā. Bet liels bija mans izbrīns, kad parādījās uzraksts "saņemiet naudu", bet nauda neparādījās.

Tad sekoja uzraksts "Saņemiet karti". Bet naudas tā arī nebija," stāsta ķekaviete Skaidrīte. Lai gan zaudējums ir ievērojams, banka ar pazudušās naudas meklēšanu un atdošanu nesteidzas.

Neilgi pirms savas 75. dzimšanas dienas kundze devusies iepirkties uz Ķekavas tirdzniecības centru "Liiba". "Vēlējos izņemt naudiņu "SEB bankas" bankomātā," stāsta pensionāre, kura gan ir "Swedbank" kliente. "Pirms kāda laika apzaga manu paziņu, tāpēc labprātāk izmantoju bankomātus, kas atrodas iekštelpā. Lūk, "Swedbank" ir tikai iemaksas bankomāts, tāpēc naudu vēlējos izņemt no "SEB bankas" bankomāta," norādot uz bankomātiem tirdzniecības centrā, stāsta Skaidrīte.

Pensionāre uzsver, ka šīs ir savstarpēji "draudzīgas" bankas, un bankomātos bez samaksas naudu var izņemt abu banku klienti, un tā darīts jau neskaitāmas reizes. "Biju dzirdējusi par gadījumiem, kad pazūd nauda, taču pašai nekad nekas tāds nebija atgadījies." Kundze stāsta, ka 52 gadus strādājusi par grāmatvedi, tāpēc viņa savu pensionāres budžetu kontrolē rūpīgi.

Gaida pasaules galu

Kad bankomāts naudu neizsniedza pirmo reizi, sieviete neapjuka, nolēma pagaidīt un pavērot citus klientus, taču viņiem nauda tikusi izsniegta. "Nolēmu mēģināt vēlreiz. Taču arī šoreiz 100 latu neparādījās. Tā nu devos uz mājām. Kad atvēru internetbanku, konstatēju, ka nauda no konta tomēr ir noskaitīta," sarūgtināti stāsta ķekaviete. Nekavējoties kundze zvanījusi pa "Swedbank" klientu apkalpošanas tālruni, kur solīts, ka divu nedēļu laikā nauda tiks atgriezta. "Tā vietā 9. novembrī mobilajā tālrunī saņēmu īsziņu, ka mana pretenzija tiks izskatīta vien 27. decembrī."

Kundze atzīst, ka jūtas aizvainota, jo sabojāta ne vien dzimšanas diena, bet arī 18. novembra svētki. "Var jau bankomātam kaut kas notikt, bet nedrīkst likt vecam cilvēkam mēnesi gaidīt naudu! Ir taču cilvēki, kas dzīvo no santīma līdz santīmam. Tā jau kāds badā var nomirt."

Skaidrīte pieļauj, ka, iespējams, nauda tikusi nākamajam, kurš izņēmis naudu no bankomāta, taču neizprotams ir fakts, kāpēc pretenziju izskata tik ilgā laikā. "Domāju, ka tā ir klientu muļķošana. Vai "Swedbank" tiešām domā, ka pensionārs ir vēstures pamesls un tos var visādi muļķot? Vai arī gaida 22. decembri, kad būšot "pasaules gals", un tad jau naudu vairs nevajadzēs," pauž kundze. "Varēja cilvēcīgi paskaidrot vai uzaicināt ar dokumentiem uz centrālo bankas ēku Rīgā, bet nekas. Var jau būt bankomātam kļūda, bet es jau neesmu pie tā vainīga."

Kā atgūt naudu?

"Risinājuma laiks tiešām ir ilgāks tad, ja tas saistīts ar citas bankas pakalpojuma saņemšanu – ja kļūme notikusi citas bankas bankomātā," paskaidro "Swedbank" preses sekretāre Kristīna Jakubovska un piebilst, ka, nezinot precīzus personas datus, konkrētu atbildi par šo gadījumu nevar sniegt. "Lai noskaidrotu situāciju, bankai, kuras klientam atgadījušās problēmas ar karti, ir jāvēršas pie bankas, kurai pieder automāts. Tāpēc arī mums kā bankai ir jārēķinās ar tās noteiktajiem standarta termiņiem iesniegumu izskatīšanā. Protams, arī citā bankā iesniegums var tikt izskatīts ātrāk nekā standarta termiņos, taču mēs nevaram to paredzēt."

K. Jakubovska iesaka situācijas paātrinātai risināšanai vērsties savā bankā, uzrakstot iesniegumu, ka nepieciešama steidzama naudas ieskaitīšana. "Tas ir speciāls risinājums, jo, iemaksājot rezervēto naudu steidzamā kārtā savam klientam, banka turpina gaidīt gala atbildi no bankas, kurai pieder bankomāts."

Savukārt "SEB bankas" preses sekretāre Kristīne Martinsone teic, ka termiņš, kurā plānots izskatīt pensionāres sūdzību, patiešām ir neierasti tāls. "Parasti atbilde tiek sniegta jau piecu darba dienu laikā." Taču K. Martinsone dod padomu, kā cilvēkam jārīkojas, lai atgūtu naudu. "Gadījumos, kad, izmantojot skaidras naudas izmaksas bankomātu, klientam nauda nav izmaksāta, klients ir rīkojies pareizi, vēršoties pie savas maksājuma kartes izdevējbankas. Šādā situācijā tā palīdzēs klientam noskaidrot situāciju, sazinoties ar bankomāta pārvaldītājbanku. Bankomāta pārvaldītājbanka noskaidro iemeslus, vai skaidras naudas izmaksa fiziski ir vai nav veikta. Lai arī salīdzinoši reti, iespējamība, ka notikusi tehniska kļūda, pastāv – tas var būt saistīts ar traucējumiem komunikāciju sistēmās vai bankomātu tehniskajā darbībā."

Jebkurā gadījumā šādās situācijās banka operatīvi reaģē un nodrošina atbildes sniegšanu pēc iespējas ātrāk – vēlākais laika posmā līdz piecām darba dienām.