30.10.2012 19:49

Foto: Trešais smagākais ķirbis Latvijā audzis Ādažos (precizēta)

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ādažnieka Valda Magones izaudzētais 110 killogramus smagais milzenis palika trešajā vietā. Ādažnieka Valda Magones izaudzētais 110 killogramus smagais milzenis palika trešajā vietā. Krišjānis Grantiņš

Lai gan šī vasara nav bijusi ķirbjiem labvēlīga, Ādažos Valdim un Annai Magonēm izaudzis 110 kilogramus smaga milzu oga.

 

"Nekādas īpašas ķirbju audzēšanas receptes man nav. Ne es par šo īpaši rūpējos, ne kā speciāli mēsloju. Izauga pats," smejot teic Valdis Magone, neslēpjot izbrīnu par to, cik šogad milzu oga izaugusi liela, jo šī vasara nav bijusi ķirbju augšanai labvēlīga. Tiem pārlieku lielais mitrums un aukstais laiks nepatīkot.

Šogad Ādažos Magoņu ģimeni izaudzis 110 kilogramus smags ķirbis, kurš palika trešajā vietā, bet pirms diviem gadiem Valda un Annas saimniecībā izauga 129 kilogramus smaga milzu oga.

"Man vislabāk garšo marinēti ķirbji. Esmu pat iegādājies īpašas garšvielas. Tad tie arī ilgāk stāv," zina stāstīt ķirbju audzētājs no Ādažiem. Tiesa gan šis milzenis nav vienīgais, kas viņa dārzā izaudzis, jo ceturtās un astotās vietas ieguvējs arī nākot no viņa dārzs. 

"Ja tie izaug tik lieli, vienmēr arī problēmas, kur tos likt. Parasti sadalām to tuviem un tuviem un tāliem radiem, jo citādāk tas aiziet postā," tā zemnieks.

Ādažnieks ir lepns, ka izdevies izaudzēt tik lielu ķirbi, tādēļ viņš priecājas, ka Carnikavas milzu oga kalpos arī cēlam mērķim – ar to tiks pabaroti Rīgas Zooloģiskā dārza iemītnieki.

Tiesa gan, 30.oktobrī notikušajā iespaidīgāko ķirbju čempionātā, kur noteica raženāko milzu ogu, Ādažu novadā augušais 110 kilogramus smagais, divus metrus un trīsdesmit centimetrus augstais un divus metrus un trīsdesmit centimetrus platais ķirbis palika trešajā vietā. Uzstādot jaunu Latvijas rekordu, par raženāko milzu ogu tika atzīts skrundēnietes Dainas Badovskas izlolotais 165 kilogramus smagais milzenis.