16.10.2012 14:00

Foto: par dzīvības briesmām Cekulē brīdinās zīmes

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Attēls lejā - Latvijas militārā piesārņojuma karte. Attēls lejā - Latvijas militārā piesārņojuma karte. Inese Skrastiņa, www.sargs.lv

Pēc pēdējos astoņos gados atrasto un neitralizēto sprādzienbīstamo priekšmetu skaita Stopiņu novads (3063) Latvijā ierindojas trešajā vietā aiz Saldus (4434) un Ventspils (3157) novadiem.

Lai informētu iedzīvotājus par sprādzienbīstamo priekšmetu apdraudējumu Cekules bijušās munīciju noliktavas teritorijā Stopiņu novadā, šonedēļ sākta brīdinājuma zīmju un informatīvo stendu izvietošana.

Pavisam 240 hektāru lielās teritorijas apkārtnē tiks uzstādītas 60 mazās brīdinājuma zīmes un izvietoti trīs stendi, informēja Aizsardzības ministrijas (AM) Militāri publisko attiecību departamenta Preses nodaļas vecākā referente Sanda Svetoka. Zīmes un stendi, kuros būs norādes par teritorijā atrodamajiem sprādzienbīstamajiem priekšmetiem un informācija, kā rīkoties šādu priekšmetu atrašanas gadījumā, izgatavotas pēc AM pasūtījuma, bet par to izvietošanu rūpējas Stopiņu novada pašvaldības aģentūra "Saimnieks".

"No ministrijas to var uzskatīt par labas gribas žestu, jo noliktavas teritorija tomēr atrodas pašvaldības pārziņā," piebilda S. Svetoka.

Bijusī munīciju noliktava Cekulē ir viena no lielākajām ar nesprāgušo munīciju piesārņotajām teritorijām Latvijā, kas militārām vajadzībām tika izmantota no 1920. līdz 1995. gadam. Noliktavas tika uzbūvētas Latvijas armijas vajadzībām, vēlāk tās izmantoja gan PSRS, gan Vācijas bruņotie spēki. Otrā pasaules kara laikā partizāni noliktavas uzspridzināja, un to apkārtnē nonāca liels daudzums nesprāgušas munīcijas. Vācu armijas karavīri pēc sprādziena neveica teritorijas attīrīšanu, vien uzbēra 1–2 metru biezu smilšu slāni.

1994. gadā tika sākta Cekules munīcijas noliktavas teritorijas virsmas attīrīšana, kas turpinās vēl joprojām. Katru gadu šeit notiek Zemessardzes 54. Inženiertehniskā bataljona Nesprāgušas munīcijas neitralizēšanas (NMN) rotas mācības, kuru laikā tiek atrasti un iznīcināti sprādzienbīstamie priekšmeti.

Nacionālie bruņotie spēki aicina iedzīvotājus atturēties no Cekules bijušās munīciju noliktavas teritorijas apmeklēšanas, bet, atrodot priekšmetus, kas varētu būt sprādzienbīstami, tos neaiztikt. Par tiem jāziņo tuvākajā policijas nodaļā pa tālruni 110 vai 112. Pēc informācijas saņemšanas uz notikuma vietu dosies NMN speciālisti, kas atrastos priekšmetus neitralizēs.