09.10.2012 17:02

Foto: Padomju simbolika Mežgarciemu vēl kādu laiku izdaiļos

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(2 balsojumi)
Foto: Padomju simbolika Mežgarciemu vēl kādu laiku izdaiļos Krišjānis Grantiņš

Dažu kilometru attālumā no Garciema, Carnikavas novada Mežgarciemā, atrodas bijušās padomju karaspēka daļas ēku komplekss, pareizāk sakot, tas, kas palicis no tām pāri.

Tajā pašā laikā turpat blakus, aiz sienas, mitinās cilvēki, kam, šķiet, padomju laika mantojums tikpat kā savā pagalmā netraucē. Portāla "Apriņķis.lv" graustu apskates brīdī gan nevienu privātmājās dzīvojošo sastapt neizdevās, taču skaidri redzams, ka namiņi ikdienā ir apdzīvoti. Zināms, ka vietējie apdzīvojuši kādreizējās armijas bāzes kazarmu un dzīvojamo ēku daļu.

Uz pelēko sienu blokiem joprojām visai labi saskatāma PSRS militārā simbolika – sarkanas zvaigznes un karotāji, raķetes, atbilstoši uzraksti un saukļi. Mūsdienās teritorijā izklaidēties nesmādē militāro simulācijas piedzīvojumu spēļu peintbola un "Airsoft" (to pamatā ir dažādi stratēģiski un taktiski uzdevumi) cienītāji.

Carnikavas novada teritorijas plānotājs Zintis Varts skaidro, ka aprakstītā vieta plānojumā atzīmēta kā dzīvojamās apbūves teritorija, ņemot vēl vērā faktu, ka tur jau mitinās aptuveni desmit ģimenes. "Taču, protams, tas var mainīties, skatoties pēc situācijas," viņš uzsver, skaidrojot, ka teritorijas attīstīšanas iespējas ir elastīgas, jo tā ir pašvaldības īpašumā. Proti, tas ļauj brīvi rīkoties pretēji gadījumam, ja īpašums piederētu kādam privātīpašniekam, kas pašvaldībai liegtu iesaistīties, piemēram, teritorijas sakārtošanā.

Savukārt Carnikavas novada domes priekšsēdētāja Daiga Jurēvica ("Latvijas Zemnieku savienība") atklāja, ka par Mežgarciema teritoriju gaisā virmojušas dažādas idejas – sākot no sporta bāzes līdz zinātniski tehniskā institūta izveidei. Taču, tā kā pagaidām šī nav pašvaldības prioritāte, tas atlikts uz vēlāku laiku.

"Taču varbūt kaut ko no militārajām būvēm varētu nedaudz atjaunot, piemēram, sētu ar spilgtajiem uzrakstiem, jo objektu ar interesi aplūkot dodas visai daudz cilvēku," viņa piebilst.

Iepriekš:
Foto: Sirreāli skati Pierīgā kādreizējā Sužu armijas daļā