09.08.2018 17:01

Ķekavas novada atpūtas vietās peldēties var droši

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Titurgas ezers Titurgas ezers kekava.lv

Pēc Ķekavas novada pašvaldības Vides un labiekārtošanas daļas pasūtījuma 6. augustā SIA "Vides audits" laboratorija veikusi atkārtotas dzeramā ūdens un peldūdens analīzes novada teritorijā populāros avotos un atpūtas vietās pie ūdeņiem. Avotu ūdeni joprojām iesaka lietot pārtikā pēc novārīšanas, taču peldvietās ūdens kvalitāte novērtēta kā izcila.

Peldūdens normatīvu atbilstībai, kā ierasts, pārbaudīti paraugi septiņās atpūtas vietās pie ūdeņiem – Ķekavas upē Dambītī, Daugavā pretī Nāves salai un Vedmeros Daugmalē, pie Dārznieku ielas Ķekavā, pie Ievu ielas Katlakalnā, Ziedonī, Titurgas ezerā Baložos.

Kā vēsta pašvaldība, testēšanas pārskatā norādītie rezultāti visās vietās atbilst iekšzemes ūdeņiem noteiktiem kvalitātes kritērijiem – izcilas kvalitātes peldvietas ūdens. Nosakāmie rādītāji iekļaujas normatīvos, lai gan bija bažas, ka sakarā ar karsto laiku varētu būt veidojusies kaitīgo baktēriju savairošanās vai zilaļģu ziedēšana. Līdz ar to secināts, ka ūdens nevienā no šīm vietām risku peldētāju veselībai nerada.

Dzeramā ūdens normatīviem atbilstība pārbaudīta paraugiem no iedzīvotāju vidū populārā avota Ķekavas centrā pie autoceļa A7, kā arī avotā netālu no Rīgas HES dambja pie Pļavu ielas.

Saskaņā ar testēšanas pārskatu rezultātiem, pēc paraugu ķīmiskā sastāva noteikšanas, konstatēts, ka ūdens ir nedaudz sārmains, ciets, bez krāsainības un duļķainības, nesatur amonija jonus, bez garšas un smaržas, praktiski nesatur dzelzi, mangānu un sulfātjonus, nesatur Escherichia coli baktērijas, bet ir niecīgs daudzums koliformu, tāpēc secināts, ka avotiņa ūdens joprojām ir daļēji neatbilstošs dzeramā ūdens rādītājiem, lai gan ūdens sastāvam ir tendence uzlaboties.

Ūdens kvalitāte avotos skaidrojama ar to, ka abas minētās vietas nav oficiālas pašvaldības dzeramā ūdens ņemšanas vietas, ūdens izplūdes cauruļu vietas nav hermētizētas, cauruļu izplūdes gali netiek dezinficēti un tajos iespējama baktēriju nokļūšana no apkārtējās vides. Ūdens pilnīgi droši lietojams pārtikā pēc novārīšanas.