06.08.2018 19:20

Dūklavs: Atjaunotais Ikšķiles aizsargdambis mazinās plūdu riskus Ikšķilē un tās apkaimē

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Dūklavs: Atjaunotais Ikšķiles aizsargdambis mazinās plūdu riskus Ikšķilē un tās apkaimē Ikšķiles novada pašvaldība

Atjaunotais Ikšķiles aizsargdambis pie Rīgas hidroelektrostacijas (HES) ūdenskrātuves kopā ar iepriekš pārbūvētajām sūkņu stacijām mazinās plūdu riskus Ikšķilē un tās apkaimē, pirmdien pēc dambja atklāšanas uzsvēra zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS).

ZM atgādināja, ka Rīgas HES Ikšķiles aizsargdambja atjaunošana no plūdu riskiem pasargās ap 1500 iedzīvotājus, kas dzīvo plūdu draudu skartajā 252 hektāru Ikšķiles pilsētas teritorijā, tādējādi veicinot uzņēmējdarbības attīstību, palielinot dabas teritoriju vērtību un pievilcīgumu, kā arī uzlabojot Ikšķiles iedzīvotāju dzīves kvalitāti.

"Mums vēl labā atmiņā ir pērnā vasara un rudens, kad Latviju piemeklēja ilgstošas spēcīgas lietavas un varējām pārliecināties, ka atjaunotas meliorācijas sistēmas daudz efektīvāk novada liekos ūdeņus. Atjaunotais Ikšķiles aizsargdambis kopā ar iepriekš pārbūvētajām sūkņu stacijām mazinās plūdu riskus Ikšķilē un tās apkaimē," uzsvēra Dūklavs.

Ikšķiles aizsargdambja pie Rīgas HES ūdenskrātuves atjaunošanas kopējās izmaksas ir 2,8 miljoni eiro, tajā skaitā 85% jeb 2,38 miljoni eiro ir Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) finansējums, bet 15% jeb 0,42 miljoni eiro ir valsts budžeta līdzfinansējums.

Ikšķiles aizsargdambja atjaunošanas būvdarbu laikā no 2017. gada maija līdz 2018. gada augustam ir paveikti šādi galvenie darbi - veikta dzelzsbetona plātņu atjaunošana, veicot betonēšanu uz aizsargdambja slapjās nogāzes 30 000 kvadrātmetru platībā, veikts parapetu remonts un deformācijas šuvju atjaunošana, atjaunots apgaismojums uz aizsargdambja, atjaunots gājēju un velobraucēju celiņš uz dambja virsas. Lai nodrošinātu vides pieejamību, izbūvēti trīs serpentīni, un kāpnes katras ielas galā, kas savienojas ar aizsargdambi, veikta dambja virsas apzaļumošana un labiekārtošana.

ZM uzsver, ka valsts nozīmes meliorācijas sistēmu uzturēšana un atjaunošana labā stāvoklī ir ļoti nozīmīgs uzdevums, jo tās ikdienā reģionos pasargā no plūdiem tūkstošiem iedzīvotāju, uzņēmēju un lauksaimnieku, viņu ražotnes un sējumus, stādījumus un meža zemes, viņiem piederošās būves, tehniku un saimniecības, autoceļus, tiltus un citus infrastruktūras objektus.