23.07.2018 09:18

Olaines cietuma teritorijā plāno būvēt IeVP un VPD personāla mācību centru un cietuma paraugkorpusu

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Olaines cietuma teritorijā plāno būvēt IeVP un VPD personāla mācību centru un cietuma paraugkorpusu arhīvs

Lai nodrošinātu visām Ieslodzījuma vietu pārvaldes (IeVP) un Valsts probācijas dienesta (VPD) personāla grupām atbilstošu apmācību infrastruktūru un iespējas, Olaines cietuma teritorijā iecerēts izbūvēt ieslodzījuma vietas paraugkorpusu, kā arī mācību centru.

Tā liecina Tieslietu ministrijas sagatavotais Norvēģijas finanšu instrumenta līdzfinansētās programmas "Korekcijas dienesti" koncepcijas projekts.

Projekta kopējais finansējums plānots 15 294 118 eiro, no kuriem 85% jeb 13 000 000 eiro segtu Norvēģijas finanšu instrumenta līdzfinansētās programmas "Korekcijas dienesti" grants, bet Latvija segtu atlikušos 2 294 118 eiro.

Mācību centrs plānots kā valstiskas nozīmes apmācību iestādē, kurā mācīsies korekcijas dienestu darbinieki no visiem Latvijas reģioniem, skaidro TM. Plānots arī, ka mācību centrā būs iespējams nodrošināt nakšņošanas iespējas studentiem no attālākiem Latvijas reģioniem. Mācību centrā paredzētas 150 mācību vietas.

Rīkojuma projektā skaidrots, ka šobrīd esošā IeVP personāla apmācību sistēma Latvijā var nodrošināt tikai izglītības pamatprasības ieslodzījuma vietu apsargiem. Nav iespējams nodrošināt atbilstošu apmācību visām citām ieslodzījuma vietu personāla grupām, lai nodrošinātu nepieciešamo profesionalitāti un prasmes. IeVP personāla apmācību sistēmā nav iespējams nodrošināt praktiskās pieredzes apguvi, piemēram, jaunais darbinieks nevar stažēties citās ieslodzījuma vietās kā pilnvērtīgs ieslodzījuma vietas darbinieks.

Projektā arī norādīts, ka 2023. gadā plānots atvērt jaunu cietumu Liepājā, kas radīs nepieciešamību pēc vēl vairāk profesionāla, atbilstoši apmācīta personāla.
TM secinājusi, ka vispiemērotākā vieta šādām apmācībām ir Olaines cietums.

Plānots, ka projektā uzbūvēto ēku uzturēšanai nepieciešamais finansējums būs apmēram 250 000 eiro gadā.

Par minētajām likuma izmaiņām valdība lems 24. jūlija sēdē.