08.07.2018 12:55

Salaspils dome būvvaldē saskaņojusi kultūras nama "Enerģētiķis" atjaunošanas būvprojektu

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Salaspils dome būvvaldē saskaņojusi kultūras nama "Enerģētiķis" atjaunošanas būvprojektu arhīvs

Vairāk nekā gadu kopš Būvniecības valsts kontroles biroja (BVKB) lēmuma apturēt Salaspils kultūras nama "Enerģētiķis" rekonstrukciju Salaspils domei izdevies būvvaldē saskaņot nama atjaunošanas būvprojektu, aģentūrai LETA apstiprināja domes pārstāve Ginta Zēberga.

Pašvaldība informē, ka SIA "Baltex Group" izstrādātais būvprojekts pēc trešā mēģinājuma ir izturējis visas ekspertīzes un ticis apstiprināts arī būvvaldē. Līdz ar to pašvaldība būvprojektu, kā arī SIA "CMB" atkārtoto objekta apsekošanas atzinumu, kurā sniegts vērtējums par konstrukciju stāvokli pēc ziemas perioda, iesniegusi BVKB, lai saņemtu atļauju atsākt būvdarbus kultūras nama teritorijā.

Paralēli tiekot veiktas izmaiņas būvprojektā attiecībā uz konstrukcijām, pamatojoties uz apsekošanas atzinumu. Projektētājam jāsniedz risinājums par to, vai pārseguma paneļi ir pastiprināmi vai nomaināmi, par nesošo sienu nestspējas pārbaudi, kā arī par konstrukciju attīrīšanu no mikrobioloģiskā piesārņojuma.

Pēc Zēbergas teiktā, kopējās darbu izmaksas būs zināmas tikai pēc ēkas nodošanas ekspluatācijā. "Kopējās izmaksas būs zināmas tad, kad objektā tiks pabeigta būvniecība un aprēķināti visi neparedzētie izdevumi, kas radīsies būvniecības gaitā. Tāpat, iespējams, būs kādi iepriekš paredzēti darbi, kuri nebūs jāveic. Tāpēc kopējās izmaksas būs zināmas tikai pēc ēkas nodošanas ekspluatācijā," skaidroja pārstāve. Kopējās "Enerģētiķa" rekonstrukcijas izmaksas sākotnēji tika plānotas piecu miljonu eiro apmērā.

Kā ziņots, "Enerģētiķa" rekonstrukcija tika uzsākta 2017. gada sākumā, taču jau maijā BVKB apturēja ēkas demontāžas darbus, pamatojot to ar ēkas konstrukcijā konstatētajām plaisām.

Vairāk nekā pusgadu pašvaldība nespēja vienoties par nama atjaunošanas turpmāko scenāriju, kā rezultātā šī gada aprīlī domes opozīcija vērsās Valsts kontrolē ar lūgumu veikt revīziju, lai iegūtu papildu informāciju par to, vai pašvaldības resursi nav izlietoti negodprātīgi un pašvaldības amatpersonu rīcība saistībā ar Salaspils kultūras nama "Enerģētiķis" rekonstrukciju bijusi pamatota.

Bažas deputātos toreiz raisīja izskanējušās ziņas, ka bezdarbības dēļ pašvaldībai varētu nākties zaudēt gandrīz 500 000 eiro, jo gada laikā ēkas stāvoklis pasliktinājies tiktāl, ka var nākties veikt iepriekš neplānotus remontdarbus un ekspertīzes.

Kā aģentūrai LETA toreiz skaidroja Salaspils novada domes priekšsēdētāja vietnieks Raivis Anspaks (V), ēkas rekonstrukcija ievilkusies būvprojektētāju vainas dēļ. Pagājušā gada augustā pašvaldība noslēdza sadarbību ar SIA "Baltex Group", kuras uzdevums bija izstrādāt konstrukciju stiprināšanas būvprojektu, kuram vajadzēja būt gatavam jau pērnā gada oktobrī. "Uzņēmums visus darba iesniegšanas termiņus nokavēja. Visā šajā laika posmā viņi mums ir iesnieguši divus konstrukciju stiprināšanas būvprojektus, taču tiem bija jāiziet ekspertīze un projekti to neizturēja," skaidroja Anspaks. Kā iemesls no ekspertu puses minēta neatbilstība normatīvajiem aktiem un tehniskajām prasībām.