25.06.2018 09:22

Tiesa atzīst, ka Ikšķiles novada pašvaldības kārtība par bērnu uzņemšanu bērnudārzos ir taisnīga

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Tiesa atzīst, ka Ikšķiles novada pašvaldības kārtība par bērnu uzņemšanu bērnudārzos ir taisnīga arhīvs

Administratīvā rajona tiesa, izskatot četru vecāku sūdzību par netaisnīgu bērna uzņemšanu bērnudārzā Ikšķiles novadā, atzinusi, ka pašvaldība nav rīkojusies patvaļīgi, uzņemot bērnudārzā tos, kuri rindā stāvējuši īsāku laiku, jo tas ir saskanējis ar grupu veidošanas principiem, šodien vēsta laikraksts "Latvijas Avīze".

Tāpat tiesa secinājusi, ka sūdzības pieteicēju bērni rindā bijuši tik tālu, ka viņi bērnudārzā netiktu pat tad, ja kāds būtu uzņemts nepamatoti un pat, ja tiesa liktu to novērst.

Tomēr vecāku grupa ir apņēmības pilna pārsūdzēt Administratīvās rajona tiesas lēmumu, lai gan pašvaldības pārstāvji uzskata, ka tiesāšanās ir nepamatota. Vietējā vara darot visu iespējamo, lai nodrošinātu vietas bērnudārzā pēc iespējas lielākam skaitam mazuļu, vēsta laikraksts.

Tomēr laikraksts vēsta, ka pateicoties tiesas prāvai, vecākiem bija iespēja tikt pie dokumentiem, kuros skaidri redzama bērnu virzība rindā. Dokumentus par bērnudārza rindu pašvaldībai pieprasīja tiesa.

Sākotnēji šo tiesas prasību Ikšķiles novada domes priekšsēdētājs Indulis Trapiņš (V) nepildīja, par ko saņēmis 100 eiro sodu. Tiesā domes pārstāvji aizbildinājās gan ar personas datu aizsardzību, gan lielo prasītās informācijas apjomu. Ikšķiles novada domes priekšsēdētāja vietnieks Česlavs Batņa gan apgalvo, ka tiesai visa informācija esot laikus iesniegta, tikai tiesa vēlējusies to citādi strukturētu.

Vecāki, pētot dokumentus, secinājuši, ka 2013.gadā dzimušo bērnu rindā daži apsteiguši savus vienaudžus, kuri rindā iestājušies agrāk. "Mēs varam tikai nojaust, kāpēc tas tā ir. Neesam jau izmeklētāji," norādījis viens no vecākiem Rihards Mors. Vecāku aprēķini liecinot, ka citus bērnus rindā nepamatoti apsteiguši pat 67 mazuļi. Lielākā daļa bērnu, kuri "lēkuši" uz priekšu rindā, bērnudārzā tikuši, aizpildot vakances.

Proti, daļa no uzņemtajiem no vietas bērnudārzā atteikušies un vieta piedāvāta citiem, taču ne pirmajiem rindā. Tā pērnvasar bērnudārzā uzņemta kāda 2013. gadā dzimusi meitene, kura rindā apsteigusi pat 60 tajā pašā gadā dzimušus bērnus. Pašvaldības pārstāvji gan noliedz visus pārmetumus par rindas apiešanu un priekšrocību piešķiršanu - viss esot noticis atbilstoši noteikumiem. "Šobrīd runājam par 2014. gadu, par 2013. gadu vispār nav diskusiju," teicis Batņa, lūgts skaidrot, kā iespējams rindā apiet pat 60 bērnus.

Tā vietā, lai paskaidrotu uzņemšanas principus, Batņa esot centies izdibināt, kā laikraksts ticis pie attiecīgās informācijas, vēsta "Latvijas Avīze". Arī domes vadītāja Induļa Trapiņa mazdēls uzņemts bērnudārzā jau dažus mēnešus pēc reģistrācijas rindā. Trapiņš, skaidrojot sava mazdēla uzņemšanu, stāstījis, ka mazdēlam bijusi priekšrocība iestāties bērnudārzā, jo domes vadītāja vedekla un mazdēla mamma, kaut šobrīd ir bērna kopšanas atvaļinājumā, ir Ikšķiles novada domes darbiniece - strādājusi vietējā Tūrisma informācijas centrā.

Arī par vakanču aizpildīšanu domes pārstāvji apgalvoja, ka brīvās vietas tiekot piedāvātas nākamajiem rindā stāvošajiem. Vecākiem, pētot dokumentus, radušās arī aizdomas par iespējamu dokumentu viltošanu, par ko uzrakstīts iesniegums Valsts policijai. 13.jūnijā policija par to sākusi resorisko pārbaudi.
Jau ziņots, ka priekšroka ik gadu Ikšķiles pašvaldības bērnudārzā tiek dota divus gadus vecajiem bērniem, tādējādi trīsgadīgos bērnus atmetot rindā vairākas vietas atpakaļ, kā arī prioritāte uzņemšanai bērnudārzā tiekot dota bērniem, kas nesen deklarēti novadā.

Bērnu vecāki apstrīdēja Ikšķiles pašvaldības lēmumu par 2017.gada septembrī vienīgajā pašvaldības bērnudārzā "Urdaviņa" uzņemtajiem bērniem. Ikšķiles domes priekšsēdētājs Trapiņš lēmumu atstāja negrozītu, tāpēc vecāki vērsās tiesā, un šis bija pirmais tāds gadījums Latvijā.