14.06.2018 11:48

Vērtēs rosinājumu nostiprināt pašvaldību kultūras centru tiesības saņemt valsts finansējumu

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Vangažu kultūras nams Vangažu kultūras nams arhīvs

Saeima ceturtdien nodeva izskatīšanai komisijās Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) rosināto likumprojektu pašvaldību kultūras centru darbības regulēšanai, nostiprinot šo iestāžu tiesības saņemt arī valsts finansējumu.

Politiskais spēks norāda, ka pašlaik nav likuma, kas noteiktu kultūras centru statusu Latvijā, regulētu kultūras centru darbību, finansēšanu un citus ar kultūras centru darbību saistītus jautājumus.

Latvijas 119 pašvaldībās ir izveidoti un darbojas 579 kultūras centri ar dažādiem oficiālajiem statusiem, nosaukumiem un to izveidošana notiek pēc katras pašvaldības iniciatīvas. Savukārt citu kultūras iestāžu un jomu darbību regulē jau spēkā esoši atsevišķi likumi, skaidrots likumprojekta anotācijā.

ZZS pauž, ka Latvijas kultūras mantojuma saglabāšanu un attīstību, sabiedrības vispusīgu iesaistīšanos kultūras procesos, Dziesmu un deju svētku tradīcijas saglabāšanu, attīstību un nodošanu nākamajām paaudzēm uztur un nodrošina pašvaldības un to izveidotie kultūras centri, tajos darbojošies amatieru mākslas un tautas mākslas kolektīvi.

Likumprojekta mērķis ir veicināt kultūras mantojuma saglabāšanu un attīstību, Dziesmu un deju svētku tradīcijas saglabāšanu un attīstību, sabiedrības vispusīgu iesaistīšanos kultūras procesos, kultūras un mākslas pieejamību visās Latvijas pašvaldībās un visu vecumu un sociālo slāņu iedzīvotājiem, tā jauna normatīvā akta nepieciešamība pamatota anotācijā.

Likumprojektā kā uzdevumi ir nostiprināt valsts un pašvaldību atbildību kultūras funkcijas izpildē, kultūras pieejamībā sabiedrībai pašvaldībās, nodrošinot saturā un formā daudzveidīgu kultūras un mūžizglītības pakalpojumu klāstu, uzturēt un izkopt Latvijas kultūras daudzveidību, jo sevišķi sekmējot nacionālo un vietējo kultūras vērtību un tradīciju saglabāšanu un pārmantošanu, veicināt starpkultūru dialogu un sadarbību, veidot labvēlīgu vidi jaunradei, sociālajai līdzdalībai, mūžizglītības procesam, sabiedrības izglītošanai un attīstībai, kā arī radošajai ekonomikai.

Likumprojekts paredz ieviest kultūras centru brīvprātīgu akreditāciju, paredzot iespēju akreditētajiem kultūras centriem, tas ir, noteiktiem kritērijiem atbilstošajiem kultūras centriem, saņemt valsts budžetā speciāli paredzētos līdzekļus ar kultūras centru attīstību saistītu projektu un programmu īstenošanai. Akreditācija notiktu Ministru kabineta noteiktajā kārtībā.

Normatīvais akts arī paredz, ka katrs jau nodibināts vai no jauna dibināts kultūras centrs tiek reģistrēts kultūras centru reģistrā, lai nodrošinātu statistisku informāciju un to darbības pārskatāmību.