04.06.2018 18:13

Ķekavas avota ūdenī varētu būt kaitīgas baktērijas

Autors  jauns.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ķekavas avota ūdenī varētu būt kaitīgas baktērijas aculiecinieks, jauns.lv

Netālu no cilvēku iecienīta Ķekavas avota, kurš atrodas Ķekavas centrā pie autoceļa A7, nesen izvietots pašvaldības paziņojums, kurā norādīts, ka ūdenī iespējama veselībai kaitīgu baktēriju klātbūtne un tas uzturā lietojams tikai pēc novārīšanas.

Informatīvajā ziņojumā gan nav minēts, kādas tieši baktērijas varētu būt sastopamas ūdenī, kuru bieži pasmeļ gan vietējie, gan garām braucošie ļaudis un tūristi.

SIA "Vides audits" laboratorija 25. maijā pēc domes pasūtījuma veikusi dzeramā ūdens analīzi, lai noskaidrotu, cik tīrs un lietošanai pārtikā derīgs ir Ķekavas avota ūdens, skaidro Ķekavas novada pašvaldības Vides un labiekārtošanas daļā.

Saskaņā ar testēšanas pārskata rezultātiem pēc parauga ķīmiskā sastāva noteikšanas esot konstatēts, ka ūdens ir nedaudz sārmains, ciets, bez krāsainības un duļķainības, nesatur amonija jonus, bez garšas un smaržas, praktiski nesatur dzelzi, mangānu un sulfātjonus, nesatur escherichia coli baktērijas, bet ir niecīgs daudzums koliformu.

Kā skaidro Veselības inspekcija, koliformas (izņemot e. coli) ir sastopamas gan notekūdeņos, gan dabiskajos ūdeņos. Dažas baktēriju formas var tikt izdalītas apkārtējā vidē ar cilvēku un dzīvnieku izkārnījumiem, bet liela daļa koliformu spēj vairoties ūdens un augsnes vidē. Parasti šīs baktērijas esot nekaitīgas, taču to klātbūtne norāda uz iespējamību, ka līdzīgā veidā ūdenī varētu būt nokļuvušas citas slimības izraisošas baktērijas.

Ķekavas novada pašvaldība norāda, ka šis avots nav oficiāls dzeramā ūdens ņemšanas punkts, tādēļ ūdens izplūdes cauruļu vietas nav hermetizētas, cauruļu izplūdes gali netiek dezinficēti un tajos iespējama baktēriju nokļūšana no apkārtējās vides. Līdz ar to ūdens pavisam droši lietojams pārtikā tikai pēc novārīšanas.

Analīzes Ķekavas avotiņam tika veiktas jau 2017. gadā, salīdzinot ar pagājušajā gadā veiktajām analīzēm, ūdens ir tīrāks, tomēr pirms vārīšanas to lietot uzturā nav ieteicams.