08.05.2018 10:29

Salaspils kultūras nama "Enerģētiķis" lieta nonāk policijā

Autors  Imants Liepa
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Gaisā izkūpējuši Salaspilī valdošās partijas "Vienotība" solījumi, ka dzīvība kultūras namā atgriezīsies jau uz Latvijas simtgadi. Gaisā izkūpējuši Salaspilī valdošās partijas "Vienotība" solījumi, ka dzīvība kultūras namā atgriezīsies jau uz Latvijas simtgadi. arhīvs

Drūma un pamesta Salaspils centrā jau vairāk nekā gadu stāv sarkanu ķieģeļu ēka, kas pazīstama kā kultūras nams "Enerģētiķis". Celtnieki būvi Skolas ielā 2 pameta pagājušā gada pavasarī, kad, demontējot ēkas dienvidu puses būvkonstrukcijas, nopietni ieplaisāja nesošā fasādes siena.

Pašlaik pusnojaukto kultūras namu apjož celtnieku uzstādīts žogs; uz tā stūriem izvietoto novērošanas kameru elektroniskās acis seko līdzi tam, lai kāds neielauztos apsargātajā teritorijā. Ik pa brīdim pamestajam būvlaukumam garām aizbrauc pašvaldības policijas busiņš.

Gaisā izkūpējuši Salaspilī valdošās partijas "Vienotība" solījumi, ka dzīvība kultūras namā atgriezīsies jau uz Latvijas simtgadi. Pie labas sakritības celtnieki varētu objektā atgriezties tikai maija beigās, ja projektētāji no SIA "Baltex group" izpildīs savas saistības un kultūras nama rekonstrukcijas projektā izdarīs tādas izmaiņas, kuras par derīgām atzīs eksperti. Ja būs ekspertu iebildumi, celtniecības darbu atsākšana aizkavēsies vēl kādu laiku.

Vispirms jānoskaidro, kas noticis pa ziemu

Nosacīti nesen – 18. aprīlī – klusumā iegrimušo Salaspils kultūras namu "Enerģētiķis" atkal apmeklēja Būvniecības valsts kontroles biroja pārstāvji. Lūk, fragments no viņu atzinuma: "Ievērojot to, ka šā gada 18. aprīlī vēl nav veikta būvprojekta izmaiņu izstrāde un to ekspertīze, kā arī pamatojoties uz Vispārīgo būvnoteikumu prasībām, būve atkarībā no apstākļiem ir jāsakārto, jāveic konservācija vai jānojauc, ja tās tehniskais stāvoklis un izskats neatbilst Būvniecības likumā noteiktajām prasībām attiecībā uz būves lietošanas drošību, mehānisko stiprību un stabilitāti vai tad, ja būve ir vidi degradējoša vai bojā ainavu."

Protams, nav runa, ka varētu tikt anulēta 2017. gada februārī izdotā būvatļauja vai arī celtni nojaukt, taču secinājumu piezīmēs teikts, ka "kultūras nama "Enerģētiķis" gadījumā pastāv risks, ka ziemā būves tehniskais stāvoklis ir vēl vairāk pasliktinājies, jo netika veikti konservācijas pasākumi".

Tāpat tiek rekomendēts veikt būves nesošo konstrukciju padziļinātu tehnisko izpēti, līdz likumdošanā paredzētajā kārtībā tiks izstrādāta visa dokumentācija drošai būvdarbu atsākšanai.

"Iepriekš 2017. gada 21. jūlijā ēkas tehnisko apsekošanu un izpēti veica SIA "CBM", konstatējot virkni problēmu, bet, pirms izstrādāt būvprojekta izmaiņas, nepieciešams konstatēt, vai pēc ziemas un bez būvobjekta konservācijas nav radušies papildus nesošo konstrukciju vājumi un izmaiņas," papildināts būvuzraugu piezīmēs teiktais.

Ēkas konservācija izpalika

"Rīgas Apriņķa Avīze" jau rakstīja, ka kultūras namu "Enerģētiķis" pērnajā rudenī apmeklēja Būvniecības valsts kontroles biroja pārstāvji. Toreiz ar pilsētas tēviem un būvniekiem tika runāts par iespēju pasargāt izjaukto ēkas daļu no lietus un sniega iedarbības, kādu mūriem nāksies pārciest ziemā. Uzraugiem nekas pretī nebija, tikai šim darbam drīkstētu ķerties klāt, ja būtu gatavas izmaiņas projektā un eksperti tās būtu atzinuši par pieņemamām. Protams, domei tad būtu jāizsludina iepirkums par to, kurš veiks konservācijas darbus.

Taču, kā tagad atklāja būvdarbu pasūtītājs, Salaspils novada domes izpilddirektors Mareks Kalniņš, gan projektēšana, gan ekspertīze aizkavējusies. Tā prasījusi divus mēnešus, un, kad ekspertīze bijusi gatava, no sniega un sala vairs nebija ne vēsts. Tagad tiekot domāts, vai šāda atkailināto konstrukciju nosegšana ar pagaidu jumtu vai plēvi attaisnotos. Turklāt jāņem vērā, ka pēc ziemas atkal ir jāveic ēkas apsekošana. Savukārt jau 7. maijā projektētājiem jāiesniedz uzlabotais ēkas rekonstrukcijas projekts, ko atkal izskatīs eksperti. Ja viss būs kārtībā, domei būs jālemj par rekonstrukcijas darbu atsākšanu.

Būvnieku – pilnsabiedrības "MB.L" vadošā partnera "Modus būve" – pārstāvis Ainārs Butkus, aplūkojis "Enerģētiķa" pa ziemu izmirkušās nesošās sienas, nebija optimisma pilns, ka viņa ļaudis drīz varēs ķerties pie darba šajā objektā.

Projektētājs: "Finišs nevis tuvojas, bet pastāvīgi attālinās"

Projektētājiem no SIA "Baltex group" kultūras nama "Enerģētiķis" sāgā ir viena no vadošo grēkāžu lomām.

Būvprojekta autoru pārstāvis Indulis Vīdušs "Rīgas Apriņķa Avīzei" pastāstīja, ka visiem redzamas plaisas kultūras nama ēkā bijušas jau pirms celtnes slēgšanas remontam. Kad sākusies atsevišķu būvkonstrukciju demontāža, plaisas nesošajā sienā un citur sākušas vērties plašākas ar ātrumu 4–5 milimetri mēnesī. Sabiedriskai celtnei tā ir katastrofa, uzsvēra projektētājs. Atklājies, ka problēmas ir arī ar grunti zem celtnes pamatiem. Patiesībā visā pilnībā atklājušies 70. gadu nogales celtnieku darba kultūras rezultāti. Projektētājiem tas nozīmējis arvien jaunus projekta pārstrādāšanas posmus, pat neslēdzot papildu līgumus par izmaiņu veikšanu. Tādi bijuši trīs. Eksperti no mācību un konsultāciju centra "ABC" visas izmaiņas projektā apstrīdējuši. Vēl viena problēma, kā uzsvēra I. Vīdušs, bijusi tā, ka projekts sākumā atbildis celtniecības normām, kādas bija spēkā pirms "Maxima" traģēdijas, bet tagad 3. kategorijas celtnēm, kāda ir arī kultūras nams "Enerģētiķis", drošības prasības ir pavisam citas.

Aprīļa pēdējā nedēļā projektētāji atkal bija tuvu jaunai rekonstrukcijas projekta versijai ar izmaņām arhitektūras un ēkas inženieru risinājumu daļā, bet, kā piebilda I. Vīdušs, vēl nav zināms, kādi rezultāti būs ēkas apsekošanai pēc ziemas perioda. Ja nesošās sienas būs tikai mitras, nekas; ja cietušas nopietnāk, tad ekspertiem atkal būs iemesls projektu apstrīdēt, bet 7. maijs – diena, kad projektam jābūt gatavam, – atkal var izrādīties tikai neliela pietura. "Tāda sajūta, ka "Enerģētiķa" projekta gadījumā finišs nevis tuvojas, bet neglābjami attālinās," – tā SIA "Baltex group" pārstāvis.

Zirgus uz pārceltuves nemaina

Atlikuši vien daži jautājumi Salaspils izpilddirektoram. Viens no tiem: kā dome skaidros vēlētājiem, ka dīkstāve būvlaukumā projektu sadārdzinājusi par 500 tūkstošiem eiro? M. Kalniņš gan atrunājas, ka viņam pat neesot skaidrs, no kurienes šāds cipars radies, jo domē deputātiem cītīgi ir skaidrots, kādi soļi sperti, lai "Enerģētiķa" remonta lietas ietu uz priekšu. Šāds dokuments esot katra deputāta rīcībā. Par šādu summu runas nav bijis, un nav pat skaidrs, kā tā radusies.

Un vēl viens jautājums: ja jau reiz gadījušies projektētāji, kas, kā šķiet, netiek galā ar pasūtītāja uzdevumu, vai nebūtu labāk lauzt līgumu ar šiem un slēgt to ar citiem? M. Kalniņš šādu iespēju noraida, sakot, ka līguma laušana nozīmētu jauna konkursa izsludināšanu. Paiešot laiks, kamēr jaunie projektētāji izstrādās savu projektu, tad atkal vajadzēs gaidīt kārtējo ekspertu slēdzienu. Labākajā gadījumā darbs atsāksies pēc sešiem vai astoņiem mēnešiem. Pagaidām tiekot darīts tas, ko saskaņā ar likumdošanu var izdarīt, teic M. Kalniņš.

Kā ziņots, Salaspils domes opozīcija par kultūras nama "Enerģētiķis" rekonstrukcijas kavēšanu ir vērsusies Valsts kontrolē. Savukārt Valsts kontrole (VK) "Enerģētiķa" rekonstrukcijas lietu pārsūtījusi Valsts policijai. VK pārstāve Ilze Salna pastāstīja, ka iedzīvotāju un amatpersonu sniegtā informācija ir viens no avotiem, ko iestāde analizē, plānojot nākotnē veicamās revīzijas un tām nepieciešamos resursus.

Tomēr, ņemot vērā to, ka deputātu iesniegumā par Salaspils novada pašvaldības veiktajiem un plānotajiem iepirkumiem un darbiem kultūras nama "Enerģētiķis" rekonstrukcijai ir norādīts uz iespējamu amatpersonu bezdarbību un būtiska kaitējuma nodarīšanu, VK to pārsūtījusi Valsts policijai izskatīšanai tās kompetences ietvaros.