16.04.2018 07:43

Kā sadzīvot ar auto pagalmā

Autors  Imants Liepa
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Kā sadzīvot ar auto pagalmā arhīvs

Vieglais automobilis ir kļuvis par neatņemamu mūsu dzīves sastāvdaļu, bet problēmas sākas, kad mašīnas haotiski un blīvi aizpilda dzīvojamo namu pagalmus un piebraucamās ielas.

Mašīnas atņem telpu cilvēkam
"Absurda situācija ar auto novietošanu pie daudzdzīvokļu mājām izveidojusies Saulkalnes ciematā. Katrs iedzīvotājs, kam ir mašīna, savu braucamo novieto, kur un kā grib. Privātie auto stāv uz Daugavmalas ielas, kur kursē satiksmes autobuss. Ja pretī brauc mašīna, garām pabraukt nav iespējams, jo ielai ir tikai divas joslas," vēstulē "Rīgas Apriņķa Avīzei" raksta Saulkalnes iedzīvotāja Ieva.

Tāpat viņa vēsta, ka iedzīvotāji savas automašīnas novieto arī starp mājām. Un atkal tas pats – pa vidu knapi var izspraukties. Šādi rīkojoties, tiek izbraukāta ciemata zaļā zona, kas vietām izskatās pēc kurmju rakumiem, vietām – pēc būvlaukuma.

Automašīnas tiekot novietotas arī tieši pretī mājas ieejas durvīm. Nedod dievs, ja izceltos ugunsgrēks – ugunsdzēsēju glābēju operatīvajam transportam būtu ļoti apgrūtinoši piebraukt šādai mājai. Tas pats, ja kādam vajadzētu sagaidīt neatliekamo medicīnisko palīdzību.

Salaspilī auto stāvēšanas jautājums esot sakārtots – ir iezīmētas vietas, kur un cik mašīnu pie katras mājas drīkst novietot. Arī Saulkalnes privātajā sektorā viss ir skaidrs, taču par Salaspils novada lielākā ciemata "neprivāto" daļu ir pilnīgi aizmirsts.

Dome nav aizmirsusi par Saulkalni
Salaspils novada domes deputāts Andrejs Svilāns (ZZS) nepiekrīt apgalvojumam, ka par Saulkalni neviens nedomā. Tieši otrādi – daudz kas esot darīts, lai vide, arī ielas un pagalmi, iedzīvotājiem būtu sakārtota un dzīvošanai ērtāka, sarunā ar "Rīgas Apriņķa Avīzi" uzsvēra deputāts.

Attiecībā uz privāto mašīnu stāvēšanu esot jāņem vērā tas, ka laikā, kad tika projektēts Saulkalnes strādnieku ciemats, privātā vieglā automašīna bija reti kuram iedzīvotājam. Savukārt tagad daudzdzīvokļu namos esot dzīvokļi, kuru iemītniekiem ir pat vairāki braucamie.

Tāpat A. Svilāns uzsvēra, ka par kārtību, kas nosaka automašīnu stāvēšanu pie daudzdzīvokļu namiem, var lemt vai nu mājas apsaimniekotājs, vai iedzīvotāju kopsapulce, uz kuru ieradušies puse plus viens iedzīvotājs. Ja iedzīvotāji savā starpā spēj vienoties, jāraksta iesniegums domei, kas lemj par attiecīgu auto stāvēšanas zīmju izvietošanu pie attiecīgā dzīvojamā nama.

Tā, piemēram, tieši pēc Saulkalnes iedzīvotāju iesnieguma tikušas izvietotas ātrumu ierobežojošas barjeras jeb tā dēvētie gulošie policisti uz Daugavmalas ielas, pa kuru Saulkalnē var iebraukt no Ikšķiles puses, izliktas arī auto stāvēšanu regulējošas zīmes Daugavas krastā. Savukārt no domes puses daudz ticis darīts, lai māju tuvumā esošās garāžas, kas radīja nesakoptas vides iespaidu, pārceltu uz citu vietu, un jau pārskatāmā nākotnē te būšot sakārtota vide – parks ar pastaigu promenādi.

Tāpat sakārtoti esot vairāku namu pagalmi un izveidotas "kabatas" ērtākai automašīnu novietošanai. Protams, jāņem vērā, ka to skaits pastāvīgi pieaug, skaidroja novada domes deputāts.

Izsaukumi ir, sodu maz
Salaspils novada pašvaldības policijas priekšnieka vietnieks Sergejs Kapacina "Rīgas Apriņķa Avīzei" attiecībā uz lasītājas vēstuli par auto "invāziju" Saulkalnes daudzdzīvokļu māju pagalmos un uz piebraucamajiem ceļiem pastāstīja, ka pašvaldības policija gan pēc iedzīvotāju ziņojumiem, gan ikdienā patrulējot Saulkalnē iegriežas itin bieži. Pārsvarā gan nākoties braukt, kad tiek ziņots par sadzīves skandāliem, – kopš gada sākuma neesot saņemts neviens ziņojums, ka kādu iedzīvotāju traucētu nepareizi novietots auto.

Ļoti iespējams, ka, pieaugot automobiļu skaitam, ir iedzīvotāji, kam tas nepatīk. Dažkārt kaitinoši šķiet, ka pie pašu mājas tiek atstāta kaimiņu mašīna, kurai sava nama tuvumā vietas vairs nav. Kādreiz šādos gadījumos tiekot izsaukta pašvaldības policija, bet pārkāpums netiek konstatēts. Toties pamatoti bijuši izsaukumi par nevietā atstātām un traucējošām mašīnām, kad pašvaldības policijai zvanījuši Saulkalnes atkritumu apsaimniekotāji vai vietējā pasažieru pārvadātāja operators.

Vēl S. Kapacina pastāstīja, ka pašvaldības policija patrulēšanas laikā vairākkārt sastādījusi protokolu par nevietā atstātu auto. Saulkalnē šādu gadījumu gan neesot bijis īpaši daudz. Tāpat pašvaldības policisti sekojot līdzi tam, kas notiek Saulkalnes namu pagalmos.

Atgriežoties pie privāto auto novietošanas dzīvojamajā zonā, kur, protams, arī ir spēkā ceļu satiksmes noteikumi, vispirms tiekot ņemts vērā tas, lai stāvošie automobiļi netraucētu gājējiem un citiem transportlīdzekļiem. Piebrauktuves 70. gados celtajām mājam Saulkalnē reti ir platākas par pieciem metriem.

Formāli skatoties, esot reizes, kad šādas brauktuves malā stāvošas mašīnas īpašnieku var sodīt, bet parasti tas netiekot darīts, protams, ja vien citi tiek viņa mašīnai garām.

Viss pašu rokās
Lai labāk izprastu, kas tad īsti notiek ar automašīnu novietošanu pie daudzdzīvokļu namiem Saulkalnē, "Rīgas Apriņķa Avīze" sazinājās ar vietējo iedzīvotāju Ilgu (vārds mainīts), kura te dzīvo jau no 70. gadu beigām. Problēmas cēlonis, viņasprāt, ir vieglo automobiļu skaita pieaugums, jo šeit dzīvo ģimenes, kuru rīcībā ir pat vairāki auto. Īpaši asi tas esot izjūtams nedēļas nogalēs, kad automobiļu skaits ap dzīvojamajām mājām patiešām esot iespaidīgs. Savā ziņā problēmu saasinājusi arī pašvaldības rīcība, garāžas, kas atradās māju tuvumā, pārceļot tālāk no daudzdzīvokļu namiem.

Tagad "šanhajas" vietā, kā iedzīvotāji paši dēvējuši garāžu haotisko sablīvējumu, atbrīvots laukums parkam. Savukārt vienam otram saulkalnietim attālums līdz garāžai šķietot pārāk liels – ērtāk mašīnu ir turēt zem dzīvokļa logiem. Labākais risinājums, kura rezultātā gan mašīnas būtu kur atstāt, gan vide iegūtu vēl kādu labiekārtotu vietiņu, būtu, ja kāds uzņēmīgs cilvēks, proti, dabūtu no pašvaldības zemes gabalu un iekārtotu auto stāvvietu, kurā par saprātīgu samaksu varētu atstāt savu auto.

Iedzīvotāji paši diezin vai par šādu soli spētu vienoties, uzskata Ilga. Turklāt tas būtu taisnīgāk arī pret vecākiem cilvēkiem, kuriem mašīnas nekad nav bijis un, visticamāk, nekad nebūs.