29.03.2018 21:04

Foto: Inčukalna gudrona dīķu vietā pēc trim gadiem zaļos zāle

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Foto: Inčukalna gudrona dīķu vietā pēc trim gadiem zaļos zāle Ģirts Kondrāts un Mārtiņš Pozņaks

Zaļajā ceturtdienā marta nogales saules staros Inčukalna sērskābā gudrona dīķi vēl dzīvoja savu dzīvi zem ledus un pārklāja, kas pasargā no gudrona saskares ar lietu. Taču teritorijā ap dīķiem jau valdīja rosība.

Pamazām gudrona smelšanas darbiem gatavojas pilnsabiedrības "Inčukalns Eko" ļaudis. Savukārt publiski paziņot par Inčukalna sērskābā gudrona dīķu sanācijas uzsākšanu bija ieradies Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards. Klāt bija arī Valsts vides dienesta ģenerāldirektores pienākumu izpildītāja, ģenerāldirektores vietniece Aina Stašāne, gudrona dīķu sanācijas veicēju pārstāvji – atkritumu apsaimniekotāji no AS "BAO", AS "VentEko" un SIA "Eko Osta", kā arī darbu uzraugi no SIA "Geo Consultants".

Dīķu izsmelšanai paredzēti mazliet vairāk nekā 29 miljoni eiro no Eiropas Reģionālā attīstības fonda un Latvijas valsts budžeta finansējuma.

Cerīgs noskaņojums atsākot projektu
Kā jau svētku reizēs – un par svētkiem var uzskatīt arī svinīgo žestu, kas signalizēja, ka atsākusies Inčukalna sērskābā gudrona dīķu likvidācija – netrūka svinīgu runu.

Pirmais klātesošos runāja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs K. Gerhards. Viņš sacīja, ka pašreizējā vienošanās par gudrona dīķu sanācijas finansējumu ar Eiropas Komisiju ir pats labākais risinājums Latvijas valstij. Vēl viņš teica paldies Valsts vides dienesta un VARAM speciālistiem, kuri bija iesaistīti jaunā gudrona dīķu sanācijas projekta sagatavošanā un nodeva vislabākos novēlējumus konkursa uzvarētājiem – pilnsabiedrībai "Inčukalns Eko". Daļai šo uzņēmēju jau ir pieredze Olaines bīstamo ķīmisko atkritumu izgāztuves likvidācijā. Vēl ministrs pauda cerību, ka darbi tiks pabeigti laikā, atrisinot vienu no smagākajām Latvijas vides problēmām.

Tā kā VVD ģenerāldirektore Inga Koļegova slimo (viņa savulaik spēra radikālus soļus, lai apturētu iepriekšējo gudrona dīķu sanācijas darbus, ko veica uzņēmums "Skonto Būve"), Inčukalnā Zaļajā ceturtdienā VVD pārstāvēja viņas vietniece A. Stašāne. Viņa atzina, ka līdz brīdim, kamēr ticis veikts jaunais iepirkums, bijis jānoiet garš un sarežģīts ceļš, jo konkurss ticis izsludināts jau 2016. gada pirmajā pusē, un pretendentu un viņu piedāvājumu izvērtēšana izrādījusies daudz grūtāka, nekā sākumā licies. Taču nu gan ar lepnumu viņa varot sacīt, ka uzvarējusi vietējā uzņēmumu apvienība "Inčukalns Eko". Tāpat Stašānes kundze piebilda, ka ar savu pieredzi sasniegt mērķi palīdzēs arī būvuzraugs "Geo Consultants". "Nelaidīsim garām iespēju īstenot šo vides sakārtošanas projektu," viņa uzsvēra.

Pēc šīm uzrunām pilnsabiedrības "Inčukalns Eko" pārstāvim, AS "BAO" valdes loceklim Mārim Kalniņam atlika vien piebilst, ka pirmā mēneša laikā – darbs objektā sākās 3. februārī – pilnsabiedrība sākusi darbu pie nepieciešamo pagaidu angāru būves. Dīķu ūdens attīrīšanas darbi pašlaik nevarot notikt, jo plēves, kas uzvilktas virs dīķiem, klāj ledus. Taču pašlaik darbi noritot ātrāk par Valsts vides dienestā iesniegto darba plānu, un maija beigās pilnsabiedrība plāno sākt gudrona izvešanu no teritorijas.

Kā notiks gudrona dīķu likvidācija
Kā bilda M. Kalniņš, "Inčukalns Eko" veido trīs uzņēmumi, kuri tad arī darbosies katrs savā specializācijā. Sākotnēji izsmeltais un izraktais gudrons turpat teritorijā tiks neitralizēts, sajaucot to ar kaļķi, skaidām vai šķeldu. Jaukšana nepieciešama, jo gudrona sastāvs dažādos dīķa slāņos ir atšķirīgs un bez jaukšanas procesa to nav iespējams sadedzināt SIA "Cemex" rūpnīcā. Gudrons tiks neitralizēts tādos apjomos, lai katrā izvešanas reizē no teritorijas transportētu 500 kubikmetrus maisījuma. Pēc pēdējiem mērījumiem aplēsts, ka darbu gaitā varētu tikt izvesti aptuveni 25 000 kubikmetri gudronu saturošo materiālu.

Lai neradītu problēmas netālo Vangažu un Inčukalna iedzīvotājiem, vielu maisīšana notiks angārā, kas tiks aprīkots ar gaisa attīrīšanas iekārtām.
Ūdeni, kas pašlaik klāj gudrona slāni dīķu dibenā, atsūknēs un nogādās uz uzņēmumu "Eko Osta" attīrīšanai.

"Darbs būs grūts un atbildīgs," sacīja M. Kalniņš, taču mēs darīsim visu, lai pēc trim gadiem šeit būtu līdzena vieta, kur zaļos zāle. Tas nozīmē, ka pēc dīķu attīrīšanas darbiem 2021. gadā tos plānots aizbērt un apklāt ar melnzemi, savukārt pēcāk vēl divu gadu garumā tiks veikts teritorijas monitorings.

"Rīgas Apriņķa Avīze" Zaļajā ceturtdienā pie gudrona dīķiem sastapa arī Inčukalna novada domes priekšsēdētāju Aivaru Nalivaiko. Viņš bija apmierināts, ka gudrona dīķu sanācijas darbi ir atsākušies.

"Problēma ir risināta jau kopš 90. gadiem, bet vairāki mēģinājumi izrādījās neveiksmīgi gan tehnisko iespēju, gan citu iemeslu dēļ. Cerēsim, ka šoreiz pilnsabiedrība ar darbu tiks galā un mums novadā paliks sakārtota vieta. Svarīgi ir arī tas, ka uzmanība ir pievērsta tā sauktajiem ziemeļu dīķiem, kur gudrons ir zem zemes. Kad tā vieta tiks sakopta, mums vairs nebūs jābaidās, ka gudrons ar gruntsūdeņiem nonāks Gaujā, par ko runā zinātnieki, sacīja A. Nalivaiko.

Par to vai sanācijas darbos piedalīsies arī vietējie iedzīvotāji, domes priekšsēdētājs nemācēja sacīt. Taču, ja darba devējam – pilnsabiedrībai "Inčukalna Eko" – būs nepieciešami strādnieki, vietējie iedzīvotāji noteikti izmantos šo iespēju, viņš piebilda.

Turpinās arī tiesu darbi
Lai gan Inčukalna gudrona dīķu teritorijā atkal ir atsākušies sanācijas darbi, vēl pavisam galā nav valsts tiesu darbi ar iepriekšējo darbu veicēju "Skonto Būvi".

Uz "Rīgas Apriņķa Avīzes" jautājumu, kad un kāds tiesvedībai varētu būt iznākums, ministrs K. Gerhards skaidroja, ka tiesvedībā sadūrušies atšķirīgi viedokļi par to, cik naudas "Skonto Būvei" jāsaņem no valsts, bet VVD par to ir savs viedoklis. Abas puses ir darījušas zināmus savus argumentus. Tāpat uzņēmumam ir savi uzskati par garantiju naudu, ko ieturējis VVD. Ja skaidrību nevarēs panākt sarunu ceļā, to, kam taisnība, pateiks tiesa. Tagad gan, kā skaidroja ministrs, tiesvedībā ir iestājies pāris mēnešu klusuma brīdis.