20.03.2018 10:45

Atklājas jaunas blēdības bijušā Ķekavas novada pašvaldības priekšsēdētāja vietnieka rīcībā

Autors  Liene Ozola
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Atklājas jaunas blēdības bijušā Ķekavas novada pašvaldības priekšsēdētāja vietnieka rīcībā arhīvs

Portāls "Apriņķis.lv" jau vēstījis, ka Ķekavas novada pašvaldība ir apstiprinājusi publiski izskanējušo faktu, ka šā gada janvārī pašvaldība saņēmusi kāda iedzīvotāja iesniegumu par Ķekavas novada domes deputāta Neila Kalniņa (Jaunā Konservatīvā partija) iespējamiem pārkāpumiem saistībā ar pašvaldības degvielas kartes izmantošanu.

Reaģējot uz šo iesniegumu, tika pārbaudīti fakti un ierosināta dienesta izmeklēšana. Tās rezultātā apkopota informācija un konstatēts, ka 2017. gada novembrī, decembrī un šā gada janvārī deputāts pilnībā izlietojis ikmēneša normu – 200 litru, bet ceļazīmes par braucieniem nav iesniedzis. Par iespējamiem pārkāpumiem informācija nodota tālākai izskatīšanai Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam, kas šo lietu jau nodevis Valsts policijai.

Turpinot pētīt bijušā Ķekavas novada pašvaldības priekšsēdētāja vietnieka, šobrīd deputāta – Jaunās Konservatīvās partijas biedra – Neila Kalniņa darbību, "Rīgas Apriņķa Avīze" konstatēja vēl dažas deputāta rīcības, kuras nekādi nevarētu atbilst cēlajiem priekšvēlēšanu saukļiem par godīgumu, atklātību un tiesiskumu.

Proti, pagājušā gada 19. septembrī Neils Kalniņš, kurš tobrīd bija priekšsēdētāja vietnieka amatā, publiski uzstājies Salaspilī rīkotā konferencē par Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras realizēto tehnoloģiju pārneses un inovāciju vaučeru programmu. Grūti spriest, vai Kalniņa kungs ir tas labākais speciālists šā grūti izrunājamā un vēl grūtāk saprotamā temata izskaidrošanā, tomēr tas nebūtu nekas nosodāms. Taču iedziļinoties atklājas interesantas un savdabīgas detaļas, jo minētā konference notika darba dienā un darba laikā. Vai amatpersona, pildot noteiktās prasības, par darba kavējumu informējusi Ķekavas novada pašvaldību? Lūk, skaidrojums, ko saņēmām no Ķekavas novada domes Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas Vinetas Gekas: "Jūsu minētajā gadījumā Neils Kalniņš (JKP) netika informējis ne domes priekšsēdētāju, ne Personāla daļu par savu prombūtni, kā arī netika lūdzis šajā dienā piešķirt, piemēram, komandējumu, brīvdienu vai atvaļinājumu."

Tas nozīmē, ka pretēji savas partijas uzstādījumiem par godīgumu un caurspīdīgumu Neils Kalniņš, nepildīdams savas funkcijas, par kavēto darba dienu ir saņēmis pilnu atalgojumu no pašvaldības budžeta.

Jāpiebilst, ka konference Salaspilī nav izņēmums. Publiski pieejamā informācija liecina, ka Neils Kalniņš pamanījies ne tikai piedalīties, bet arī vadīt semināru "Pieredze, zināšanas un veselība ilgākam darba mūžam", kas pērn 1. decembrī notika Daugavpilī. Lieki piebilst, ka 1. decembris bija darba diena un seminārs notika darba laikā. Un atkal – attaisnot savu prombūtni Neils Kalniņš nav papūlējies atbilstoši tam, kā tas paredzēts normatīvajos dokumentos. Par to apstiprinājumu saņēmām Ķekavas novada pašvaldībā.

Tālāk par minēto semināru Daugavpilī atklājas vēl interesantākas detaļas, proti, uzdodot jautājumu semināra organizētājam – Nodarbinātības valsts aģentūrai, vai deputāts par moderatora darbu ir saņēmis atalgojumu (tādā gadījumā N. Kalniņa darba diena tiek apmaksāta dubultā – gan no Ķekavas novada domes, gan semināra rīkotājiem), saņēmām šādu skaidrojumu: "NVA Eiropas Sociālā fonda projekts "Atbalsts ilgākam darba mūžam" Nr. 7.3.2.0/16/1/001 seminārus organizē sadarbībā ar iepirkuma rezultātā izvēlētu pakalpojumu sniedzēju, Jūsu minētajā gadījumā – sadarbībā ar SIA "Sabiedrības informēšanas centrs". Saskaņā ar noslēgto sadarbības līgumu, pakalpojuma sniedzējs pieaicina, ja nepieciešams, lektorus/ekspertus vai vadītājus/moderatorus. Norēķinus ar lektoriem/ekspertiem vai vadītājiem/moderatoriem veic pakalpojumu sniedzējs."

Jāpiebilst, ka SIA "Sabiedrības informēšanas centrs" nav Ķekavas novada pašvaldībā nezināma kompānija. Tā vairākkārt piedalījusies pašvaldības iepirkumos par novada domes informatīvā izdevuma "Ķekavas Novads" izdošanu.

Skaidrot situāciju "Rīgas Apriņķa Avīze" jau pagājušajā ceturtdienā lūdza arī pašam Jaunās konservatīvās partijas deputātam Neilam Kalniņam, vaicājot gan par uzstāšanos dažādos pasākumos darba laikā, gan par to, vai ir saņemts atalgojums par piedalīšanos, piemēram, Daugavpilī rīkotajā seminārā. Tika dots solījums atsūtīt atbildes līdz otrdienas rītam, taču joprojām tās nav saņemtas.

Atgādinām, ka deputāta Neila Kalniņa savdabīgā izpratne un rīcība saistībā ar pašvaldības līdzekļu izlietošanu jau ir nonākusi žurnālistu uzmanības lokā – TV3 raidījums "Bez tabu" vēstīja, ka 2017. gada decembrī fiksēta viena, šā gada janvārī – divas reizes degvielas iegādei, kopumā iztērējot vairāk nekā 60 eiro, izmantojot degvielas karti, kas izsniegta Ķekavas novada domes priekšsēdētājas otrajam vietniekam Neilam Kalniņam. Pierādījumi norāda uz to, ka Ķekavas novada amatpersona, iespējams, ļaunprātīgi izmantojusi nodokļu maksātāju naudu.

Fotogrāfijas, kuras skatītājs nodevis "Bez tabu", visticamāk, tapušas no videonovērošanas kameru ierakstiem, un tajās redzams, kā pie kādas degvielas uzpildes stacijas sieviete spēkratā lej degvielu. Attēlos redzams, ka tas notiek Lucavsalā, kā arī ir datumi un laiki, kad tas noticis. 

Cik zināms, deputāts līdz pat šim brīdim domes vadībai nav sniedzis nekādus skaidrojumus par notikušo.