08.12.2017 18:44

Gatavi atbalstīt politiskās afēras Baldonē (papildināta)

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Baldones novada domes deputāti pēc jaunā sasaukuma pirmās sēdes šā gada jūnijā Baldones novada domes deputāti pēc jaunā sasaukuma pirmās sēdes šā gada jūnijā Baldones novada pašvaldība, LETA un twitter.com

Uz Baldones novada domes sēdi, kurā tika balsots par jauno izpilddirektoru kā arī diviem domes priekšsēdētāja vietniekiem attīstības un sociālajos jautājumos, 7. decembra vēlā vakarā bija ieradušies 14 deputāti. Nebija ieradies vēlēšanu saraksta Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK", Partija "Vienotība" deputāts Guntis Tamanis.

Viņa partijas biedrs Andris Mačs nezināja iemeslu, kāpēc tā noticis.

Guntis TamanisGuntis Tamanis


Par novada izpilddirektori tika ievēlēta Nelda Sniedze. Viņas iepriekšējais amats – Ķeguma novada izpilddirektore. N. Sniedze par labāko pretendentu tika izvelētā konkursā, kurā tika uzskatīta par spēcīgāko pretendenti.

Nākamais sēdes punkts bija par domes priekšsēdētāja vietnieka Andra Mača (Nac. apvienība) atbrīvošanu no amata, un tālāk jau balsojums par priekšsēdētāja vietnieku attīstības jautājumos. Uz amatu pretendēja A. Mačs un Andrejs Požarnovs ("Gods kalpot mūsu Latvijai!") Reiz gāzto domes priekšsēdētāju atbalstīja astoņi deputāti, A. Maču – seši.

Andrejs PožarnovsAndrejs Požarnovs


Jaunās koalīcijas balsojums, kā "RAA" sacīja A. Mačs, viņam lika vilties domes sēdē; tāda sajūta bijusi arī vairākiem citiem deputātiem. A. Mačs sapratis, ka daži deputāti, kurus viņš līdz šim uzskatījis par novada patriotiem, kuriem neinteresē politiskās afēras, tomēr ir gatavi tās atbalstīt. Kad viņš vienam, otram domes kolēģim pēc balsojuma, kurā atbalstīts jau reiz no domes priekšsēdētāja amata padzītais A. Požarnovs, prasījis, kāpēc tā noticis, saņēmis atbildi: ievērojām jauno koalīcijas līgumu.

Novada budžets gan jau kaut kā tiks sastādīts, taču, vai tas tiešām kalpos novada attīstībai, rādīs laiks, vēl piebilda A. Mačs.

Līdzīgās domās par sēdes gaitu bija Reģionu alianses deputāte Inese Lagzdiņa. Balsojumā par domes priekšsēdētāja vietnieku attīstības jautājumos viņa iestājusies par A. Mača kandidatūru, jo iepriekš atbalstījusi A. Požarnova atstādināšanu no mēra amata. Taču šoreiz balsojumā visu izšķīrusi G. Tamaņa neierašanās uz domes sēdi.

Lai gan otru domes priekšsēdētāja vietnieci Violu Āboltiņu (Latvijas Zaļā partija) viņa raksturo kā enerģisku dāmu, kura domē ievēlēta jau otro reizi, labi pārzina sociālos jautājumus un ir spējīga pieņemt oponentu argumentētus viedokļus, tomēr baidās, ka tandēmā ar A. Požarnovu varētu tikt tērēta ne tik daudz novada attīstībai, kā politisko intrigu vērpšanai. Šeit, kā spriež I. Lagzdiņa, acīmredzami ir jūtams Saeimas vēlēšanu tuvums un uzstādījums no Rīgas puses – paplašināt atsevišķu politisko spēku ietekmes sfēru ārpus galvaspilsētas.

Viola ĀboltiņaViola Āboltiņa


Savukārt par abu jauno domes priekšsēdētāja vietnieku attieksmi pret novada problēmu risināšanu, viņasprāt, liecina tas, ka ne viens, ne otrs 8. decembra rītā nebija ieradies uz sanāksmi, kurā jaunā novada izpilddirektore tika stādīta priekša novada administratīvā aparāta darbiniekiem. Arī "RAA" ne vienu no jaunajiem vietniekiem līdz piektdienas pusdienlaikam neizdevās sazvanīt.

Vēlāk pēcpusdienā "RAA" izdevās sazvanīties ar jaunievēlēto Baldones novada priekšsēdētāja vietnieci Violu Āboltiņu. Galvenais mērķis jaunizveidotās astotās deputātu koalīcijas darbā, viņasprāt, ir nepieļaut "Reģionu alianses" atgriešanos novada vadībā. Pārmetumus, ka jaunie vietnieki nav uzskatījuši par svarīgu tikties ar nupat ievēlēto novada izpilddirektori Neldu Sniedzi, viņa noraida, uzsverot, ka jau iepriekš labi pazīstama un pārzina izpilddirektores darba kvalitātes.

Āboltiņa piekrīt tiem, kuri raksturo viņu kā enerģisku cilvēku, piemetinot, ka viņas pieredze sociālajā darbā kopā ar otra priekšsēdētāja vietnieka Andreja Požarnova politisko rūdījumu varētu dot labu pienesumu Baldones novadam. RAA pieļāvums par iespējamu šāda tandēma ietekmi uz jauno priekšsēdētāju Raimondu Audzeru tika novērtēts kā "interesanta versija", kura neesot apspriesta.

Sazvanīts piektdienas vakarpusē, novada domes priekšsēdētājs Raimonds Audzers ("Vienotība") "Rīgas Apriņķa Avīzei", komentējot 7. decembra domes sēdi, teica, ka balsošanā par domes priekšsēdētāja vietniekiem tikusi ievērota džentlmeniska vienošanās koalīcijas deputātu starpā.

Raimonds AudzersRaimonds Audzers


Tā kā, pēc R. Audzera domām, dome nav vieta, kur jātaisa politika, bet gan jārisina novadam svarīgi saimnieciskie jautājumi, panākta vienošanās, ka par priekšsēdētāja vietniekiem būs Viola Āboltiņa, kurai ir pieredze sociālo jautājumu risināšanā, bet ar attīstības jautājumiem nodarbosies Andrejs Požarnovs – cilvēks, kurš ir bijis gan Saeimas deputāts, gan ministrs un joprojām cilvēks ar labiem sakariem ārpus novada, sacīja R. Audzers. Vienošanos apstiprinājis balsojums.

Tāpat viņš skaidroja, ka jāsaprot – varas maiņa un amatu pārdale nav vienkāršs process, ja to vērtējam no cilvēciskā viedokļa. Taču, matemātiski skatoties, redzams, ka bija laiks, kad "Reģionu aliansei" Baldones domē bija deviņas vietas, tad astoņas, bet pašlaik tikai sešas. Tātad šim spēkam bija sācies nogurums, bet vēlētājiem gribējās pārmaiņas.

Nu tās ir notikušas, skaidroja domes priekšsēdētājs, piebilzdams, ka būtu tikai normāli, ja dome turpmāk varētu izmantot arī Karinas Putniņas lielo pieredzi pašvaldību darbā. Taču, ja būtu viņa teikšana un būtu iespējams mainīt likumdošanu, tad viņš noteikti iestātos, ka cilvēks domes priekšsēdētāja amatā drīkst atrasties tikai divus termiņus. Divdesmit gadi vienā matā ir pārāk ilgs laiks, jo tad sākas nogurums un stagnācija, atzina R. Audzers.

(papildināta ar R.Audzera komentāru)