01.12.2017 10:32

Baldones mērs Raimonds Audzers: Pietiek ķildoties, laiks domāt par budžetu

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Baldones novada pašvaldības jaunā vadītāja vēlēšanu rezultāts daudziem bija negaidīts. Baldones novada pašvaldības jaunā vadītāja vēlēšanu rezultāts daudziem bija negaidīts. arhīvs

Otrdien par Baldones novada domes priekšsēdētāju kļuva no Nacionālās apvienības (NA) un "Vienotības" saraksta ievēlētais "Vienotības" biedrs Raimonds Audzers. Nacionālās apvienības kandidāts Guntis Tamanis, kurš kopā ar "Reģionu alianses" (RA) deputātiem no mēra amata gāza Andreju Požarnovu ("Gods kalpot mūsu Latvijai!"), pie domes priekšsēdētāja amata netika.

Baldones novada mēra amatā R. Audzers tika ievēlēts, pateicoties koalīcijas līgumam, ko parakstīja "Vienotība", "Gods kalpot mūsu Latvijai!" un Latvijas Zaļā partija, tam pievienojies arī no RA ievēlētais deputāts Edgars Brigmanis.

Enerģijas pietikšot
Jaunievēlētajam Baldones novada domes priekšsēdētājam Raimondam Audzeram nākamā diena pēc ievēlēšanas jaunajā amatā bija pēdējā darba diena uzņēmumā "Tukuma piens", kur viņš 20 gadus strādāja par pārdošanas vadītāju.

"Kad sāku darboties, uzņēmuma apgrozījums bija septiņi miljoni latu gadā, tagad – 53 miljoni eiro, un es esmu lepns par sasniegto rezultātu," sacīja R. Audzers. Darbu uzņēmumā viņš pārtrauc, lai, nedalot spēkus, varētu nodoties novada problēmu risināšanai.

Jautāts, vai ievēlēšana par domes priekšsēdētāju nav nākusi kā pārsteigums, R. Audzers "Rīgas Apriņķa Avīzei" sacīja: nē! Tieši otrādi – viņš ar interesi gaidījis balsošanas rezultātus.

R. Audzers skaidro, ka iemesli, lai kandidētu uz domes priekšsēdētāja amatu, bijuši vairāki. Viņš jau trešo reizi esot Baldones novada pašvaldības deputāts, un stagnācija, kas bija iestājusies domes darbā, reiz bija jāpārtrauc. Turklāt, kad par domes priekšsēdētāja kandidātu izvirzīts Nacionālās apvienības deputāts, kura ievēlēšana daudzus neapmierinātu, viņš kā alternatīvu izvirzījis savu kandidatūru.

"Tā nu ir sanācis, ka jau daudzus gadus esmu bijis tāds kā Pulkarnes ciema vecākais: jau 15 gadus esmu rīkojis talkas, vairākkārt organizējis parakstu vākšanas kampaņas, esmu iestājies arī pret vietējās zivju miltu ražotnes darbību.

Sākot darbu domē, iepazīšanos ar domes darbiniekiem un struktūrvienību vadītajiem, pārrunāšu ar viņiem problēmas, kas jārisina. Visticamāk, būs biežāk nekā līdz šim jāsanāk kopā, lai apspriestos par ikdienas jautājumiem. Līdzšinējais darba stils, kad cilvēki pat blakus kabinetos nezināja, ar ko nodarbojas viņu kolēģi, mūsdienās nav produktīvs. Biežāk runāsim par to, kādi ir mūsu mērķi un kā mēs tos varam sasniegt.

Savukārt, runājot par deputātu darbošanos, ir svarīgi, lai tik mazā novadā kā Baldone tautas ievēlētie pārstāvji spētu pārvarēt plaisu starp pozīciju un opozīciju un nešķiestu spēkus savstarpējo attiecību skaidrošanā, bet enerģiju tērētu novada attīstības veicināšanai. Turklāt tūdaļ jau ir jāķeras pie nākamā gada budžeta veidošanas," uzsvēra R. Audzers.

Jautāts, kur viņš ņems enerģiju, lai veicinātu pārmaiņas domē, R. Audzers atbild, ka katru otro dienu noskrien desmit kilometru, tāpēc viņam pietikšot spēka arī politisko mērķu sasniegšanai. Turklāt viņš esot gatavs arī kompromisiem.

Daudzi gaida pārmaiņas
Nacionālās apvienības deputāts, loģistikas speciālists Andris Mačs – baldonietis jau trešajā paaudzē – novada domē ievēlēts jau otro reizi. Viņš bija viens no tiem, kas ierosināja izteikt neuzticību domes priekšsēdētājam Andrejam Požarnovam un vēlāk pēc mēra gāšanas tika minēts kā viens no iespējamajiem kandidātiem uz novada domes priekšsēdētāja amatu.

A. Mačs "Rīgas Apriņķa Avīzei" teic, ka savu kandidatūru domes priekšsēdētāja amatam nav virzījis un šajā krēslā labprāt būtu gribējis redzēt savu partijas biedru Gunti Tamani. Par to ticis runāts arī ar RA deputātiem. Atbalsts Tamaņa kandidatūrai no viņiem arī ticis saņemts, tāpēc priekšsēdētāja vēlēšanu rezultāts, par pašvaldības vadītāju kļūstot R. Audzeram, viņam bijis pamatīgs pārsteigums.

Tajā pašā laikā A. Mačs uzsver, ka vēl veiksmi jaunajam priekšsēdētājam. Viņš cerot, ka R. Audzers spēs atrast zelta vidusceļu starp nosacīto pozīciju un opozīciju. Viegli gan tas nebūšot. Sarežģījumu iemesls varētu būt, piemēram, amatu dalīšana. Esot deputāti, kuri uzskata, ka ne viens vien bijušās pašvaldības vadītājas Karinas Putniņas laikā novada administrācijā ienākušais cilvēks jānomaina. Tas nozīmē, ka jālauž 20 gadus pastāvējusi kārtība, jo tā daudziem šķiet nepareiza.

Pirms priekšsēdētāja vēlēšanām – smagas sarunas
Ilggadējā Baldones novada domes priekšsēdētāja Karina Putniņa atzīst, ka arī viņai R. Audzera ievēlēšana domes priekšsēdētāja amatā bijis pārsteigums; viņai pat neesot skaidrs, kā panākta šāda vienošanās. Viņa norāda, ka iepriekš ir bijušas ļoti smagas sarunas par personālijām, bet rezultātā izrādījies, ka domē ir ne tikai tādi deputāti, kurus interesē novada attīstība, bet arī tādi, kam svarīgākas ir personiskās intereses.

Kad "Rīgas Apriņķa Avīze" domes ekspriekšsēdētājai jautāja, kā viņa vērtē frakcijas biedra Edgara Brigmaņa nosliekšanos par labu R. Audzera kandidatūrai, tika saņemta atbilde: "Lai Brigmaņa kungs sadzīvo ar savu sirdsapziņu, ja tā viņam ļaus. Bet to labāk prasiet viņam pašam."

Piebilstot, ka laiks visu parādīs, K. Putniņa teic, ka, viņasprāt, pirmās nopietnās grūtības domes darbā parādīsies, strādājot pie novada budžeta nākamajam gadam. Tāpat viņai neesot šaubu, ka tiks apdraudēta vairāku iesākto projektu īstenošana. Par to liecinot vairāku deputātu vēlēšanās nomainīt novada administrācijas amatpersonas. Tas, pēc K. Putniņas domām, izskatās pēc vēlmes atbrīvoties no profesionāļu komandas, kas līdz šim veiksmīgi risinājusi pašvaldības attīstības problēmas. Jau skaidrāk saskatāms tas būšot pēc nākamās domes sēdes, kurā tiks ievēlēti domes priekšsēdētāja vietnieki.

(No avotiem, kas vēlējās palikt anonīmi, nojaušams, ka viens no domes priekšsēdētāja vietniekiem varētu būt gāztais domes priekšsēdētājs A. Požarnovs, kurš pārzinās attīstības jautājumus, bet otrā vietniece – Viola Āboltiņa, kuras pārziņā būs sociālās lietas, – red.)

Drosme pateikt, par ko nebalsos
Deputātam no "Reģionu alianses" saraksta, bet ne partijas biedram Edgaram Brigmanim šoreiz bija izšķirošā balss, lai domes priekšsēdētāja amatu iegūtu Raimonds Audzers.

Deputāts E. Brigmanis domē ievēlēts pirmo reizi un, kā pats uzsver, ir pilns apņēmības strādāt novada labā. "Rīgas Apriņķa Avīzei" viņš stāsta, ka pēc tam, kad A. Požarnovam bija izteikta neuzticība, viņš bijis gatavs balsot par A. Mača kandidatūru, jo zinājis, ko šis deputāts ir izdarījis novada labā un ko vēl varētu izdarīt. Taču A. Mačs nav piekritis, ka viņa kandidatūra tiek virzīta pašvaldības vadītāja amatam. Savukārt Gunta Tamaņa kandidatūras virzīšana E. Brigmanim bijusi pilnīgi nepieņemama. Tad arī viņš nolēmis atbalstīt R. Audzeru kā iespējamo domes priekšsēdētāju.

"Es šo cilvēku pazīstu vismaz 10 gadus un zinu, ko viņš izdarījis Pulkarnes labā. Tāpat esmu pārliecināts, ka Raimondam ir stingrs mugurkauls un viņš nav tik viegli ietekmējams, kā dažiem tas šķiet." Turklāt to, ka Tamanis nav piemērots domes priekšsēdētāja amatam, sapratuši daudzi arī "Reģionu alianses" deputātu grupā, taču E. Brigmanim, kā viņš pats uzskata, vienīgajam pieticis drosmes to pateikt.

Vēl viņš piebilst, ka tik mazā novadā kā Baldone daudz ko izšķir tieši personības, nevis partijas. Tāpēc ļoti svarīgi ir beigt ķīvēties un sākt strādāt, lai Baldone nekļūtu bēdīgi slavena ar deputātu savstarpēju plūkšanos.

Iepriekš:

Požarnova gāzējiem neizdodas tikt pie Baldones novada domes priekšsēdētāja amata, kuru iegūst Vienotības biedrs

RA deputāts Baldones novada domes jauno koalīciju atbalstījis novada attīstības vārdā

Otrdien par Baldones novada domes priekšsēdētāju kļuva no Nacionālās apvienības (NA) un “Vienotības” saraksta ievēlētais “Vienotības” biedrs Raimonds Audzers. Nacionālās apvienības kandidāts Guntis Tamanis, kurš kopā ar “Reģionu alianses” (RA) deputātiem no mēra amata gāza Andreju Požarnovu (“Gods kalpot mūsu Latvijai!”), pie domes priekšsēdētāja amata netika.

Baldones novada mēra amatā R. Audzers  tika ievēlēts, pateicoties koalīcijas līgumam, ko parakstīja “Vienotība”, “Gods kalpot mūsu Latvijai!” un Latvijas Zaļā partija, tam pievienojies arī no RA ievēlētais deputāts Edgars Brigmanis.

Enerģijas pietikšot

Jaunievēlētajam Baldones novada domes priekšsēdētājam Raimondam Audzeram nākamā diena pēc ievēlēšanas jaunajā amatā bija pēdējā darba diena uzņēmumā “Tukuma piens”, kur viņš 20 gadus strādāja par pārdošanas vadītāju.

“Kad sāku darboties, uzņēmuma apgrozījums bija septiņi miljoni latu gadā, tagad – 53 miljoni eiro, un es esmu lepns par sasniegto rezultātu,” sacīja R. Audzers. Darbu uzņēmumā viņš pārtrauc, lai, nedalot spēkus, varētu nodoties novada problēmu risināšanai.

Jautāts, vai ievēlēšana par domes priekšsēdētāju nav nākusi kā pārsteigums, R. Audzers “Rīgas Apriņķa Avīzei” sacīja: nē! Tieši otrādi – viņš ar interesi gaidījis balsošanas rezultātus.

R. Audzers skaidro, ka iemesli, lai kandidētu uz domes priekšsēdētāja amatu, bijuši vairāki. Viņš jau trešo reizi esot Baldones novada pašvaldības deputāts, un stagnācija, kas bija iestājusies domes darbā, reiz bija jāpārtrauc. Turklāt, kad par domes priekšsēdētāja kandidātu izvirzīts Nacionālās apvienības deputāts, kura ievēlēšana daudzus neapmierinātu, viņš kā alternatīvu izvirzījis savu kandidatūru.

“Tā nu ir sanācis, ka jau daudzus gadus esmu bijis tāds kā Pulkarnes ciema vecākais: jau 15 gadus esmu rīkojis talkas, vairākkārt organizējis parakstu vākšanas kampaņas, esmu iestājies arī pret vietējās zivju miltu ražotnes darbību.

Sākot darbu domē, iepazīšanos ar domes darbiniekiem un struktūrvienību vadītajiem, pārrunāšu ar viņiem problēmas, kas jārisina. Visticamāk, būs biežāk nekā līdz šim jāsanāk kopā, lai apspriestos par ikdienas jautājumiem. Līdzšinējais darba stils, kad cilvēki pat blakus kabinetos nezināja, ar ko nodarbojas viņu kolēģi, mūsdienās nav produktīvs. Biežāk runāsim par to, kādi ir mūsu mērķi un kā mēs tos varam sasniegt.

Savukārt, runājot par deputātu darbošanos, ir svarīgi, lai tik mazā novadā kā Baldone tautas ievēlētie pārstāvji spētu pārvarēt plaisu starp pozīciju un opozīciju un nešķiestu spēkus savstarpējo attiecību skaidrošanā, bet enerģiju tērētu novada attīstības veicināšanai. Turklāt tūdaļ jau ir jāķeras pie nākamā gada budžeta veidošanas,” uzsvēra R. Audzers.

Jautāts, kur viņš ņems enerģiju, lai veicinātu pārmaiņas domē, R. Audzers atbild, ka katru otro dienu noskrien desmit kilometru, tāpēc viņam pietikšot spēka arī politisko mērķu sasniegšanai. Turklāt viņš esot gatavs arī kompromisiem.

 

Daudzi gaida pārmaiņas

Nacionālās apvienības deputāts, loģistikas speciālists Andris Mačs – baldonietis jau trešajā paaudzē – novada domē ievēlēts jau otro reizi. Viņš bija viens no tiem, kas ierosināja izteikt neuzticību domes priekšsēdētājam Andrejam Požarnovam un vēlāk pēc mēra gāšanas tika minēts kā viens no iespējamajiem kandidātiem uz novada domes priekšsēdētāja amatu.

A. Mačs “Rīgas Apriņķa Avīzei” teic, ka savu kandidatūru domes priekšsēdētāja amatam nav virzījis un šajā krēslā labprāt būtu gribējis redzēt savu partijas biedru Gunti Tamani. Par to ticis runāts arī ar RA deputātiem. Atbalsts Tamaņa kandidatūrai no viņiem arī ticis saņemts, tāpēc priekšsēdētāja vēlēšanu rezultāts, par pašvaldības vadītāju kļūstot R. Audzeram, viņam bijis pamatīgs pārsteigums.

Tajā pašā laikā A. Mačs uzsver, ka vēl veiksmi jaunajam priekšsēdētājam. Viņš cerot, ka R. Audzers spēs atrast zelta vidusceļu starp nosacīto pozīciju un opozīciju. Viegli gan tas nebūšot. Sarežģījumu iemesls varētu būt, piemēram, amatu dalīšana. Esot deputāti, kuri uzskata, ka ne viens vien bijušās pašvaldības vadītājas Karinas Putniņas laikā novada administrācijā ienākušais cilvēks jānomaina. Tas nozīmē, ka jālauž 20 gadus pastāvējusi kārtība, jo tā daudziem šķiet nepareiza.

 

Pirms priekšsēdētāja vēlēšanām – smagas sarunas

Ilggadējā Baldones novada domes priekšsēdētāja Karina Putniņa atzīst, ka arī viņai R. Audzera ievēlēšana domes priekšsēdētāja amatā bijis pārsteigums; viņai pat neesot skaidrs, kā panākta šāda vienošanās. Viņa norāda, ka iepriekš ir bijušas ļoti smagas sarunas par personālijām, bet rezultātā izrādījies, ka domē ir ne tikai tādi deputāti, kurus interesē novada attīstība, bet arī tādi, kam svarīgākas ir personiskās intereses.

Kad “Rīgas Apriņķa Avīze” domes ekspriekšsēdētājai jautāja, kā viņa vērtē frakcijas biedra Edgara Brigmaņa nosliekšanos par labu R. Audzera kandidatūrai, tika saņemta atbilde: “Lai Brigmaņa kungs sadzīvo ar savu sirdsapziņu, ja tā viņam ļaus. Bet to labāk prasiet viņam pašam.”

Piebilstot, ka laiks visu parādīs, K. Putniņa teic, ka, viņasprāt, pirmās nopietnās grūtības domes darbā parādīsies, strādājot pie novada budžeta nākamajam gadam. Tāpat viņai neesot šaubu, ka tiks apdraudēta vairāku iesākto projektu īstenošana. Par to liecinot vairāku deputātu vēlēšanās nomainīt novada administrācijas amatpersonas. Tas, pēc K. Putniņas domām, izskatās pēc vēlmes atbrīvoties no profesionāļu komandas, kas līdz šim veiksmīgi risinājusi pašvaldības attīstības problēmas. Jau skaidrāk saskatāms tas būšot pēc nākamās domes sēdes, kurā tiks ievēlēti domes priekšsēdētāja vietnieki. 

(No avotiem, kas vēlējās palikt anonīmi, nojaušams, ka viens no domes priekšsēdētāja vietniekiem varētu būt gāztais domes priekšsēdētājs A. Požarnovs, kurš pārzinās attīstības jautājumus, bet otrā vietniece – Viola Āboltiņa, kuras pārziņā būs sociālās lietas, – red.)

 

Drosme pateikt, par ko nebalsos

Deputātam no “Reģionu alianses” saraksta, bet ne partijas biedram Edgaram Brigmanim šoreiz bija izšķirošā balss, lai domes priekšsēdētāja amatu iegūtu Raimonds Audzers.

Deputāts E. Brigmanis domē ievēlēts pirmo reizi un, kā pats uzsver, ir pilns apņēmības strādāt novada labā. “Rīgas Apriņķa Avīzei” viņš stāsta, ka pēc tam, kad A. Požarnovam bija izteikta neuzticība, viņš bijis gatavs balsot par A. Mača kandidatūru, jo zinājis, ko šis deputāts ir izdarījis novada labā un ko vēl varētu izdarīt. Taču A. Mačs nav piekritis, ka viņa kandidatūra tiek virzīta pašvaldības vadītāja amatam. Savukārt Gunta Tamaņa kandidatūras virzīšana E. Brigmanim bijusi pilnīgi nepieņemama. Tad arī viņš nolēmis atbalstīt R. Audzeru kā iespējamo domes priekšsēdētāju. “Es šo cilvēku pazīstu vismaz 10 gadus un zinu, ko viņš izdarījis Pulkarnes labā. Tāpat esmu pārliecināts, ka Raimondam ir stingrs mugurkauls un viņš nav tik viegli ietekmējams, kā dažiem tas šķiet.” Turklāt to, ka Tamanis nav piemērots domes priekšsēdētāja amatam, sapratuši daudzi arī “Reģionu alianses” deputātu grupā, taču E. Brigmanim, kā viņš pats uzskata, vienīgajam pieticis drosmes to pateikt.

Vēl viņš piebilst, ka tik mazā novadā kā Baldone daudz ko izšķir tieši personības, nevis partijas. Tāpēc ļoti svarīgi ir beigt ķīvēties un sākt strādāt, lai Baldone nekļūtu bēdīgi slavena ar deputātu savstarpēju plūkšanos.