17.11.2017 10:38

Klusums Salaspils kultūras nama "Enerģētiķis" būvlaukumā

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Kultūras nams “Enerģētiķis” jau pusgadu atrodas pusizjauktā stāvoklī. Atbrīvojot vietu jaunam būvapjomam, padomju gados celtās būvkonstrukcijas izrādījās nogurušas. Kultūras nams “Enerģētiķis” jau pusgadu atrodas pusizjauktā stāvoklī. Atbrīvojot vietu jaunam būvapjomam, padomju gados celtās būvkonstrukcijas izrādījās nogurušas. Ģirts Kondrāts

Jau pusgadu Salaspils centrā iežogots, pa daļai nojaukts un būvgružu kaudžu ieskauts stāv kultūras nams "Enerģētiķis". Būvkonstrukciju demontāžas laikā vienā no ēkas nesošajām sienām parādījās plaisas.

Ekspertīzes, projektu izstrādāšana, saskaņošana un gaidāmās iepirkumu procedūras ēkas nodošanu ekspluatācijā līdz Latvijas valsts simtgadei padara neticamu.

Un tad nesošajā sienā parādījās plaisas
Vēl nesen Salaspils lepojās ar diviem darbīgiem kultūras namiem – "Rīgavu" pilsētas nosacīti vecajā daļā un "Enerģētiķi" jaunākajā. Pēdējais pavisam nesen nosvinēja pastāvēšanas 35. gadadienu. Kā "Rīgas Apriņķa Avīzei" pastāstīja kultūras nama direktore Ināra Caunīte, "Enerģētiķī" darbojās seši pašdarbības kolektīvi – koris, amatieru teātris, krievu teātra studija, amatieru cirka studija, senioru un līnijdeju grupas, arī seši vokālie ansambļi, pūtēju orķestris, bērnu deju kolektīvs un vairāki mazākumtautību pašdarbības kolektīvi.

Arī pašlaik šajos kolektīvos turpina darboties vairāk nekā 300 novada iedzīvotāju, taču nu jau nosacītos trimdas apstākļos – kurš kādā no Salaspils skolām, kurš domes ēkā, kurš kultūras namā "Rīgava" un citur, jo šā gada 16. februārī kultūras nams "Enerģētiķis" tika slēgts apjomīgiem atjaunošanas darbiem. Atgriešanās mājās pēc pašām optimistiskākajām prognozēm bija paredzēta jau šā gada rudenī, taču 1980. gadā ekspluatācijā nodotā kultūras nama ēka sagādāja celtniekiem nepatīkamus pārsteigumus, jo starp nesošo fasādes sienu un celtnes sānu konstrukcijām parādījās plaisas.

Atbrauca eksperti, pēc tam – klusums
Kad 13. novembrī "Rīgas Apriņķa Avīze" ierodas Salaspilī, iežogotajā teritorijā ap kultūras namu "Enerģētiķis" valda klusums. Tur redzams vien SIA "Modus būve" atbildīgais būvdarbu vadītājs Ainārs Butkus. Izrādās, kultūras namu ieplānojis apmeklēt Būvniecības valsts kontroles biroja būvinspektors Eduards Rapša. Klāt solās būt arī Salaspils novada domes administrācijas vadītājs Mareks Kalniņš un citas vietējo izpildvaru pārstāvošas amatpersonas.

Būvdarbu vadītājs stāsta, ka kultūras nama renovācija sākusies ar savu laiku nokalpojušo būvkonstrukciju demontāžu, lai sagatavotu vietu jauna būvapjoma celšanai. Rupji demolēts, kā teic būvnieks, te nekas neesot. Taču tad pavasara pusē starp nesošo fasādes sienu un celtnes sānu sienas konstrukcijām parādījušās plaisas. Būvnieki uzlikuši mērītājus, kas uzrādījuši, ka plaisas palielinās. Lai neapdraudētu celtnieku dzīvību, ticis pieņemts lēmums būvdarbus apturēt. Atbraukuši arī Būvniecības valsts kontroles biroja pārstāvji, veikuši savus mērījumus un fiksējuši nosacījumus, pie kuriem darbi jāpārtrauc. Tas noticis maijā. Nu jau ir novembris, bet darbi tā arī nav atsākušies.

"Mēs nezinām, vai pa šo laiku pēc darbu pārtraukšanas ir veikta objekta apsekošana, bijusi ekspertīze, vai notikušas izmaiņas projektā," teic SIA "Modus būve" atbildīgais darbu vadītājs.

Būvuzraugi un pašvaldības pārstāvji apriežas bez lieciniekiem
Kad ierodas būvuzraugi un novada amatpersonas, Salaspils novada domes izpilddirektors M. Kalniņš lūdz žurnālistu atstāt telpu celtnieku vagoniņā, kur paredzēta apspriede. "Kas te būs – sabiedrisko attiecību pasākums vai darba sapulce?" – tā īsumā varētu atstāstīt M. Kalniņa sacīto. Tāpēc profesionāļu viedokli par to, kāds tad īsti ir "Enerģētiķa" patiesais stāvoklis, kādas sekas ir pusgadu ieilgušajai dīkstāvei, kas ticis vai tiks darīts, lai atjaunotos celtniecības darbi, korespondenta ausīm gāja secen.

Noprotams vienīgi tas, ka būvatļauja nav apturēta un novada izpildvara domā par būvkonstrukciju pasargāšanu no tālākas lietus, sniega un sala iedarbības. Tas notikšot, cik iespējams, drīz.

Domes priekšsēdētājs ir bezspēcīgs birokrātijas un laika priekšā
Pēc "Enerģētiķa" būvlaukuma apmeklēšanas "Rīgas Apriņķa Avīzei" izdevās sazināties ar novada domes priekšsēdētāju Raimondu Čudaru ("Vienotība").

"Lai gan garāmgājējiem šķiet, ka būvlaukums ir pamests, tā nebūt nav," teic domes priekšsēdētājs. Jau maijā esot atrasti sertificēti speciālisti, kuru valstī ir ļoti maz. Viņi atbraukuši un izvērtējuši radušos situāciju ar plaisām ēkas būvkonstrukcijās. Tad ticis pasūtīts projekts kultūras nama daļai, kurā konstatētas plaisas. Tagad būvprojekts ir gatavs, bet nu jāgaida arī uz tā ekspertīzi. Ātrāk par decembri atbilde, visticamāk, netikšot sniegta.

Vēl R. Čudars bilst, ka būvdarbu izmaksas ar nesošo konstrukciju papildu stiprināšanu projektu būtiski nesadārdzinās. Tās palikšot paredzēto piecu miljonu eiro robežās. Taču arī te nekas nebūs tik vienkārši, kā varētu šķist sākumā. Lai gan būvdarbi esot pārtraukti un nauda tērēta netiek, taču atkal sākšoties birokrātiskās procedūras, piemēram, iepirkums būvkonstrukciju stiprināšanai, kas aizņems laiku.

"Ja kāds zina, kā ātrāk tikt galā ar visām drošības prasībām, kas attiecas uz sabiedrisko ēku celtniecību un remontu, lai nāk un mums pastāsta," teic novada domes priekšsēdētājs, piebilstot, ka būtu bijis ļoti labi, ja Latvijas simtgadi varētu sagaidīt arī atjaunotajā kultūras namā "Enerģētiķis". Taču Salaspilī tā, par laimi, neesot vienīgā vieta, kur svinēt svētkus, – ir kultūras nams "Rīgava", ir jaunā pilsētas sporta halle. Pārvarot grūtības ar celtniecības darbiem, galvenais tomēr esot tikt pie drošas sabiedriskās ēkas, kas bez problēmām novadam kalpos daudzas desmitgades.

Opozīcija redz formālismu
"Rīgas Apriņķa Avīze" sazinājās arī ar Salaspils novada domes deputātu Jāni Nebaru (VL-TB/LNNK), kurš publiski paudis neizpratni, ka Salaspils vadība vairāk nekā pusgadu nespēj pieņemt lēmumu attiecībā uz kultūras nama rekonstrukcijas turpmāko gaitu. Jānis Nebars RAA ieteica noskatīties hronoloģiski pēdējās – 9. novembra – Salaspils novada domes sēdes videoierakstu.

Uz jautājumu, kas turpmāk notiks ar kultūras namu "Enerģētiķis", viņš esot saņēmis domes priekšsēdētāja vietnieka ekonomiskās un infrastruktūras attīstības jautājumos Raivja Anspaka ("Vienotība") atbildi, ka darbs turpinās: darba procesā ir jautājumi, kas jārisina; notiek sarunas ar Būvniecības valsts kontroles biroju un SIA "Modus būve"; tiks veiktas darbības atbilstoši normatīvajam regulējumam, un "diemžēl nevaram pabeigt ātrāk".

"No šādas atbildes nedz man, nedz iedzīvotājiem vairāk skaidrības par to, kas notiks ar kultūras namu "Enerģētiķis", nerodas," teic J. Nebars, piebilstot, ka neziņa turpinās.

Iepriekš:

Salaspils novada dome pusgadu nespēj vienoties par drošībai bīstamā kultūras nama rekonstrukciju

Mēneša laikā varētu tapt zināms Salaspils kultūras nama atjaunošanas turpmākais scenārijs