13.08.2012 13:30

Ar ratiņkrēslu pa stāvām un šaurām kāpnēm – joprojām drūmā realitāte Siguldā

Autors  Ilze Ratniece
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Kāpnes – neiespējamā misija Siguldas invalīdiem. Ko un kā būvēt vai pārbūvēt, lemj VSAA vadība, kuras iespējas kaut ko darīt savukārt atkarīgas no Labklājības ministrijas rīcībā esošā budžeta. Kāpnes – neiespējamā misija Siguldas invalīdiem. Ko un kā būvēt vai pārbūvēt, lemj VSAA vadība, kuras iespējas kaut ko darīt savukārt atkarīgas no Labklājības ministrijas rīcībā esošā budžeta. Ilze Ratniece

Redakcija saņēma ziņu no Siguldas, ka joprojām invalīdiem un vecāka gadagājuma cilvēkiem ir grūti vai pat nav iespējams iekļūt Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) Pierīgas filiāles ēkā, kas atrodas Šveices ielā 12.

 

Pašlaik notiek ēkas siltināšana, izremontēta arī ēkas iekšpuse, uzlikts jauns jumta segums, bet ieejas mezgls palicis iepriekšējais – ar stāvām, šaurām kāpnēm.

VSAA Pierīgas nodaļas vadītāja Ligita Glāzniece atzina, ka problēma tiešām pastāv, bet to, ko un kā būvēt vai pārbūvēt, lemjot aģentūras vadība, kuras iespējas kaut ko darīt savukārt atkarīgas no Labklājības ministrijas rīcībā esošā budžeta.

Patlaban ne tik fiziski spēcīgiem VSAA Pierīgas nodaļas apmeklētājiem jācieš tāpēc, ka ministrijas budžets ir paplāns – naudas šādu problēmu risināšanai nepietiek. Kā atzina L. Glāzniece, "dažbrīd naudas nepietiek aģentūras tiešo pienākumu veikšanai, kur nu vēl ēkas pārbūvei".

Siguldā bija ieradušies aģentūras vadības pārstāvji, lai iepazītos ar situāciju un lemtu, ko darīt. Izteikts variants, ka pieejamu klientu apkalpošanas zāli varētu ierīkot piebūvē, ko uzceltu ēkas pagalma pusē. Bet arī šis plāns naudas trūkuma dēļ atlikts uz nezināmu laiku. Diemžēl nav iespējams pārbūvēt ēkas ieejas mezglu un arī paplašināt iekšējos koridorus, jo tāds nu ir mājas projekts, nesošo sienu novietojums.

Ēkas likteni ietekmēja arī tas, ka tikai 2010. gadā tika līdz galam sakārtots šīs mājas īpašuma jautājums, tikai tad valsts kļuva par pilntiesīgu tās īpašnieci. Līdz tam nekādus lielus darbus mājā veikt nevarēja. Tieši šā iemesla dēļ 2008. gadā, kad valstī krīzes vēl nebija, tika pieņemts lēmums atstāt šo māju un VSAA Pierīgas nodaļu izvietot jaunuzceltā mājā Pils ielā, kur klientu zāle atbilda visiem noteikumiem.

Ēkas noma valstij gadā izmaksāja 80 000 latu. 2008. un vēl 2009. gadā šo summu valsts varēja atļauties tērēt, bet 2010. gadā budžets tika krietni samazināts, tāpēc tika pieņemts lēmums atgriezties iepriekšējā mājā Šveices ielā 12. Tagad varētu veikt ēkas rekonstrukciju, bet naudas tam nepietiek.

L. Glāzniece gan norāda, ka aizvadīto gadu laikā bijis tikai viens gadījums, kad aģentūru apmeklējis cilvēks ratiņkrēslā, tad klientu apkalpošanas speciāliste izgājusi pie viņa ārā un noskaidrojusi, kas viņam nepieciešams.

Biedrības "Aicinājums Tev" valdes priekšsēdētāja Mārīte Rozentāle atzina, ka Siguldā joprojām ir vairākas sabiedrisko pakalpojumu ēkas, kas ir vai nu nepieejamas, vai grūti pieejamas cilvēkiem ar kustību traucējumiem. Sākot jau ar pašvaldības ēku Pils ielā 16, kur nav uzbrauktuves, bet zvana poga pie trepēm novietota tik augstu, ka cilvēks, sēžot ratiņkrēslā, to nevar aizsniegt.

Tāpat grūti iekļūt pastā, kur uzbrauktuvei nav margu, poliklīnikas uzbrauktuvei ir nepareizs slīpums, un, ja arī cilvēks ar kustību traucējumiem tomēr iekļūst poliklīnikas pirmajā stāvā, nokļūt augšējos stāvos ir grūti vai neiespējami, jo lifta izbūve nav pašvaldības prioritāro darbu sarakstā.