06.11.2017 15:44

Sarmas ciema apburtais loks

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Sarmas ciemu raksturo sliktas kvalitātes iekšējie ceļi, slikti sakārtota autobusu satiksme, šeit nav nedz veikala, nedz aptiekas, nedz šķirojamo atkritumu konteineru, nedz apgaismojuma. Sarmas ciemu raksturo sliktas kvalitātes iekšējie ceļi, slikti sakārtota autobusu satiksme, šeit nav nedz veikala, nedz aptiekas, nedz šķirojamo atkritumu konteineru, nedz apgaismojuma. arhīvs

Kāpēc mums jādeklarējas Baldones novadā vai jāmaksā lieli nekustamā īpašuma nodokļi, ja neviens nerūpējas par ciema iekšējiem ceļiem, autobusu satiksme ir neapmierinoša, nav ne ceļu apgaismojuma, ne konteineru atkritumu šķirošanai, vaicā Sarmas ciema iedzīvotāji, uzzinājuši, ka nedeklarētajiem un atsevišķos gadījumos arī nepabeigto jaunbūvju īpašniekiem būs jāmaksā palielināts nekustamā īpašuma nodoklis.

Pašvaldība izsludina jaunus spēles noteikumus

Pašvaldības informatīvajā izdevumā "Baldones Ziņas" oktobra numurā publicēti saistošie noteikumi "Par nekustamā īpašuma nodokli (NĪN) un nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piemērošanu Baldones novadā", kurus novada dome pieņēmusi šā gada 26. septembra sēdē. Līdzīgus noteikumus, kas būtiski ietekmē iedzīvotāju deklarēšanos novadā, jau iepriekš pieņēma Carnikavas novada dome, atbildot izaicinājumam, kuru citām Latvijas pašvaldībām meta Rīga.

Tātad turpmāk tiem iedzīvotājiem, kuriem Baldones novadā ir īpašums, bet deklarētā dzīvesvieta citur, nekustamā īpašuma nodoklis īpašumam Baldonē būs 1,5% no īpašuma kadastrālās vērtības, bet jaunceltņu īpašniekiem – pat 3%, ja būs pārsniegts normatīvajos aktos noteiktais kopējais būvdarbu veikšanas ilgums. Savukārt novadā deklarētājiem iedzīvotājiem NĪN būs tikai 0,2% no īpašuma kadastrālās vērtības, bet dažām iedzīvotāju grupām tiks piemērotas arī dažādas atlaides.


Pensionāram un vasarniekam maksāt nodokļus ir neizdevīgi

Uz domes lēmumu palielināt NĪN visai asi reaģējuši Sarmas ciema iedzīvotāji, kuri te ienākuši kā dārzkopju kolonijas biedri.

Biedrības "Sarmas lauki" valdes priekšsēdētāja Aija Zalcmane skaidro, ka pašlaik Sarmas ciemā ir 156 privātīpašumi – lielākoties dārza mājas, kurās nevar dzīvot ziemā. Cilvēki, kuri tomēr ziemā te dzīvo, brauc uz darbu un audzina bērnus, visi ir šeit deklarējušies. Pensionāram deklarēties vasarnīcā, lai Baldones novada domei maksātu nodokļus, ir neizdevīgi, ja nu vienīgi vasarā.

"Varbūt tie vasarnieki, kuri Sarmā dzīvo tikai vasaras mēnešos, varētu šeit deklarēties uz šo laiku," spriež A. Zalcmane. Turklāt deklarēties var tikai namos, kas nodoti ekspluatācijā, tātad – ierakstīti zemesgrāmatā. Tie, kuri vēl būvējas, nevar šajā īpašumā deklarēties.

Līdz šim visi īpašnieki nekustamā īpašuma nodokli – 0,2% no kadastrālās vērtības par ēkām un 1,5% par zemi – pārskaitīja Baldones novada domei. "Par ko mēs šo nodokli, kas ir pielīdzināts nekustamā īpašuma nodoklim Baldones pilsētā, maksājam?" vaicā Zalcmanes kundze, norādot, ka pašlaik Sarmas ciemu raksturo sliktas kvalitātes iekšējie ceļi, kurus biedrība remontē par pašu īpašnieku maksājumiem, slikti sakārtota autobusu satiksme, šeit nav nedz veikala, nedz aptiekas, nedz šķirojamo atkritumu konteineru, nedz apgaismojuma, nedz ceļu, nedz ceļa zīmju...

"Sliktās infrastruktūras dēļ mūsu īpašumiem ir zema tirgus vērtība. Ja kāds savu īpašumu grib pārdot, tas ir jāpārdod lēti vai jāatdod gandrīz par velti. Tiem īpašniekiem, kam šīs mājas pieder, ir maz prieka dzīvot vietā, par kuru pašvaldība nemaz nerūpējas. Baldones pagasta Sarmas nevar salīdzināt ar Carnikavu, miljonu šeit neatrast," viņa uzsver.

Apburtais loks jālauž, maksājot nodokļus

Telefonsarunā ar "Rīgas Apriņķa Avīzi" nu jau bijušais Baldones novada domes priekšsēdētājs Andrejs Požarnovs ("Gods kalpot mūsu Latvijai!") sacīja, ka problēmas, kas saistītas ar vasarnīcu ciemu Sarma, veido tādu kā apburto loku. Dažas no tām gan pamazām sākot risināties.

Domes priekšsēdētājs skaidro, ka tādos bijušajos Pierīgas dārziņu kooperatīvos, kāds ir arī šis ciems, pašlaik viss ir privāts, taču iekšējie ceļi, ar kuru kvalitāti ir neapmierināti Sarmas iedzīvotāji, savulaik tikuši iekļauti valsts rezerves zemes fondā. Taču nesen domes sēdē nolemts, ka tiks veidota komisija, kura risinās jautājumu, kā Sarmas ciema ceļus pārņemt pašvaldības īpašumā, lai par tiem būtu iespējams parūpēties.

Savukārt, runājot par deklarēšanos Baldones novadā, A. Požarnovs minēja, ka pašvaldības teritorijā ir 444 īpašumi, kuros nav deklarējies neviens iedzīvotājs. Ja katrā no tiem būtu deklarējies kaut viens cilvēks, novada budžets papildinātos ar apmēram 200 tūkstošiem eiro, ko varētu izmantot arī Sarmas ciema infrastruktūras sakārtošanai. (Carnikavas gadījumā, no kā Baldones novada pašvaldība aizguvusi ideju par deklarēšanos, no 2000 jaundeklarēto iedzīvotāju novada budžetā ieplūduši aptuveni 1,5 miljoni eiro.) Pretējā gadījumā tas būtu jādara par naudu, ko samaksājuši pārējie Baldones novada iedzīvotāji.

Vēl viens apburtā loka posms, runājot A. Požarnova vārdiem, ir autobusu satiksme. Pašvaldība būtu gatava dotēt autobusa satiksmi, lai iedzīvotāji no Sarmas ciema un Misas pa taisno, nevis caur Baldoni, varētu braukt uz Rīgu, taču pasažieru pārvadātājs "Red Bus" šādu maršrutu neapkalpo, jo vienkārši nav, kas tajā brauc, īpaši ziemā.

Ja iedzīvotāji deklarētos Baldones novadā, šeit dzīvotu un maksātu nodokļus, pašvaldībai būtu iespēja attīstīt novada apdzīvoto vietu infrastruktūru. Kamēr iedzīvotāju ienākuma nodoklis paliks Rīgā, viss būs tāpat, kā līdz šim. Turklāt NĪN novada budžetā ienes apmēram deviņas reizes mazāk naudas nekā iedzīvotāju ienākuma nodoklis, atzina A. Požarnovs.