25.10.2017 17:10

Autoceļš P4: ielāps uz ielāpa... un tā vismaz līdz 2021. gadam

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Ik pa brīdim Ropažu novadā uz ceļa P4 redzama zīme “Nelīdzens ceļš” Ik pa brīdim Ropažu novadā uz ceļa P4 redzama zīme “Nelīdzens ceļš” Ģirts Kondrāts

Jau gadiem Ropažu novada iedzīvotāji ir bijuši nemierā ar autoceļa P4, kas savieno Rīgu ar Ērgļiem, stāvokli. Lai pievērstu valdības, Satiksmes ministrijas un VAS "Latvijas Valsts ceļi" uzmanību reģionālā ceļa kritiski sliktajam tehniskajam stāvoklim, Ropažu novada pašvaldība un Ropažu novada uzņēmēju biedrība otrdien sāka akciju "Stop ielāpiem! Paraksties par P4 atjaunošanu!", aicinot tajā piedalīties sava un citu novadu iedzīvotājus.

Nav šaubu – ceļš jālabo

Tīri simboliski akcija "Stop ielāpiem!" sākās autoceļa Rīga–Ērgļi 27. kilometrā – vietā, kur tas krustojas ar autoceļu V67, kurš nosacīti lielo ceļu savieno ar Ropažu novada centru un tālāk ved uz Inčukalna pusi. Krustcelēs pulcējās vairāki desmiti ropažnieku.

Klāt bija arī novada domes priekšsēdētājs Zigurds Blaus, deputāti Vladislavs Šlēgelmilhs un Aivars Oleksāns, novada izpilddirektora pienākumu izpildītāja Signe Grūbe, kā arī viena no akcijas iedvesmotājām, Ropažu novada uzņēmēju biedrības priekšsēdētāja Nellija Štolcermane. Ceļu līdz Ropažiem bija mērojis arī Ērgļu novada domes priekšsēdētājs Guntars Velcis. Būt klāt brīdī, kad tiek dots starta šāviens nopietnai cīņai par autoceļa P4 atjaunošanu, bija ieradušies arī vairāku ietekmīgu mediju pārstāvji.

Gadiem tikai lāpītas bedrītes

Autoceļš P4 tika būvēts laikā, kad padomju valsts gatavojās olimpiskajām spēlēm Maskavā. Kopš tā brīža ir pagājuši gandrīz 40 gadi, bet ceļš P4, kas savieno Rīgu un Ērgļus, tā arī ne reizes nav remontēts.

Cerība, ka ceļš tiks remontēts, kā teic vietējie, bija parādījusies, kad pirms vairākiem gadiem tika likvidēts Rīgas–Ērgļu dzelzceļš, taču tā arī nav piepildījusies. Satiksme gan ar laiku palikusi arvien intensīvāka. Atsevišķos ceļa posmos daudzkārt pieaudzis ne tikai vieglo, bet arī kravas automašīnu skaits. Braucot pa P4, baļķu vedēji no vairākiem Vidzemes novadiem dodas uz Inčukalna kokapstrādes uzņēmumiem. Savukārt tuvākajā apkaimē Kangaru kalnu pusē darbojas vismaz piecas lielas grants un dolomīta ieguves vietas, un būtiska daļa šo kravu ceļo Rīgas virzienā. Tāpat, kā to pasākuma laikā ievēroja "Apriņķis.lv", ik pa brīdim garām gan Rīgas, gan Ērgļu virzienā aiztraucās arī lielās starptautisko pārvadājumu mašīnas ar dažādu valstu numuru zīmēm.

Ropaži ir viens no lielākajiem Pierīgas novadiem, bet taisnākais ceļš, kas ved uz šejieni no galvaspilsētas tā arī ne reizi nav nopietni remontēts, tikai lāpītas bedres. Pēc ielāpiem, kuri te sakrauti viens uz otra, var labi redzēt, kāds asfalts gadu gaitā katru reizi ticis lietots, bet brauktuves kvalitāte tāpēc vien labāka nav kļuvusi, bilda vietējās uzņēmēju biedrības priekšsēdētāja N. Štolcermane.

Ropažu novada domes deputāts, arī drošas braukšanas instruktors V. Šlēgelmilhs uzsvēra, ka ielāpi, tāpat kā smago kravas automobiļu asfaltā iebrauktās sliedes, ceļa kvalitāti tikai pasliktina un padara bīstamu it sevišķi lietus laikā un ziemā. "Uz autoceļa P4 pēdējos gados ir gājuši bojā pieci man pazīstami cilvēki, no tiem viens mans radinieks," viņš piebilda.

Neceriet uz braukšanu jaunā autobusā

Ropažnieki uz akcijas "Stop ielāpiem!" atklāšanu bija uzaicinājuši arī pasažieru pārvadāšanas operatora SIA "Galssbuss" pārstāvi, kurš gan neieradās, bet atsūtīja savu vēstījumu. To klātesošajiem nolasīja N. Štolcermane.

Galvenā doma – pagaidām galvenais pasažieru pārvadātājs uz Ropažiem sūtīs tikai savus vecos autobusus. Jaunie modeļi, kas aprīkoti ar smalku elektroniku, uz bedrainā P4 ceļa ātri vien iziet no ierindas un tad par lielu naudu jāremontē vismaz divas nedēļas. Vecos varot savest kārtībā divās dienās.

Solījumi sekojuši solījumiem

Viens no būtiskākajiem iemesliem, kāpēc Ropažu novada iedzīvotāji šonedēļ nolēma rīkot akciju "Stop ielāpiem!", bija gadiem ieilgusī sarakste ar valsts ceļu uzturētājiem, kas arvien solīja ceļu P4 salabot, taču labie nodomi arvien ir pārlikti uz tālāku nākotni. Pēdējo vēstuli no Satiksmes ministrijas ar atbildi, ko Ropažu novada dome ir saņēmusi oktobra vidū, ministrijas valsts sekretāra vietā parakstījusi valsts sekretāra vietniece Džineta Innusa.

"Informējam, ka projektēšanas darbus valsts reģionālā autoceļa P4 Rīga – Ērgļi posmos krustojums ar A4 – Bajārkogs, km 14,34 – 30,30 un Bajārkrogs – Vāverkrogs, 30,30 – 33,64 paredzēts uzsākt 2019. gadā. Pēc būvdarbu iepirkuma procesa veikšanas un pieejamā finansējuma ietvaros būvdarbus minētājā autoceļa posmā iespējams uzsākt ne ātrāk kā 2021. gadā. Līdz iespējai būtiski uzlabot valsts reģionālā autoceļa P4 Rīga–Ērgļi ceļa posmus, tiks nodrošināta autoceļu ikdienas uzturēšanas darbu izpilde atbilstoši noteiktajai uzturēšanas klasei," teikts vēstulē.

Protams, tāda atbilde varētu patikt vienīgi Ropažu autoservisu īpašniekiem, jo sola arī turpmāk darba pilnas rokas, taču uz Rīgu jābrauc arī viņiem...

Kas notiks turpmāk

Skaidrs, ka gadiem ilgušais pacietīgas gaidīšanas laiks ir pagājis. Ropažniekiem apnicis braukt pa ielāpu ielāpiem klāto ceļu un ik gadu mutiski saņemt VAS "Latvijas Valsts ceļi" solījumus, ka tiks veikti būtiski ceļa rekonstrukcijas darbi, šo darbu veikšanu iekļaujot dažādos plānošanas dokumentos. Taču, tā kā gadu no gada ceļa rekonstrukcijas darbu realizēšana tikusi novirzīta arvien tālākā nākotnē, šie solījumi vairs neizklausās ne ticami, ne pamatoti. Tiek gaidīta gan ticama informācija, gan vēl labāk – nekavējošu valsts institūciju rīcību autoceļa sakārtošanā.

Ja arī tagad neviens mūs negribēs dzirdēt, mēs esam gatavi arī uz radikālākiem soļiem. Piemēram, paskatīties, kas notiks, ja mēs uz brīdi kādu nesalabotā ceļa posmu nobloķēsim, savā starpā sprieda akcijas dalībnieki.

Zīmīgi, ka šoreiz novada domē, kurā pārstāvēti septiņi politiskie spēki, deputāti visi kā viens iestājas par nekavējošu autoceļa P4 remontu.


Iepriekš:

Ropažu novads ar akciju STOP ielāpiem! prasa aktīvu rīcību autoceļa P4 atjaunošanai

Izstrādās projektu autoceļa Rīga–Ērgļi posma pārbūvei Ropažu novadā