03.08.2012 10:18

Babītē cīnīsies pret plūdiem, rekonstruējot poldera sistēmu

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Babītē cīnīsies pret plūdiem, rekonstruējot poldera sistēmu Babītes novada domes arhīvs

Babītes novadā līdz nākamā gada rudenim plānots veikt apjomīgus poldera sistēmas rekonstrukcijas darbus, lai izskaustu applūšanas risku vairāk nekā četru tūkstošu cilvēku apdzīvotā teritorijā.

Babītes novadā polderu teritorijas aizņem 6487 hektārus, tai skaitā Babītes polderis - 1514 ha. Babītes poldera sistēma tagadējā veidolā sāka darboties ap 1963. gadu. Pēc pirmās rekonstrukcijas poldera aizsargdambis bija vairāk nekā piecus kilometrus garš, tā ekspluatācijas uzsākšanas gads – 1982., sākuma variantā tas izbūvēts 1936. gadā. Līdz ar to Babītes poldera sistēma un sūkņu stacija ir pirmā šāda veida būve Latvijā. Sūkņu stacijā ir saglabājusies 1936. gadā ar roku zīmētā Babītes poldera shēma.

Polderu sistēmas ne tikai nodrošina optimālu mitruma režīmu lauksaimniecībā izmantojamās zemēs, bet arī daudzviet aizsargā apdzīvotas vietas no applūšanas.

2011. gada 27. oktobrī starp Centrālo finanšu un līgumu aģentūru un Babītes novada pašvaldību tika parakstīta Vienošanās par projekta "Babītes poldera sūkņu stacijas "Babīte", krājbaseina un maģistrālā kanāla rekonstrukcija" īstenošanu.

Plānotie darbi: maģistrālā kanāla tīrīšana un gultnes padziļināšana aptuveni 2,8 kilometru garumā, grāvju malu sakārtošana un attīrīšana no apauguma 1000 kvadrātmetru platībā, trīs esošo grāvju caurteku remonts un jaunas 18 metru garas caurtekas uzstādīšana, Babītes poldera sūkņu stacijas rekonstrukcija, veicot esošo sūkņu nomaiņu pret trim jauniem iegremdējamiem sūkņiem un padziļinot krājbaseinu.

Projekta īstenošanas rezultātā tiek samazināta iespējamo plūdu nelabvēlīgā ietekme uz aptuveni 4,4 tūkstošiem iedzīvotāju 15,4 km² teritorijas platībā, kur iepriekš applūšanas gadījumi varēja radīt arī nopietnus draudus videi, norāda pašvaldības pārstāve Zane Siliņa.

Rekonstrukcijas darbus plānots pabeigt nākamā gada oktobrī. Projekta kopējās izmaksas ir 678 851,73 latu.