28.07.2012 12:29

Ādažu militāro poligonu "piezuminās" 60 miljoni bišu

Autors  Līga Greiškane
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ādažu militārā poligona teritorijā "saimniekos" 60 miljoni bišu Ādažu militārā poligona teritorijā "saimniekos" 60 miljoni bišu No J.Šteiseļa personīgā arhīva

No 26. jūlija līdz septembra vidum Ādažu militārajā poligonā karavīriem būs jauni kaimiņi – aptuveni 60 miljoni bišu. Tās vairāk nekā divus mēnešus čakli vāks viršu ziedu nektāru.

 

Militārais poligons – unikāla viršu augšanas vieta

Jau otro gadu biškopji no visas Latvijas savus mazos "darbarūķus" ved uz Ādažu poligonu. Nē, bites nepiedalās militārajās mācībās! Tās čakli vāc nektāru no tur augošajiem viršiem. Kā zina stāstīt Latvijas Biškopības biedrības vadošais pētnieks Juris Šteiselis, tagadējā militārā poligona teritorija kā unikāla viršu augšanas vieta tika atklāta jau pagājušā gadsimta 20. gados. "Padomju gados, ja varēja sarunāt, bišu stropus lika "pa kluso". Pēc neatkarības atgūšanas šajā vietā ilgus gadus saimnieciskā darbība nenotika, bet pagājušajā gadā mums izdevās vienoties par stropu izvietošanu," tā J.Šteiselis. Savukārt tie bišu audzētāji, kuri nevēlas "ķēpāties" ar formalitātēm, savus stropus izvieto perimetrā ap militāro poligonu.

Biškopis atklāj, ka interese no biškopjiem esot ļoti liela, taču limits ir 1000 bišu saimes. Ja to būtu vairāk, visām tāpat viršu nepietiktu, kas nozīmē, ka pietiekami daudz medus nebūtu nevienā saimē. Vidēji vienā spēcīgā saimē ir 60 tūkstoši bišu, kas nozīmē, ka pa Ādažu militāro poligonu kopā varētu lidot aptuveni 60 miljoni bišu.

"Nekādu konkursu nerīkojām. Lielākā daļa no tiem biškopjiem, kuri savas bišu saimes izvietoja pērn, to darīs arī šogad. Uz Ādažiem savas bites vedīs cilvēki no visas Latvijas – Limbažiem, Jelgavas, Bauskas un citām vietām, " tā Biškopības biedrības pārstāvis. Iemesls tam ir unikālā vide, kurā viršiem tik labi patīk augt.

Lietainā vasara sola labu ražu

Militārā poligona teritorijā ir divu veidu augsnes, kurā ar nektāru bagātais augs var stiept pretim saulei savus ziedus. Ja vasara ir lietaina, tad tam labi klājas gan purvainajā, gan citkārt sausajā augsnē. Augam pietiek barības vielas un ūdens, savukārt bitēm ir ko vākt. "Viss liecina, ka šogad varētu būt daudz medus, jo virši labi aug abās augsnēs, jo citkārt, kad vasarā ir maz lietus, sausajā augsnē tie izkalst, tādēļ bites vāc ražu tikai no purvā esošajiem augiem," tā J. Šteiselis.

Daļa viršu jau paspējusi noziedēt, tādēļ čaklajām bitēm bija mazāk iespēju savākt no augiem saldo nektāru.

"Bumbošana" viršiem netraucē

Biškopis zina teikt, ka Ādažu militārais poligons ir pateicīga vieta medus ievākšanai arī tādēļ, ka vide ir nepiesārņota, jo šoseja un apdzīvotas vietas ir salīdzinoši tālu. Savukārt militāristu aktivitātes medus kvalitāti neietekmējot, tieši otrādi – pat nākot pa labu. " Teritorijas "bumbošana" viršiem, atšķirībā no jebkura cita auga, nāk tikai par labu," uzsver Biškopju biedrības pārstāvis.

Savs labums no šādiem kaimiņiem tiekot arī militārā poligona apsaimniekotājiem, proti, karavīriem. Pērnajā gadā, kā pateicību par labo sadzīvošanu, biškopji mūsu misijās esošajiem militāristiem uz Afganistānu un Irāku neesmu pārliecināts, ka uz Irāku, šķiet tikai uz Afganistānu nosūtījuši tepat Ādažos ievākto medu.

"Mēs labi sadzīvojam. Vismaz es neesmu dzirdējis, ka kādu karavīru būtu sakodušas mūsu bites. Arī viņi mums netraucē. Protams, tā kā tas ir militārais poligons, zināmi noteikumi ir jāievēro, piemēram, iekļūt tajā var tikai ar īpašu atļauju un savu ierašanos pirms tam saskaņojot, bet citādāk nekādu problēmu nav," atzīst J. Šteiselis.