27.07.2012 17:24

Salaspilī sper soli pretim enerģētiskajai neatkarībai (papildināta ar foto)

Autors  Līga Greiškane
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Jaunās koģenerācijas stacijas pamatos tiek ielikta vēstījuma kapsula nākamajām paaudzēm. Jaunās koģenerācijas stacijas pamatos tiek ielikta vēstījuma kapsula nākamajām paaudzēm. Krišjānis Grantiņš

27. jūlijā Salaspilī tika sākta jaunas šķeldas katlu mājas būvniecība, kas ir solis pretim enerģētiskās atkarības mazināšanai no lielā austrumu kaimiņa.

 

Svinīgajā pasākumā pamatos tika iemūrēta kapsula, kurā tika ielikts jaunākais "Salaspils ziņu" numurs, novada karte, kā arī viena lata monēta, lai nākamās paaudzes zinātu, kā šajā Pierīgas novadā dzīvoja 2012. gadā.

Pamatakmens ielikšanas pasākumā piedalījās Salaspils novada domes, SIA "Salaspils Siltums", būvnieku SIA "Merks", iekārtu piegādātāja – SIA "INOS" un būvuzraudzības - a/s SIA "Inspecta Latvijs" pārstāvji.

Uzrunājot klātesošos, Salaspils novada domes priekšsēdētājs Raimonds Čudars ("Vienotība") uzsvēra, ka šāda veida investīcijas ir īpaši svarīgas visam novadam: "Mums siltumenerģijas ražošanas jomā ir jājūtas stabiliem, neatkarīgiem un drošiem par to, ka Salaspils pilsēta un novads ziemas aukstajos mēnešos nepaliks bez siltuma," teica Raimonds Čudars.

Domes priekšsēdētājs, citējot latviešu sakāmvārdu "Kalsim ragavas vasarā, bet ratus ziemā.", izteica gandarījumu par jaunās katlu mājas būvniecības uzsākšanu: "Tieši tāpēc šodien, šajā karstajā vasaras laikā tiek likts pamatakmens ar šķeldu kurināmajai katlu mājai, lai jau gada drēgnajos mēnešos tā varētu pilnvērtīgi uzsākt siltuma ražošanu," tā Salaspils novada mērs.

"Salaspils Siltums" valdes locekle Ina Bērziņa – Veita savukārt norādīja, ka jaunajā katlu mājā siltuma ražošanai tiks izmantotas Latvijas izejvielas: "Ir būtiski, ka jaunā katlu māja padarīs mūs neatkarīgākus no dabasgāzes un citu ārvalstus izejvielu piegādēm, jo ražošanā izmantosim pašmāju šķeldu," teica siltumenerģijas ražošanas uzņēmuma vadītāja.

Lepnumu par iespēju piedalīties šajā projektā pauda arī SIA "Merks" valdes loceklis Oskars Ozoliņš: "Šādi objekti Latvijai ir ļoti nozīmīgi, jo sniedz iespēju mazināt enerģētisko atkarību."

Jānorāda, ka 1,37 miljonus latu vērto projektu atbalsta Eiropas Savienības Kohēzijas fonds. Katlu māja spēs nodrošināt 7 megavatu (MW) jaudu, ļaujot īstenot daļēju pāreju no dabasgāzes izmantošanas uz vietējo atjaunojamo energoresursu – šķeldas – izmantošanu siltumenerģijas ražošanā.