09.06.2017 16:33

Vēlēšanas Ķekavā: vispirms pietrūka 11 biļeteni, beigās pāri palika seši

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Vēlēšanas Ķekavā: vispirms pietrūka 11 biļeteni, beigās pāri palika seši Einārs Binders

Centrālā vēlēšanu komisija piektdien nolēma izsludināt atkārtotu balsošanu Ķekavas novada 785. iecirknī. Lūgumu atcelt vēlēšanu rezultātus šajā iecirknī bija izteikusi nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) deputāta kandidāte Ieva Arnte.

Vēlēšanu rezultātu atcelšana un jaunas balsošanas izsludināšana nodoto balsu nesakritības dēļ gadās ļoti reti, tāpēc "Rīgas un Apriņķa Avīze" sazinājās ar Ķekavas novada vēlēšanu komisijas priekšsēdētāju Aiju Videnieci.

Kā sacīja A. Videniece, nesakritības balsošanā 785. iecirknī, kas atradās Ķekavas kultūras namā, atklājās, kad tika atvērta urna, kurā atradās aploksnes ar balsīm, kas tika nodotas pirms oficiālās vēlēšanu dienas. Urnā bija par 11 aploksnēm mazāk nekā vēlētāju parakstu, kas tās saņēmuši. Viņa pieļāva, ka iemesls aplokšņu iztrūkumam urnā varētu būt vēlētāju aizmāršība, bet iespējami arī citi iemesli, jo skaidrs ir tikai viens – daļa saņemto aplokšņu urnā netika iemestas.

Savukārt, kad pēc sestdienas balsošanas tika saskaitītas visas 785. iecirknī nodotās balsis, lai gan sakrita vēlētāju parakstu skaits, kas saņēmuši vēlēšanu biļetenus ar urnā iemesto aplokšņu skaitu, tomēr klāt bija nākušas vēl sešas aploksnes. Kā uzsvēra A. Videniece, tas bijis iemesls, lai vēlēšanu rezultāti pēc Ķekavas novada domes deputātes Ievas Arntes aicinājuma tiktu anulēti un izsludināta jauna balsošana, uz kuru pēc apmēram pusotra mēneša – 22. jūlijā – atkārtoti tiks aicināti apmēram trīs tūkstoši 785. iecirkņa vēlētāju. To, kā tieši tas notiks, vēl izskaidros Centrālā vēlēšanu komisija.

Kā atzina A. Videniece, šis Ķekavas novadā ir pirmais šāds gadījums vismaz kopš 2001. gada. Vēl viņa piebilda, ka nākamo vēlēšanu rezultāti būs zināmi tikai 23. jūlijā. Taču jaunievēlētā novada dome uz pirmo sēdi varēs sanākt ne ātrāk kā desmitajā dienā pēc vēlēšanu rezultātu paziņošanas. Turklāt tas notiks tikai tad, ja atkārtoto vēlēšanu rezultāti 785. iecirknī atkal netiks apstrīdēti. Ja tiks, nāksies rīkot atkārtotas vēlēšanas visā novadā, piebilda novada vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja. Līdz tam savu darbību turpinās pašreizējais domes sastāvs ar priekšsēdētāju Andi Damlicu.

Jau vēstīts, ka deputāta kandidāte I. Arnte pieļāva domu, ka liekie biļeteni varbūt ir piebērti klāt derīgajiem, bet varbūt vēlēšanu komisijas locekļi ir aizmirsuši iedot balsotājiem parakstīties, un pauda, ka Ķekavas vēlēšanu komisija savu darbu nav darījusi pienācīgi.

CVK piektdien izskatīja arī vairākas citas sūdzības, tajā skaitā vienu, kurā tika lūgts atcelt Olaines novada domes vēlēšanu rezultātus, kā arī veikt vēlēšanu zīmju pārskaitīšanu visos Olaines novada vēlēšanu iecirkņos. Iepazīstoties ar iesniegto sūdzības saturu, uzklausot sūdzības iesniedzējus un vēlēšanu komisijas pārstāvjus, CVK sūdzību noraidīja.