17.03.2017 19:09

FOTO: Mucenieki tiek pie sava multifunkcionāla centra

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
FOTO: Mucenieki tiek pie sava multifunkcionāla centra Einārs Binders

Piektdien Muceniekos, klātesot Iekšlietu ministrijas valsts sekretārei Ilzei Pētersonei-Godmanei un Ropažu novada pašvaldības pārstāvjiem, tika atklāta vēl viena Mucenieku patvēruma meklētāju izmitināšanas centra ēka. Tajā ar atsevišķu ieeju izbūvēts arī multifunkcionāls centrs vietējiem iedzīvotājiem.

No idejas līdz centram pagāja septiņi gadi

Jau vairākus gadus Ropažu novada Mucenieku ciema aktīvākie iedzīvotāji ir pauduši neapmierinātību ar Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes patvēruma meklētāju centra atrašanos tieši blakus viņu dzīvesvietai, kā samierināšanās kompensāciju pieprasot ciema labiekārtošanu, autobusu satiksmes uzlabošanu un pēdējā laikā izvirzīja arī ideju par multifunkcionāla centra izveidošanu.

Kad pērn valdība nolēma patvēruma meklētāju centru paplašināt, no bankas tika atpirkts iekonservēts daudzdzīvokļu nams "Bundulīši" Mucenieku centrālajā daļā un veikti renovācijas darbi. Novada amatpersonu un Mucenieku iedzīvotāju sarunās ar Iekšlietu ministriju tika panākta vienošanās, ka renovētājā "Bundulīšu" mājā atradīsies vieta arī multifunkcionālam centram, kas kalpos vietējo iedzīvotāju vajadzībām.

Ideju, ka Ropažu novadā nepieciešami dienas centri, pirms septiņiem gadiem izvirzīja Mucenieku iedzīvotāja un tolaik arī Ropažu novada domes deputāte Lidija Batarevska (centrā). Ar novada sociālā dienesta vadītājas Sarmītes Cibuļskas (no labās) atbalstu multifunkcionālie centri tika atklāti Silakrogā, Kākciemā un Tumšupē un sekmīgi darbojas Daigas Jokstes pārraudzībā, bet kopš 17. marta tāds ir arī Muceniekos.

Centrs – vietējo iedzīvotāju ērtībai

Multifunkcionālā centra "Mucenieki" koordinatores amatā strādās Māra Priede. Viņa savulaik bija Ropažu vidusskolas direktore. Centra atklāšanas ceremonijas laikā M. Priede sacīja: "Nav svarīgi, kas mēs esam bijuši agrāk, jo katru reizi, uzsākot jaunu darbu, viss sākas no gala."

Savukārt portālam "Apriņķis.lv" viņa pastāstīja, ka līdz jūnijam dienas centrs darbosies tikai trīs darbadienas nedēļā, ar dažādiem darbalaikiem atšķirīgos dienas posmos, bet pēc tam piecas dienas nedēļā.

Centrā ir paredzēta vieta dažādām gan pieaugušo Mucenieku iedzīvotāju, gan bērnu un jauniešu aktivitātēm – interešu pulciņu nodarbībām, apspriedēm, ir arī datoru telpa un virtuve, lai iedzīvotāji varētu darboties tagad tik populārajos ēdiena gatavošanas pulciņos. Jau tagad centra bibliotēkā var lasīt 15 dažādus preses izdevumus.

Tāpat Mucenieku maznodrošinātie iedzīvotāji varēs te izmazgāt veļu un nepieciešamības gadījumā nomazgāties dušā. Centra pagrabtelpā darbosies sporta zāle.

"Taču īpaši gribu uzsvērt, ka mūsu centrs ir domāts tieši Mucenieku iedzīvotājiem un viņu labklājībai, nevis patvēruma meklētāju ērtībām. Ropažos un Zaķumuižā cilvēkiem ir vieta, kur pulcēties, darboties dažādos pulciņos, ir bibliotēka. Muceniekos līdz šim nekā tāda nebija. Protams, mēs ņemam vērā, ka atrodamies unikālā situācijā zem viena jumta ar patvēruma meklētāju centru, un, ja pie mums atnāks kāds no mūsu kaimiņiem, ārā viņu nedzīsim. Taču pieredzes, ko darīt šādā situācijā man vēl nav," atzina M. Priede (att. centrā).

Centra koordinatore minēja piemēru, ka tepat blakus "Bundulīšiem" ir sporta laukums un tajā futbolu kopīgi spēlē gan vietējie, gan patvēruma meklētāji un saskare nerada nekādas problēmas, taču atkārtoti uzsvēra, ka multifunkcionālajā centrā priekšroka viennozīmīgi būs Mucenieku iedzīvotājiem.

"Kāds būs mūsu centra aktivitāšu galīgais piedāvājums, vēl nav pilnīgi skaidrs, jo tas taps, balstoties uz iedzīvotāju interesēm. Skaidrs, ka jauno māmiņu vēlmes atšķiras no tām prasībām, kas ir puišiem, kurus vairāk interesē iespēja nodarboties ar sportu. Turklāt iedzīvotājiem vēl ir jāaprod ar domu, ka centrs, kuru viņi tā gaidīja, beidzot ir atvērts," sacīja M. Priede.

Pagaidām izpildīts tikai viens punkts no solītā

Turpretī Normunds Vagalis – viens no Mucenieku attīstības biedrības pārstāvjiem, kurš pērn martā iesniedza valdībai vēstuli ar Mucenieku iedzīvotāju prasībām – portālam "Apriņķis.lv" sacīja, ka multifunkcionālais centrs ir viena no iedzīvotāju prasībām, kas izpildīta. Taču, piemēram, ielu apgaismojums ir sakārtots vienīgi patvēruma meklētāju centra apkārtnē, bet citur viss ir pa vecam.

"Protams, mēs esam reāli domājoši ļaudis un saprotam, gan to, ka Muceniekiem ir jāattīstās, gan to, ka valstij un novadam naudas resursi nav neizsmeļami. Tāpēc svētku reizē varu tikai atgādināt novada domes deputātiem, lai viņi par Muceniekiem neaizmirst arī turpmāk," viņš piebilda.

Iedzīvotāji ir noticējuši ciema attīstībai

Multifunkcionālā centra atklāšanā klāt bija arī Ropažu novada domes priekšsēdētājs Zigurds Blaus.

"Centra atklāšana ir zīme iedzīvotājiem, ka Mucenieki sāk attīstīties. Ja sākumā cilvēki runāja tikai par "cietuma" celšanu un to, ka patvēruma meklētāji pastāvīgi traucēs viņu mieru un būs pastāvīgas nekārtības, tagad viņi redz, ka visi kopā tomēr varam kaut ko panākt un esam ieguvuši vēl vienu sakoptu vietu Mucenieku centrā.

Ar Iekšlietu ministrijas atbalstu esam panākuši, ka Muceniekos atkal iebrauc satiksmes autobusi, jo iepriekš, skaidrojot ar nerentabilitāti, autobusu maršruti bija saīsināti.

Par pašvaldības līdzekļiem šogad Muceniekos tiks izbūvēti vairāki auto stāvlaukumi. Tāpat, domājot par iedzīvotāju drošību, esam vērsušies pēc palīdzības pie Ministru prezidenta, un valdība novadam ir piešķīrusi 60 tūkstošus eiro ielu apgaismojuma rekonstrukcijai," sacīja Z. Blaus.

Runājot par multifunkcionālo centru, viņš bilda, ka, pirms tam tas darbojās nelielā, pusotras istabas dzīvoklīti, un nekādas lielākas iedzīvotāju aktivitātes tur nebija iespējams organizēt. Jaunais centrs, protams, pavērs pavisam citas iespējas, ļaujot iesaistīt brīvā laika nodarbībās arī bērnus un pusaudžus, cerību pauda Z. Blaus.

Vēl viņš pieminēja, ka jau drīzumā ar Norvēģijas valdības atbalstu tiks sakārtots Mucenieku sporta laukums, bet, tiklīdz iestāsies siltāks laiks, ASV vēstniecība ir izrādījusi labo gribu palīdzēt iekārtot Muceniekos bērnu rotaļu laukumu.

Pašlaik Muceniekos mitinās 600 deklarēto dzīvotāju, taču faktiskais iedzīvotāju skaits lēšams ap 1200. Deklarēto iedzīvotāju skaits palielinājās, kad pašvaldība nedeklarētajām personām par īpašumu piemēroja 1,5% nekustamā īpašuma nodokļa likmi.