13.07.2012 10:16

Baldones kinoteātrī vislielākā piekrišana ir filmām latviešu valodā

Autors  Rasma Rudzāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Baldones kinoteātrī vislielākā piekrišana ir filmām latviešu valodā www.kulturaskarte.lv

Baldones novads lepojas pats ar savu kinoteātri "Baldone". Kā tam klājas vasarā? Vai siltais laiks ietekmē kinoskatītāju daudzumu zālē?

 

"Baldones kinoteātrī tukšais laiks ir no aprīļa līdz Jāņiem, kad skolās tuvojas eksāmeni un notiek izlaidumi. Patlaban skatītāji atkal ir. Visvairāk cilvēku zālē sanāk, kad rādu multfilmas," stāsta kinoteātra "Baldone" saimnieks Gunārs Zeiferts, kurš kinoteātrī ir gan direktors, gan diplomēts kinomehāniķis, jo visu dara viens.

No 20. līdz 24. jūlijam "Baldonē" varēs noskatīties animācijas filmu "Madagaskara 3", ir pasūtīts arī "Leduslaikmets 4". "Uz multenēm nāk ne tikai bērni un vecāki ar mazuļiem, bet arī pensijas vecuma cilvēki. Kad laulātam pārim ar sirmām galvām jautāju, kur tad jūsu mazbērni, man atbild, ka esot atnākuši divatā. Un ziniet kāpēc? Tāpēc, ka vienīgi animācijas filmas ir dublētas latviešu valodā. Visas pārējās jaunās ārzemju lentes ir ar subtitriem, ko bērni vēl nemāk vai nepaspēj izburtot, bet vecākiem cilvēkiem lasīšana traucē sekot līdzi filmas gaitai, jo tas, par ko, piemēram, Džūlija Robertsa ar Robertu De Niro runā angļu valodā, viņiem nav saprotams. Savukārt daudziem jauniešiem valodas nezināšanas dēļ ir problēmas uztvert tekstus krievu filmās," atklāj G. Zeiferts.

Kino saimnieks meklē iespējas un cenšas rādīt latviešu kino: "Pret latviešu filmām man ir īpaša attieksme, jo tās ir mūsējās, un es ar tām lepojos. Ja ārzemju kino lentes varu pasūtīt "Forum Cinema", tad mūsu režisoru filmas bieži vien jāmeklē pie pašiem to veidotājiem, izmantojot Nacionālā Kino centra palīdzību. Pēc manas statistikas, visapmeklētākā latviešu filma Baldonē ir "Rīgas sargi". Rādīju arī "Ģimenes lietas", kas ASV "Silverdocs" dokumentālo filmu festivālā 2011. gadā ieguva galveno balvu – Pasaules labākā dokumentālā filma. Vietējie iedzīvotāji noskatījās arī "Kolka cool", kuras aktieru sniegums ar vairākām galvenajām balvām augsti novērtēts festivālā "Lielais Kristaps 2012"."

Protams, kinoteātrī pēc iespējas ātrāk gribas parādīt jaunās filmas, ko demonstrē Rīgas kinoteātros. Jo vairāk kādas filmas kopiju ir Latvijā, jo ātrāk filmu varu parādīt arī Baldonē. "Laika ziņā nobīdes tikpat kā nebūs, kad visā Latvijā pāries uz digitālo kino," zina teikt Gunārs Zeiferts. "Šī gada 28. februārī visu kinoteātru direktori bija saaicināti kopā "Forum Cinema", kur uzzinājām, ka ar 2014. gadu Latvijas kinoteātros būs tikai digitālais kino. Tas nozīmē, ka esošās kino demonstrēšanas iekārtas pilnībā būs jānomaina. Pie ieguvumiem, ko šīs pārmaiņas sola, bažas rada jautājums, kur ņemt līdzekļus jauno iekārtu iegādei. Tā būs liela nauda, ko vajadzēs, un šis ir valsts mēroga jautājums, ko, cerams, izdosies atrisināt."