27.06.2012 21:21

Iedzīvotāju protesti nelīdz, mārupiešu mēslus tomēr savāks "Eko Rīga"

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Iedzīvotāju protesti nelīdz, mārupiešu mēslus tomēr savāks "Eko Rīga" Līga Greiškane

Saspringtā un emocionālā gaisotnē 27. jūnijā Mārupes novada domes deputātu vairākums, par spīti sanākušo iedzīvotāju sašutumam, nobalsoja par līguma nelaušanu ar jauno atkritumu apsaimniekotāju SIA "Eko Rīga".

Pret to iebilda teju vai simts sanākušie mārupieši, kuri sēdes laikā nespēja valdīt emocijas, tādēļ brīžiem diskusijas ar deputātiem un klātesošajiem "Eko Rīga" pārstāvjiem izvērtās karstas. Mārupieši neslēpa bažas, ka tuvākajā laikā apsaimniekotājs vienpusēji neizlems par cenas pacelšanu, jo atsūtītais līgums esot bijis "agresīvs un tikai uzņēmuma interesēs".

Strīdu karstumā pat izskanēja, ka līgumu ar "Eko Rīga" vajag lauzt, jo tas pieder par oligarhu dēvētajam Andrim Šķēlem. Klātesošais uzņēmuma jurists gan to kategoriski noliedza.

"Eļļai uguni" ik pa laikam pielēja deputāts Edgars Jansons (apvienība "Demokrāti.lv"), kurš brīdināja, ka, visticamāk, maksa par "Eko Rīga" pakalpojumiem tikai augs un ka šis ir tikai sākums.

Vairakkārt izskanēja arī, ka no līgumiem nevarot saprast, ko tad atkritumu urnās drīkstēs un ko nedrīkstēs mest. "Kur lai es lieku saplēsto šķīvi, jo pēc līguma sanāk, ka atkritumos to mest nevaru!" norādīja mārupietis Pēteris Andersons. Viņš ironizēja, ka šādi ierobežojumi sekmēs to, ka neapzinīgākie mārupieši to, ko nedrīkst mest atkritumu urnās, "izlidinās krūmos".

Šo ideju turpināja "apspēlēt" novada domes deputāts Juris Arvīds Mūrnieks ("Vienotība"), baidot sanākušos, ka līguma neparakstīšanas gadījumā šī Pierīgas vieta pārvērtīsies par Neapoli, kura slīkusi atkritumos, jo varas iestādes un iedzīvotāji nespējuši vienoties par to apsaimniekošanu.

Satrauktos prātus gan nomierināja uzņēmuma "Eko Rīga" mārketinga nodaļas vadītāja Kristīne Tamuža, norādot, ka izvesti tiks arī to cilvēku atkritumi, kuri vēl līgumu nav parakstījuši. Tikai ar nosacījumu, ja šīs nedēļas laikā tie atsūtīs elektronisku vēstuli ar apstiprinājumu, ka vēlas, lai viņu atkritumus tomēr ved prom. "Pašlaik 11 tūkstoši Mārupes iedzīvotāju ir parakstījuši līgumus, kas ir divas trešdaļas no visiem novada iedzīvotājiem," uzsvēra K. Tamuža, izpelnoties sanākušo dusmas, jo viņiem šķita, ka šis skaitlis ir mazāks.

Tāpat "Eko Rīga" pārstāve klātesošajiem skaidroja, ka uzņēmuma izstrādāto līgumu nedēļas sākumā izvērtēja Patērētāju tiesību aizsardzības centrs, un, balstoties uz tā ieteikumiem, izstrādāta jauna versija. Mārupieši ar to varēs iepazīties jau 28. jūnijā. Tas gan sanākušos neapmierināja. Jautājumi no zāles turpinājās, kas savukārt nokaitināja novada domes priekšsēdētāju Mārtiņu Bojāru ("Vienotība").

Uz jautājumu, kādas soda sankcijas pašvaldībai draud, ja tā lauzīs līgumu, viņš atbildēja lakoniski: "Šis nav jautājumu un atbilžu vakars." Tas sanākušos sakaitināja vēl vairāk, tādēļ viņi piecēlās un devās ārā pa durvīm, veltot deputātiem dusmīgus skatienus un tādus pašus izteikumus. Nelīdzēja pat E. Jansona piebilde, ka balsojums vēl nav bijis, tādēļ viņš mudināja cilvēkus uzkavēties zālē.

Jau teju vai tukšā zālē lielākā daļa deputātu nobalsoja par līguma nelaušanu ar jauno atkritumu apsaimniekotāju. Novada domes priekšsēdētājs vairakkārt uzsvēra, ka tas nebūs labākais risinājums, jo 1. jūlijs, kad "Eko Rīga" transportam jāsāk braukāt pa Mārupes ielām, ir jau šo svētdien.

"Apriņķis.lv" jau rakstīja, ka Mārupes novadā no 1. jūlija mainīsies atkritumu izvešanas kārtība - to turpmāk nodrošinās tikai viens uzņēmums, SIA "EKO Rīga", kas šīs tiesības ieguvis iepirkuma konkursa rezultātā.

Mārupieši uzskata, ka "EKO Rīga" piedāvātais līgums pakalpojuma saņēmējam ir izteikti neizdevīgs un nedraudzīgs - iedzīvotāji raizējas, ka daļa atkritumu netiks izvesta vispār un, izmantojot monopolstāvokli novadā, uzņēmums nekavēsies pie pirmās iespējas palielināt atkritumu izvešanas cenas.

Iedzīvotāji savākuši gandrīz 1000 parakstu, kas šodien iesniegti Mārupes novada domē, pieprasot pašvaldībai atcelt lēmumu, ar kuru "EKO Rīga" ir atzīta par konkursa uzvarētāju.

Līgums starp "EKO Rīga" un Mārupes novada domi par cieto sadzīves atkritumu un šķiroto atkritumu izvešanu noslēgts šā gada 13. aprīlī, jo uzņēmums iepirkuma konkursā piedāvājis lētāko atkritumu izvešanas cenu - 2,93 lati par kubikmetru. Līgums paredz, ka no 1. jūlija "EKO Rīga" kļūs par vienīgo atkritumu apsaimniekotāju novadā.

Līgums ar "EKO Rīga" noslēgts uz pieciem gadiem par kopējo summu 451 495 lati, neieskaitot PVN, paredzot, ka no Mārupes gadā tiks izvesti aptuveni 23 603 kubikmetri atkritumu.

Iepriekš:
"Atkritumu kašķis" Mārupē turpinās, risinājumu mēģinās rast domes sēdē
Mārupieši neapmierināti ar jaunā atkritumu apsaimniekotāja līguma nosacījumiem