07.07.2016 15:56

Ķekavā, Siguldā un Jūrmalā skolēni ar darbu nopelna kabatas naudu

Autors  Ieva Karlsberga
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ķekavā, Siguldā un Jūrmalā skolēni ar darbu nopelna kabatas naudu Andris Jenerts, Einārs Binders

Nopirkt divriteni pašam par savu naudu vai jaunu datorspēli, ko vecāki atsakās dāvināt, vai savu pirmo kosmētikas komplektu, kam mamma sakās neesot naudas, – sapņi, ko var īstenot, ja vien pašam bērnam ir vēlme vasaras brīvlaikā veltīt laiku darbam.

Turklāt tagad tas pašam pat nav jāmeklē – darbu vasarā piedāvā vietējā pašvaldība sadarbībā ar vietējiem uzņēmējiem.

Siguldā – jau septīto gadu

Siguldas novada pašvaldība, sadarbojoties ar novada uzņēmējiem, jau septīto gadu īsteno jauniešu nodarbinātības projektu, kura laikā Siguldas novadā deklarētajiem skolēniem vecumā no 13 līdz 19 gadiem ir iespēja strādāt un apgūt pirmās darba prasmes.Siguldas novada pašvaldība projekta īstenošanai paredzējusi izlietot 45 700 eiro, kas nozīmē, ka uzņēmējiem jānodrošina tikai sociālo iemaksu daļa no pilnā atalgojuma skolēniem.

Kā „Rīgas un Apriņķa Avīzei" pastāstīja Siguldas novada pašvaldības Izglītības pārvaldes galvenā speciāliste izglītības jautājumos Sandra Ķirule, šogad darbam pieteikušies 323 skolēni, kuri strādā vai vēl strādās kādā no 39 uzņēmumiem vai 20 pašvaldības iestādēm un struktūrvienībām.

Darbavietu dažādība ļāvusi jauniešiem izvēlēties sev tīkamāko darbu, un Sandra Ķirule organizējusi viņu „savešanu" ar darba devējiem. „Gandrīz visiem jauniešiem izdevās tikt tai darbavietā, kur viņi vēlējās, bet bija arī gadījumi, kad kāds atteicās strādāt pilsētas uzkopšanas darbos," stāsta S. Ķirule un piebilst, ka lielākoties gan paši bērni, gan darba devēji ir apmierināti ar šādu iespēju: bērniem tiek dota iespēja nopelnīt, bet uzņēmējiem – iegūt papildspēkus vasaras sezonā.

Kā stāsta S. Ķirule, ņemot vērā pagājušo gadu pieredzi, ir attaisnojies tas, ka mazākie, 13–14 gadus vecie bērni strādā tikai divas nedēļas pa četrām stundām dienā, jo viņi ātrāk nogurst, savukārt 15–19 gadus vecie jaunieši strādā mēnesi četras pašvaldības apmaksātās stundas vai vairāk un nopelna atbilstoši nostrādātajam stundu skaitam. Par apmēram 88 stundas ilgo darba laiku viņi varot nopelnīt aptuveni 200 eiro pirms nodokļu nomaksas. Ja uzņēmējs ir gatavs piemaksāt, skolēni strādā septiņas stundas dienā un attiecīgi vairāk arī nopelna.

Darbavietas, kurās Siguldas skolēni šovasar strādā, ir ļoti dažādas, arī veicamo darbu apjoms ir visai plašs: gan saldējuma fasēšana un tirgošana, gan floristika un darbs viesnīcās, gan atbildīgs, ar drošību saistīts darbs rodeļu trasē, gan viesmīļa, administratora un gida pienākumi, gan palīgdarbi Siguldas spieķīšu ražošanā un pat aprūpētāja palīgs un daudzi citi. Vairākās darbavietās izvirzītas arī speciālas prasmes, piemēram, svešvalodu un valsts valodas zināšanas, mākslas skolas izglītība, pieredze arheoloģisku izrakumu veikšanā. Tomēr vispopulārākās prasības, ko izvirzījuši darba devēji, ir atbildība, precizitāte un komunikācijas prasmes.Jautāta, kādas atsauksmes tiek saņemtas no darba devējiem, S. Ķirule teic, ka pārsvarā tās ir pozitīvas ar ļoti retiem izņēmumiem. Arī paši bērni ir apmierināti, par ko liecina aizvien pieaugošais strādāt gribētāju skaits ik gadu. „Lielākais ieguvums ir iespēja nopelnīt un pašam par savu naudu nopirkt, piemēram, velosipēdu vai datorspēli vai piepildīt kādu citu senlolotu sapni, ko vecāki nav varējuši atļauties piepildīt. Bet vēl lielāks ieguvums, manuprāt, ir tas, ka bērniem tiek dota iespēja apzināties, ko nozīmē atbildīgi strādāt," vērtē S. Ķirule.

Skolēnus, kuri iepriekšējos gados labi strādājuši, uzņēmēji pieprasa atkārtoti.Pašvaldības pārstāves teikto „Rīgas un Apriņķa Avīzei" apstiprina arī viena no darba devējām – viesnīcas „Santa" valdes locekle Kristīne Rūmniece, sakot, ka ir apmierināta ar jauniešu darbu un attieksmi. „Daži jaunieši pie mums strādā jau otro vasaru, līdz ar to gan mums, gan viņiem tas ir izdevīgi, jo mums nav jāvelta tik ilgs laiks apmācībai un viņi jau spēj patstāvīgi pildīt uzticētos pienākumus, kas ir saistīti ar viesu apkalpošanu pie galdiem, brokastu servēšanu, istabiņu uzkopšanu. Īpaši labi sevi parāda tie jaunieši, kuri jau sasnieguši 18 gadu vecumu, jo ir patstāvīgi un mēs varam uz viņiem paļauties. Noder arī viņu angļu valodas zināšanas, un viņi paši arī uzskata par labu iespēju pielietot tās praksē. Tomēr jāatzīst, ka būtu noderējušas arī krievu valodas zināšanas, kas viņiem pieklibo," atzīst viesnīcas vadītāja un piebilst, ka lietderīgāk būtu, ja jaunieši strādātu ilgāk nekā vienu mēnesi. Tomēr šis jauniešu nodarbinātības projekts ir liels atvieglojums viņu darbā, jo viesnīca tik un tā būtu vasaras sezonā algojusi palīgus, turklāt projekta dalībniekiem daļu atalgojuma sedz pašvaldība.

Ķekavā šogad 50 darba vietas

Ķekavas novada pašvaldība pēc savas iniciatīvas otro gadu organizē vasaras nodarbinātības pasākumus Ķekavas novada skolēniem. Projekta laikā pašvaldība maksā uzņēmējiem 50 % no skolēna atalgojuma, kam pašvaldības budžetā paredzēti 10 000 eiro. Šobrīd šajā projektā darbojas 10 uzņēmēji, kuri kopumā piedāvā 50 darba vietas.

Kā „Rīgas un Apriņķa Avīzei" stāsta Ķekavas novada pašvaldības sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Vineta Bērziņa, uzņēmēju piedāvātajām darba vietām varēja pieteikties Ķekavas novada skolēni vecumā no 13 līdz 18 gadiem, kuri deklarēti Ķekavas novadā.

V. Bērziņa atzīst, ka šogad par darbu ir lielāka interese gan no bērnu, gan uzņēmēju puses, jo projekts notiek jau otro gadu. „Bērni novērtē, ka vasaras brīvlaikā viņi var iegūt jaunas iemaņas, par to saņemot algu, bet uzņēmēji priecīgi, ka mazo darbiņu veikšanu var uzticēt novada skolēniem un ka pašvaldība sedz pusi no skolēnu algas," teic V. Bērziņa un piebilst, ka tādējādi ne tikai skolēni iegūst pirmo darba pieredzi un izpratni par profesijām un nepieciešamo zināšanu līmeni tajās, bet tiek veicināta arī sadarbība starp pašvaldību un Ķekavas novada uzņēmējiem.

Tāpat kā Siguldas novadā, arī Ķekavas novada skolēniem jāiziet rūpīga atlase – viņu pieteikumus izvērtē gan pašvaldība, gan uzņēmēji. Vasaras nodarbinātības pasākumos iesaistītie skolēni strādā atbilstoši Darba likumā noteiktajam darba laikam, saņemot atlīdzību no valstī noteiktās minimālās darba algas par faktiski nostrādāto laiku.

Stundas tarifa likme pusaudžiem jūnijā bija 2,209 eiro. Katru mēnesi, atbilstoši MK noteikumiem, tā ir mazliet atšķirīga. 13–15 gadus vecie ķekavieši strādā četras stundas dienā, un viņiem ir iespēja nopelnīt līdz 180 eiro pirms nodokļu nomaksas, savukārt skolēni vecumā no 15 līdz 18 gadiem, strādājot septiņas stundas dienā, mēnesī var nopelnīt gandrīz 310 eiro „uz papīra".

Šovasar lielākais darba devējs Ķekavas novadā ir putnu fabrika „Ķekava", kas 20 skolēniem piedāvā veikt uzņēmuma teritorijas uzkopšanas darbus, sveramās marinētās produkcijas fasējuma aplīmēšanu ar etiķetēm un uztic pat atbildēšanu uz telefona zvaniem. Projektā iesaistījušies arī vairāki ar tūrismu saistīti Ķekavas novada uzņēmumi, kam noder jauniešu palīdzība laivu un plostu mazgāšanā, kempinga teritorijas uzkopšanā un naktsmītņu sagatavošanā viesiem, kā arī daudzos citos darbos.

Interesants darba piedāvājums ir no kāda fitnesa kluba, kas piedāvā trenažieru zāles un solārija administratora darbu puisim no 16 gadu vecuma. (Līdzīgu vakanci piedāvāja arī Siguldas fitnesa klubs, taču tas kā administratores vēlējās tikai meitenes.) Sociāli atbildīgs darbs ir dzīvnieku patversmē, kur nepieciešami palīgi dzīvnieku aprūpei, apmeklētāju uzņemšanai un pasākumu organizēšanai.Kempinga „Zanzibāra", kas atrodas Ķekavas pagastā, īpašniecei Zanei Ešenvaldei ar jaunajiem palīgiem ir atšķirīga pieredze: divas jūnijā darbā norīkotās meitenes ar uzticētajiem darbiem galā netika un drīz vien tika „palaistas brīvdienās", bet tagad strādājošā meitene ir apzinīgāka un ar pienākumiem tiek galā labi. „Kempinga uzturēšana kārtībā nav viegls darbs nedz pieaugušajiem, nedz jauniešiem. Mums ir augstas teritorijas un mājiņu tīrības prasības, kas prasa nemitīgu darbu un uzmanību. Ir jāpamana katrs sīkums, jo klienti visvairāk uzmanības pievērš tieši tīrībai. Tāpēc ik pa brīdim ir jāpieskata darbā norīkotie jaunieši," teic kempinga īpašniece.

Pieprasītākie palīgi – tūrisma jomā

Jau trešo gadu arī Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) īsteno jauniešu vasaras nodarbinātības pasākumu, iesaistot darbā 15–20 gadus vecus jauniešus, kuri iegūst izglītību vispārējās, speciālās vai profesionālās izglītības iestādēs.Šā pasākuma ietvaros jauniešiem tiek nodrošināta darba alga vismaz valstī noteiktās minimālās darba samaksas apmērā – 370 eiro, nelaimes gadījumu apdrošināšana un apmaksātas obligātās veselības pārbaudes.

NVA Pierīgas filiālēs Jūrmalā un Siguldā darbs vasarā piedāvāts attiecīgi 91 un 88 jauniešiem. Arī šajā projektā darbavietu klāsts ir visai raibs. Tā, piemēram, Siguldas filiālē lielākoties bija iespēja pieteikties darbam pašvaldībās – Mālpils, Inčukalna, Sējas un Krimuldas novadā jaunieši veic teritorijas labiekārtošanas darbus, ir virtuves strādnieki un pilda skolotāja palīga pienākumus. Savukārt Jūrmalā jauniešu nodarbinātība saistīta ar tūrisma jomu – pārsvarā tas ir viesmīļa un pavāra palīga, kā arī pārdevēja palīga darbs.