13.05.2016 15:41

Uz Siguldu un atpakaļ ar modernizētu dīzeļvilcienu

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Uz Siguldu un atpakaļ ar modernizētu dīzeļvilcienu Einārs Binders un Elīna Sniedze

Ceturtdien pēcpusdienā no Rīgas Centrālās dzelzceļa stacijas demonstrācijas reisā uz Sigulda devās modernizēts dīzeļvilciens, kas ārēji daudz neatšķiras no jau ierastajiem vilcieniem, lai gan mainījies vagonu krāsojums un izteiksmīgāka kļuvusi vilciena priekšējā daļa.

Kā skaidroja ražotāja pārstāvis, modernizēts arī vilciena dzinējs, un nu tas atbilst Eiropas standartiem.

Kā ievēroja portāls "Apriņķis.lv", uzlabojumi būtiski skāruši vagonu iekšieni. Tie ir aprīkoti ar modernākiem un līdz ar to ērtākiem sēdekļiem. Tāpat, piemēram, lai no vagona priekštelpas nokļūtu vagonā, vairs nav jābīda metāla durvis, bet jānospiež īpaša poga un atvērsies stikla šķērssiena, kas telpu ar sēdvietām atdala no priekštelpas. Stikls izmantots arī bagāžas plauktiem, un šāds risinājums tīri vizuāli piešķir vagonam plašumu.

Turpmāk brauciena laikā uz informācijas monitoriem vagonā pasažieri varēs sekot vilciena ātrumam, kustības grafikam – kurā stacijā un kad vilciens piestās, arī temperatūrai vagonā, jo vilcienā uzstādīta klimata kontrole, kas nodrošina vienmērīgu temperatūru vagona salonā gan ziemā, nodrošinot siltumu, gan vasarā, radot patīkamu vēsumu.

Patīkami bija ievērot, ka atjaunotajā vilcienā ir mūsdienu prasībām atbilstoša tualete, kas piemērota arī cilvēkiem ar kustību traucējumiem. Tāpat sanitārās telpas aprīkotas arī ar zīdaiņu pārtinamajiem galdiņiem. Vagonos ir paredzētas vietas papildu bagāžai vai ekipējumam, kā arī vieta, kur novietot bērnu ratiņus un velosipēdus.

Tā kā Latvijā tikai dažās vietās ir paaugstināti pasažieru peroni, tad problēmu iekāpt un izkāpt no vilciena nav tikai fiziski veseliem cilvēkiem, bet rada problēmas bērniem un vecākiem cilvēkiem, nemaz nerunājot par invalīdiem ar kustību traucējumiem. Tāpēc tikai iepriecina redzot vilcienā vismaz vienu speciāli invalīdiem domātu iekāpšanas un izkāpšanas vietu.

No vilciena apkalpes gan varēja noprast, ka atjaunotais dīzeļvilciens vēl nekavējoties nesāks apkalpot pasažierus. Taču zināms, ka vilcienu atjaunošanas projekta kopējā vērtība ir gandrīz 22 miljoni eiro, no tiem nepilni deviņi miljoni eiro ir Eiropas Savienības Kohēzijas fonda programmas "Infrastruktūra un pakalpojumi" aktivitātes "Ilgtspējīga sabiedriskā transporta sistēmas attīstība" līdzfinansējums.