01.02.2016 16:44

Siguldā šogad investēs vairāk nekā citkārt

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Uģis Mitrevics: Šogad Siguldā atvērsim sporta kompleksu ar baseinu un publisko slidotavu, kas ir apliecinājums tam, ka novadnieku veselība un lietderīga brīvā laika pavadīšana ir viena no pašvaldības prioritātēm. Uģis Mitrevics: Šogad Siguldā atvērsim sporta kompleksu ar baseinu un publisko slidotavu, kas ir apliecinājums tam, ka novadnieku veselība un lietderīga brīvā laika pavadīšana ir viena no pašvaldības prioritātēm. Einārs Binders

Janvāra vidū Siguldas novada dome apstiprināja 2016. gada pašvaldības budžetu. Šogad tas ir ievērojami lielāks nekā citus gadus – plānots, ka kopumā Siguldas novada pašvaldība apgūs vairāk nekā 30 miljonus eiro, tostarp veiks investīcijas turpat 14 miljonu apmērā.

Par to, kur pašvaldība iegūs budžeta palielinājumu un kādas ieceres plānojusi īstenot, sarunā ar Siguldas novada domes priekšsēdētāju Uģi Mitrevicu.


– Salīdzinājumā ar iepriekšējā gadu budžetu, kas bija 23,8 miljoni eiro, šogad tas pamatīgi pieaudzis. Kā šādu summu spēsiet iegūt?

– Skaidrības labad precizēšu, ka šā gada budžetu veido 18,36 miljonu eiro ieņēmumu prognoze, no kuriem plānotie nodokļu ieņēmumi vien ir par gandrīz 1,2 miljoniem lielāki nekā pērn. Bez tam mērķtiecīgi jau divus gadus esam taupījuši līdzekļus un ieguvuši ietaupījumu no 2015. gada budžeta 2,6 miljonu apmērā. Lai īstenotu iesāktās un jaunās ieceres, pašvaldība ņems gandrīz 10 miljonu aizņēmumu no Valsts kases. Savukārt veiksmīgas Eiropas Savienības finansējuma piesaistīšanas gadījumā kopējie pašvaldības rīcībā esošie finanšu resursi varētu pieaugt vēl par vairākiem miljoniem eiro.

Nenoliedzami šis ir izaugsmes un lielu izaicinājumu budžets, pateicoties mūsu novada iedzīvotāju kopīgam darbam.

– Ko esat plānojuši šogad īstenot, un kādi ir pašvaldības lielākie izaicinājumi?

– Mūsu šā gada lielākie izaicinājumi ir saistīti ar sporta, izglītības, kultūras, ielu un ceļu infrastruktūras attīstību. Kā zināms, pērn uzsākām apjomīgu projektu – Siguldas sporta kompleksa būvniecību, kas šogad ir jāpabeidz un kam šogad nepieciešami 6,5 miljoni eiro. Esmu nospraudis mērķi, ka gada otrajā pusē, proti, līdz 1. septembrim, tas sāks darboties un nodrošinās kvalitatīvus pakalpojumus novada iedzīvotājiem.

Tāpat nepieciešams uzsākt Siguldas novada Kultūras centra rekonstrukciju, lai, ja izdosies piesaistīt ES fondu līdzekļus, 2017. gada rudenī tas varētu uzsākt sezonu labiekārtotās, mūsdienīgās telpās. Siguldieši jau sen to gaida un ir pelnījuši. Šā projekta kopējās izmaksas varētu būt aptuveni 6 miljoni eiro.

Manuprāt, ne tikai novada iedzīvotāji un viesi novērtēs mūsu ieceri par mākslīgās slidotavas izvedi Stacijas laukumā. Esam plānojuši iegādāties visu nepieciešamo aprīkojumu un tehniskās iekārtas, lai līdz ar Ziemassvētku egles iedegšanu darbību sāktu apgaismota slidotava un neliels Ziemassvētku tirdziņš. Domāju, tas būs nozīmīgs vaibsts Siguldas sejā un apliecinājums, ka novadnieku veselība un lietderīga brīvā laika pavadīšana ir viena no pašvaldības prioritātēm.

– Redakcija bieži saņem lasītāju jautājumus par ceļu un ielu stāvokli novados. Vai šajā jomā esat plānojuši uzlabojumus?

– Noteikti turpināsies ielu, ceļu un gājēju ietvju sakārtošana – šogad plānots veikt liela apjoma ielu rekonstrukcijas darbus Televīzijas, Līvkalna, Zinātnes un citās ielās, gājēju drošībai izbūvēsim jaunas ietves gar Nurmižu ceļu no Televīzijas līdz Nākotnes ielai un Strēlnieku ielā no Gāles ielas līdz tirdzniecības centram "Šokolāde".

Grantēto ielu posmi Nākotnes ielā no Tilta līdz Riekstu ielai un Paparžu ielā no Televīzijas līdz Doņu ielai pārtaps par asfaltētām ielām. Tas būs iespējams, jo šajā ielā ir ieguldītas visas komunikācijas un visu māju iedzīvotāji ir savus īpašumus tām pieslēguši. Šis varētu būt impulss arī citu privātmāju īpašniekiem pieslēgties visām pilsētas komunikācijām, lai pēc tam pašvaldība varētu veikt šo grantēto ielu asfaltēšanu.

13 ielu posmos izbūvēsim ielu apgaismojumu. Novada ielu un ceļu uzturēšanai, kā arī remontam paredzēti 4,2 miljoni eiro. Protams, veiksim arī novada grantēto ceļu uzturēšanu. Taču lielākie ieguldījumi apmēram miljons eiro apmērā lauku grants seguma ceļos plānoti nākamgad. Šogad izstrādāsim projektus, lai nākamgad veiktu būtisku to uzlabošanu un rekonstrukciju.

Zinām, ka gan Siguldas iedzīvotājus, gan viesus uztrauc ceļa Sigulda–Turaida stāvoklis un tā tumšās malas. Tā kā tas ir valsts ceļš, mēs tajā nevaram ieguldīt līdzekļus. Bet labā ziņa ir tā, ka "Latvijas Valsts ceļi" šogad plāno izstrādāt projektu, lai jau tuvākajā laikā šajā ceļa posmā izbūvētu apgaismotu gājēju un velo celiņu. Drošāks kļūs arī tilts pār Gauju.

– Siguldas novads pēdējā laikā izceļas ar sasniegumiem izglītības jomā. Vai arī izglītības iestādes piedzīvos uzlabojumus?

– Izglītībai šogad paredzam gandrīz par diviem miljoniem vairāk nekā pērn, proti, vairāk nekā 8,7 miljonus eiro, tajā skaitā 2,1 miljonu mērķdotācijai pedagogu algām. Protams, viens no šā gada lielākajiem izaicinājumiem ir saistīts ar izglītības iestāžu infrastruktūras attīstības turpināšanu – šovasar jāiegulda nopietns darbs, lai veiktu hosteļa divu trešdaļu pārbūvi Laurenču sākumskolas vajadzībām, kas prasīs vairāk nekā 800 tūkstošus eiro.

Tāpat uzsāksim priekšdarbus, lai tuvākajos gados veiksmīgi notiktu Siguldas Valsts ģimnāzijas un Siguldas pilsētas vidusskolas maiņa ar ēkām – par šo konstruktīvo un ekonomiski pamatoto risinājumu jau esam vienojušies ar skolu un skolēnu vecāku pārstāvjiem. Beidzot vidusskolas kolektīvs un bērni mācīsies vienā ēkā, bet ģimnāzija iegūs tās vajadzībām piemērotas telpas.

Esam ieguldījuši lielu darbu, lai mazinātu rindas uz vietām bērnudārzos. Nupat atklājām bērnudārza "Pasaciņa" filiāli, kurā četras jaunizveidotās bērnudārza grupiņas nodrošinās vietas turpat 100 mazajiem novadniekiem.

Esam priecīgi, ka pēdējos gados būtiski pieaugusi bērnu dzimstība novadā, tāpat arvien vairāk jauno ģimeņu izvēlas Siguldu par savu dzīvesvietu, palielinot pieprasījumu pēc pirmsskolas un sākumskolas infrastruktūras. Pašvaldība jau kopš 2010. gada ir mērķtiecīgi plānojusi un investējusi novada izglītības infrastruktūrā, atverot jaunus bērnudārzus, izveidojot Laurenču sākumskolu un plānojot Siguldas Valsts ģimnāzijas, Siguldas pilsētas vidusskolas un Siguldas 1. pamatskolas attīstību. Nav daudz pašvaldību Latvijā, kas tik īsā laikā spējušas radīt 400 jaunas vietas pašvaldības bērnudārzos un atvērušas jaunas skolas, lai nodrošinātu jaunajiem novadniekiem iespēju iegūt kvalitatīvu izglītību.

Turpināsim investīcijas arī citās novada skolās, piemēram, šobrīd tiek izstrādāta tehniskā dokumentācija Allažu pamatskolas siltināšanai, bet, domājot par mūžizglītību un novada nevalstiskajām organizācijām, pagājušajā gadā pašvaldība iegādājās ēku Morē, kur šogad tiks uzsākti darbi, lai to pārveidotu par amatniecības centru.

– Pēdējos gados Siguldas vārds bieži izskanējis saistībā ar starptautiskiem pasākumiem un sporta sacensībām. Kādi lielākie notikumi Siguldā gaidāmi šogad?

– Martā gaidāms jau tradicionālais Ziemas festivāls, kuru papildinās Eiropas čempionāta fināls slidošanā lejup pa bobsleja un kamaniņu trasi. Maijā, kā ierasts, kopā ar novadniekiem svinēsim Novada svētkus un ID karšu piecu gadu jubileju, bet Novada svētku svētdienā aicināšu novadniekus uz Rīta brokastīm ar pašceptām pankūkām.

Siguldā notiks arī dažādi sporta pasākumi – Pasaules kauss bobslejā un skeletonā, Eiropas čempionāts kalnu divriteņiem, Vienības velobrauciens, Siguldas pusmaratons un kalnu maratons. Latvijas kultūras dzīvē noteikti pamanāmi būs Siguldas Opermūzikas svētki, kuros šogad varēsim baudīt Džuzepes Verdi operas "Masku balle" brīvdabas oriģināliestudējumu.