19.01.2016 07:20

Autobuss uz Muceniekiem jau kursē ministriju gaiteņos

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Pagājušas septiņas nedēļas kopš Iekšlietu ministrijas valsts sekretāre Ilze Pētersone-Godmane apņēmās atrisināt jautājumu par satiksmes autobusa biežāku iebraukšanu Ropažu novada Mucenieku ciemā.

Tieši sabiedriskā transporta trūkumu par vienu no galvenajām problēmām saistībā ar dzīvi Muceniekos kopā ar patvēruma centra "Mucenieki" iemītniekiem – emigrantiem – pagājušā gada 25. novembra sanāksmes laikā Iekšlietu ministrijas pārstāvjiem uzsvēra Mucenieku iedzīvotāji.

Atgādināšu, ka 25. novembrī Mucenieku iedzīvotāji uz tikšanos bija izsaukuši premjeri un iekšlietu ministru, lai klātienē diskutētu par bēgļu uzņemšanas jautājumu. Pilnmēness apgaismotajā sanāksmē piedalījās iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (tobrīd arī Ministru prezidenta pienākumu izpildītājs) un ministrijas valsts sekretāre Ilze Pētersone-Godmane. Tieši valsts sekretāre bija tā, kura apņēmās atrisināt Mucenieku iedzīvotājiem sāpīgo jautājumu par autobusa iebraukšanu ciemā, lai viņiem nav jāmēro ceļš līdz lielceļam, kur pietur "Rīgas satiksmes" 16. maršruta autobuss.

Ņemot vērā iedzīvotāju ierosinājumus, Ropažu novada pašvaldība atbildīgajām institūcijām – Rīgas domes Satiksmes departamentam, Satiksmes ministrijai, "Autotransporta direkcijai" – janvāra sākumā nosūtīja vēstuli ar lūgumu izvērtēt iespēju palielināt 16. autobusa reisu skaitu, kuri iebrauc Mucenieku ciemā.

Jautājums pa autobusa maršrutu risināts jau iepriekš
Ropažu novada pašvaldībā portāls "Apriņķis.lv" uzzināja, ka jautājumu par Mucenieku autobusu tā ir aktualizējusi jau iepriekš, taču bez redzamiem panākumiem. Pašvaldības sarakste ar "Rīgas satiksmi" notikusi pērn pavasarī.

Ropažu novada domes sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Inga Koleča arī piekrīt, ka 270 m nav liels attālums, tomēr tas ir ļoti nozīmīgs un gana apgrūtinošs gados vecākiem ļaudīm, bērniem ar smagām skolas mugursomām, it īpaši gada tumšākajā laikā un ziemā, kad ir daudz sniega un ceļš apledojis. "Autobusa pieturvieta atrodas blakus apvedceļam, kur ir ļoti intensīva satiksme, un arī uz pašiem Muceniekiem tā ir samērā dzīva, jo daļa vietējo iedzīvotāju pārvietojas ar personīgo automašīnu, un pa ceļu brauc Muceniekos esošo ražošanas uzņēmumu transports. Ja iedzīvotājiem no rīta un vakarā krēslā nākas mērot šo ceļu ar kājām pa ceļa braucamo daļu, tad tas, protams, nav droši, it īpaši ņemot vērā to, ka daļa iedzīvotāju, kas pa brauktuvi pārvietojas, ir bērni un gados vecāki cilvēki," pauda I.Koleča.

Izbūvēt gājēju celiņu šajā ceļa posmā šobrīd nav iespējams, jo VAS "Latvijas Valsts ceļi" gatavo projektu par satiksmes organizācijas izmaiņām, paredzot izbūvēt jaunas iebraukšanas iespējas Mucenieku ciemā, pie apvedceļa izveidojot apļus, līdz ar to tiks pārvietotas arī sabiedriskā transporta pieturvietas. Šis process vēl ir saskaņošanas stadijā, tādēļ pašvaldībā par to nav precīzas informācijas, bet tas nozīmē, ka koncentrēties uz gājēju taciņas izbūvi šobrīd būtu lieki.

Tāpat I. Koleča atgādina, ka šis ir ļoti sensitīvs jautājums, jo jau iepriekš no Rīgas domes puses ir izskanējuši priekšlikumi, ka pašvaldības uzņēmumam "Rīgas satiksme" būtu jāapkalpo tikai Rīgas pilsētas iedzīvotāji līdz Rīgas robežai, un ir bijušas diskusijas par to, ka reisus, kuri izbrauc ārpus Rīgas robežām, būtu jāslēdz vai arī attiecīgajām pašvaldībām jālīdzfinansē. "Ropažu novada pašvaldībai tas, protams, sagādātu finansiālas grūtības, jo lielākā daļa Mucenieku iedzīvotāju visdažādāko veidu pakalpojumus saņem Rīgā un tur arī strādā. Šobrīd no Muceniekiem uz Ropažiem caur citiem novada ciemiem iespējams nokļūt ar pašvaldības bezmaksas autobusu divas reizes mēnesī, kā arī uz Zaķumuižu ar skolēnu autobusu, kurš kursē katru dienu. Citas sabiedriskā transporta iespējas Mucenieku ciema iedzīvotājiem nav."

Autobuss sakustējies
Kā "Apriņķis.lv" aizvadītajā nedēļā klāstīja I. Koleča, Ropažu novada pašvaldība ir saņēmusi atbildes vēstuli no valsts SIA "Autotransporta direkcija" ar lūgumu precizēt informāciju par vēlamajiem laikiem, kuros būtu nepieciešama papildu autobusu reisu iebraukšana Mucenieku ciemā, kā arī sniegt aplēses par paredzamo pasažieru skaitu.

14. janvārī pašvaldība "Autotransporta direkcijai" sniedza atbildi, ka, neveicot pētījumu uz vietas konkrētā laika periodā, ir grūti precīzi noteikt, tieši kuri reisi būtu vispieprasītākie, jo iedzīvotāju vēlmes un paradumi ir dažādi. Tomēr jau šobrīd var secināt, ka autobusa iebraukšana Ropažu novada Muceniekos iedzīvotājiem ir ļoti svarīga, jo katru reisu izmanto vidēji 15–20 cilvēku no rīta un 20–30 cilvēku vakarā. Ropažu novada pašvaldības ierosinājums ir nodrošināt, ka vismaz puse 16. autobusa reisu gan darbdienās, gan brīvdienās iebrauc Muceniekos.

Arī iekšlietu ministra padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Daiga Holma portālma apstiprināja, ka ministrija sadarbojas ar Satiksmes ministriju un "Autotransporta direkciju", lai risinātu Mucenieku autobusa jautājumu. D. Holma sazinājusies arī ar biedrības "Attīstības centrs "Mucenieki"" pārstāvi Normundu Vagali, lai uzzinātu iedzīvotāju vēlmes attiecībā uz autobusa reisu biežumu. Tā kā N. Vagalis norādījis autobusa kursēšanas laikus, kas, visticamāk, neapmierinās skolēnu vecākus, proti, viņš uzskatījis, ka autobuss Muceniekos varētu neiebraukt laikā no plkst. 12 līdz 16, D. Holma ieteikusi Vagaļa kungam apspriesties ar vietējiem iedzīvotājiem, pirms paust gala lēmumu.

Kamēr I. Pētersones-Godmanes solījums un amatpersonu sarakste ceļo pa ministriju un iesaistīto institūciju gaiteņiem, Mucenieku iedzīvotājiem atliek gaidīt vasaru, kad vakari kļūs gaišāki un iešanu līdz autobusa pieturai neapgrūtinās sniega kupenas un pavasara dubļi.

Pašreizējā situācija
16. autobusa maršrutu "Abrenes iela – Garkalnes Mucenieki" nodrošina Rīgas pašvaldības SIA "Rīgas satiksme", un tas ir vienīgais sabiedriskā transporta maršruts, ar kuru iedzīvotāji var nokļūt galvaspilsētā.

Kā "Apriņķis.lv" noskaidroja "Rīgas satiksmē", 16. autobusa maršruts no Rīgas centra brauc uz Sunīšiem (Garkalnes Muceniekiem). Darbdienās tiek veikti 37, brīvdienās 20 reisi uz Rīgu, savukārt no Rīgas uz Muceniekiem tiek veikti 34 reisi darbdienās, bet 20 reisi brīvdienās. Visi reisi apstājas pieturvietā "Pagrieziens uz Muceniekiem", kas atrodas aptuveni 270 m attālumā no Mucenieku centra, kur ir izveidots apgriešanās loks. "Rīgas satiksmes" Klientu apkalpošanas un komunikācijas daļas vadītājs Viktors Zaķis uzsvēra, ka 270 m nav liels attālums, jo salīdzinājumā ar tādu blīvi apdzīvotu Rīgas mikrorajonu kā Pļavnieki, tas ir niecīgs un pat mazāks nekā attālums no vienas mājas gala līdz otram, kur nu vēl līdz sabiedriskā transporta pieturvietai. Turklāt šobrīd Mucenieku ciematā darbdienās iebrauc septiņi reisi (trīs no rīta uz Rīgu un pēcpusdienā četri reisi no Rīgas), bet brīvdienās – divi reisi (viens no Rīgas un viens uz Rīgu).

V. Zaķis, jautāts par "Rīgas satiksmes" iespējām palielināt reisu skaitu līdz Mucenieku centram, skaidroja, ka "Rīgas satiksme" šajā gadījumā ir tikai pārvadātājs, kas rīkojas atbilstoši pasūtītāja – Rīgas domes – noteiktajam apkalpošanas līmenim. Šobrīd 16. autobusa maršruts tiek apkalpots saskaņā ar vienošanos starp Rīgas domi un valsti – VSIA "Autotransporta direkcija" (ATD), jo no kopējā maršruta kopgaruma vairāk nekā 30% ir ārpus Rīgas administratīvās teritorijas, un daļējs finansējums arī nāk no valsts. "Tāpēc valsts institūciju pārstāvjiem ar attiecīgu piedāvājumu un finansējumu vispirms ir jāvēršas pie ATD un Rīgas domes, lai varētu izvērtēt maršruta izmaiņas," pauda V. Zaķis.