14.01.2016 17:30

Reportāža no Siguldas un Ķekavas: vai operatīvie dienesti spēs glābt, ja nama durvīm priekšā auto?

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Reportāža no Siguldas un Ķekavas: vai operatīvie dienesti spēs glābt, ja nama durvīm priekšā auto? Einārs Binders; Ieva Karlsberga

Pagājuši desmit gadi, kopš traģiskās uguns nelaimes daudzdzīvokļu mājā Rīgā, Mirdzas Ķempes ielā, kad, nesagaidot glābēju palīdzību, bojā gāja vecāki un divi bērni. Iespējams, nelaimi varēja novērst, ja ugunsdzēsēju automašīnai ar pacēlāju netraucētu pie mājas novietotās iedzīvotāju automašīnas. Lai gan tiesa šo iemeslu neatzina par būtiskāko, glābēji zaudēja dārgo laiku, cenzdamies no automašīnām atbrīvot piebrauktuvi.

Ugunsdzēsības likums paredz, ka glābējiem ir tiesības traucējošās automašīnas pašiem nostumt malā, taču to ne vienmēr ir iespējams izdarīt un bieži vien glābēji to necenšas darīt, jo nav sakārtota sistēma, kā iespējamais automašīnas bojājums tiks kompensēts.

Kā portālam "Apriņķis.lv" apstiprināja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas priekšniece Viktorija Gribuste, pat gadījumos, kad privātās automašīnas ir novietotas uz hidrantiem, ugunsdzēsēji ne vienmēr cenšas tās nostumt malā, bet gan meklē nākamo hidrantu. Tomēr viņa apliecina, ka hidrantu nodrošināšanas sistēma valstī ir sakārtota – to izvietošana un vietu norāde ir nodota vietējo pašvaldību ūdensapgādes uzņēmumiem.

Tā kā par hidrantu atrašanās vietām jābūt izvietotām norādēm, nevajadzētu būt arī problēmām ar to atrašanu, un autovadītājiem šīs zīmes ir jārespektē. Protams, ziemā var gadīties, ka zem sniega segas hidrantu var nepamanīt, pieļauj V. Gribuste. Tomēr viņa neatmin gadījumus, kad Pierīgā būtu oficiāli fiksēti gadījumi, kad glābējiem darbu būtiski būtu traucējušas iedzīvotāju automašīnas.

Kā zināms, oficiālā statistika ne vienmēr sakrīt ar reālo situāciju. Paši ugunsdzēsēji stāsta, ka ne reizi vien haotiski izvietotās mašīnas, kas bieži vien aizšķērso pat mājas ieejas durvis, ir radījušas problēmas. To pašu saka neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta automašīnu vadītāji, kuriem nākas braukt pa apstādījumu zonu un ar nestuvēm lavierēt starp cieši pie māju ieejas durvīm novietotajām automašīnām.

Vai tiešām personiskā konkrētā brīža vajadzība mērot pēc iespējas mazāk soļu līdz nama durvīm var būt arguments, lai radītu šķēršļus kaimiņa vai pat paša dzīvības glābšanai? Lai novērtētu, cik iespējama ir glābšanas dienesta un neatliekamās medicīniskās palīdzības automašīnu piekļuve daudzdzīvokļu namu durvīm un fasādēm, "Apriņķis.lv" apsekoja namu pagalmus Siguldā, Ķekavā un Daugmalē.

Pirms tam aptaujājām vairāku Pierīgas namu vecākos un noskaidrojām, ka lielākoties namu iedzīvotāji rūpējas par to, lai pie mājām varētu piebraukt operatīvais transports. Vieni izvieto ierobežojošās zīmes, citi paši uz savu galvu nokrāso ceļa apmales dzeltenā krāsā, vēl citi pat aiz kaimiņa automašīnas loga tīrītāja, gluži kā policisti, ieliek brīdinājumu. Neviens gan nav izmantojis iespēju pie mājas izvietot jaunizveidoto zīmi "Piebrauktuve ugunsdzēsības transportam", jo tās uzstādīšana prasa papildu līdzekļus un visiem īpašniekiem par to jāvienojas.

Sigulda, Čakstes iela 1
Pirms pāris gadiem renovētā māja sakārtojusi arī stāvvietu jautājumu. Starp automašīnas aizmuguri un kāpņutelpas piebraucamo ceļu ir apmēram četri vai pat vairāk metru. Lai gan nekādas aizliedzošās zīmes nav izvietotas, kāpņu telpu piebrauktuves netiek aizšķērsotas, tomēr kāds pamanās novietot automašīnu tuvāk durvīm.







Sigulda, Čakstes iela 3
Iedzīvotāji neslēpj, ka automašīnas pie mājas parasti tiek novietotas visai haotiski un operatīvajiem dienestiem tad nav kur piebraukt.



Sigulda, Čakstes iela 7
Auto tiek novietoti piemājas autostāvvietā, operatīvajam transportam atliek braukt pa ietvi.



Sigulda, Leona Paegles iela 4
Kādreiz automašīnas šajā pagalmā liktas, kur pagadās – pa perimetru, laukuma vidū, iebraucamo ceļu malās. Nesen izbūvētas dažas papildu vietas, bet neko daudz tas šo problēmu neatrisina. Mašīnu ir par daudz, bet iedzīvotāji sapulcēs nevar vienoties, ka būtu jālikvidē nedaudz zaļās zonas, jo tie, kam auto nav, krasi iebilst, sakot, ka tuvumā ir veikala un kafejnīcas bezmaksas stāvlaukumi. Nama pārvaldnieks Māris Bergs atzīst, ka par automašīnu novietošanu tiek runāts katrā iedzīvotāju sapulcē – lai var piebraukt operatīvais transports un sētnieki var notīrīt piebrauktuves. Viņš arī nenoliedz, ka naktīs situācija varētu būt sarežģīta – automašīnu ir ļoti daudz, un var gadīties, ka operatīvais transports netiek tām garām.



Sigulda, Leona Paegles iela 7
Māja izvietota "L" formā, abās daļās auto liek pie zaļās zonas, lai starp auto un māju ir piebraucamais ceļš, kas ir apmēram trīs metrus plats, kā to paredz Ceļu satiksmes noteikumi. Iedzīvotāji atzīst, ka problēmas ar piebraukšanu nav novērotas.



Sigulda, Leona Paegles iela 10
Iedzīvotāji vienojušies, ka automašīnas pie mājas durvīm nenovietos, tikai mājas galos.



Sigulda, Leona Paegles iela 14
Automašīnas parasti stāvot tikai abos mājas galos, bet šoreiz viena nostājusies uz piebrauktuves.



Sigulda, Leona Paegles 15
Pēdējo gadu laikā renovēta māja, kas sakārtojusi arī autostāvvietu. Starp automašīnām un namu ir plašums.


Sigulda, Lāčplēša iela 4
Automašīnas tiek novietotas teju pie durvīm, bet vasarā motocikli stāvot tieši pie durvīm. Ietves gar māju nav, tikai veco betona flīžu taka. Mājā dzīvo daudz pensionāru, un neatliekamās medicīniskās palīdzības mašīna redzēta stāvam ne reizi vien tieši uz braucamās daļas, kas apgrūtina pārējo auto pārvietošanos.



Sigulda, Lāčplēša iela 6
Automašīnas tiek liktas uz ielas, operatīvajam transportam atliek piebraukt pa ietvi.



Sigulda, Lāčplēša iela 9
Mājas iedzīvotājiem pastāv noruna – durvju priekšā auto nenovietot tieši operatīvo dienestu dēļ, jo mājā dzīvo pietiekami daudz pensionāru. Noruna tiekot ievērota, operatīvais transports brīvi var piekļūt kāpņu telpām. Turklāt pērn pavasarī atjaunota un paplašināta autostāvvieta vienas mājas galā.



Sigulda, Lakstīgalas iela 6
Sarežģīts pagalms – izskatās, ka automašīnu ir vairāk nekā stāvvietu. Tās tiek liktas gan pie durvīm, gan ērtākajās vietās.
 


Sigulda, Raiņa iela 5A
Jauna māja ar plašu pagalmu. Automašīnas tiek liktas gan pret durvīm, gan pa perimetru.



Ķekava, Gaismas iela
Kā redzams, pie namiem Gaismas ielā situācija ir gandrīz vienāda – iedzīvotāji automašīnas novieto gan atsevišķās autostāvvietās, gan pie mājas durvīm. Nez kādam nolūkam domāta ceļa zīme, kas neļauj mašīnas novietot tikai darbdienās līdz plkst.17? Bet kā ar vakara un nakts stundām un brīvdienām? Vai tad neatliekamās palīdzības dienestu piebraukšana mājai nav ieplānota?






Ķekavas novada Daugmale
Redzam, ka Daugmalē situācija ir atšķirīga. Pie viena nama pat izvietota apstāties un stāvēt aizliedzošā ceļa zīme, bet pie otra mašīnas stāv pat iebrauktuvē pie durvīm.