01.06.2012 15:53

Garkalnes un Ādažu iedzīvotājus par ASV militārās tehnikas klātbūtni aicina neuztraukties

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(4 balsojumi)
Garkalnes un Ādažu iedzīvotājus par ASV militārās tehnikas klātbūtni aicina neuztraukties Krišjānis Grantiņš

Militārajām mācībām paredzētais aprīkojums bez starpgadījumiem un būtiskiem satiksmes traucējumiem nogādāts no Garkalnes dzelzceļa stacijas līdz Ādažu poligonam.

Piektdien no rīta Garkalnes stacijā bija dzirdama ne tikai latviešu un krievu, bet arī angļu un vācu valoda, un līdzās Latvijas armijas pārstāvjiem un tehniskajiem darbiniekiem rosījās aizsargtērpos ģērbti amerikāņu kareivji. Viņi kā pirmie no bāzes Vācijā ieradušies Latvijā, lai palīdzētu sagatavoties jūnija vidū paredzētajām sauszemes un gaisa spēku militārajām mācībām "Saber Strike 2012".


Svētdien no Vācijas Ventspils ostā ienāca prāmis ar ASV spēku militāro tehniku un ekipējumu, vēlāk tas pa dzelzceļu tika transportēts uz Garkalni, no kurienes piektdien militārās policijas pavadībā pa šoseju nonāca Ādažu poligonā.

Pārvietošanas koordinācijas centra komandiera pienākumu izpildītājs kapteinis Didzis Veidenbaums pastāstīja, ka pirmajā posmā uz mācību vietu nogādāti konteineri ar dažādu armijas ekipējumu, apvidus automašīnas, vairāki ģeneratori un septiņas tonnas smagas mašīnas, kā arī degvielas cisterna. Nākošnedēļ "Saber Strike" vajadzībām gan ar prāmi, gan lidmašīnu tiks piegādāta cita armijas tehnika, ieskaitot kājnieku kaujas mašīnas "Striker".

"Iedzīvotājiem nav nekāda iemesla uztraukties un bīties. Runājot par Garkalni – ja ceļiem būs nejauši radušies kādi bojājumi, mēs pēc mācībām tos noteikti nolīdzināsim un salabosim. Ceru, ka iedzīvotājiem neradīsies pretenzijas," teica D.Veidenbaums. "Kad mācības beigsies, tehnika dosies pretējā virzienā – tas notiks Līgo un Jāņu dienā. Centīsimies netraucēt pārējo satiksmi, jo apzināmies, ka sevišķi 24. jūnijā uz autoceļiem tā varētu būt diezgan liela. Mēģināsim teritorijai izbraukt cauri klusu un mierīgi."

Mācību "Saber Strike" lauka taktiskais vingrinājums, kurā piedalīsies vairāk nekā 1700 karavīru no ASV, Igaunijas, Kanādas (pirmo reizi!), Latvijas un Lietuvas, notiks no 11. jūnija līdz 22. jūnijam Ādažu poligonā un tam pieguļošajā novada teritorijā. Līdzīgas mācības Ādažos notika jau iepriekš, taču šoreiz tās solās būt vērienīgākas, jo šogad tajās iesaistīti arī gaisa spēki.

"Saber Strike 2012" notiek divās valstīs – štāba mācības Igaunijā, bet praktiskā daļa Latvijā, jo kaimiņvalstī nav tik liela un kvalitatīva poligona. Īpaša ievērība mācību laikā tiks pievērsta militāro spēku sadarbībai ar valsts un pašvaldību institūcijām, robežsardzi, muitu, dzelzceļu, ugunsdzēsības un glābšanas dienestu, policiju u.c.