01.06.2012 11:00

Upē izgāzto cūku mēslu dēļ Ropažos iet bojā zivis

Autors  Agnese Dzene
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Vides speciāliste ņem ūdens paraugus no Tumšupes Ropažu novadā. Vides speciāliste ņem ūdens paraugus no Tumšupes Ropažu novadā. www.ropazi.lv

Uzzinot, ka Siguldas novada Allažmuižas cūkkopības uzņēmums SIA "Baltic Pork" Tumšupē iepludinājis cūku mēslus, satraukušies arī kaimiņi Ropažos.

Sakarā ar Tumšupes piesārņojumu Siguldas novadā, Ropažu novada pašvaldība šonedēļ arī savā pusē ņēma upes ūdens paraugus un veica analīzes.

Par kaimiņu nedienām ropažnieki uzzinājuši 29. maijā, pēc tam, kad Valsts vides dienesta (VVD) inspektori pagājušajā nedēļā Siguldas novada Allažmuižā konstatēja nopietnus vides piesārņošanas pārkāpumus – mēģinājumu aprakt šīfera atkritumus turpat uzņēmuma teritorijā un mēslu iepludināšanu netālu esošajā Tumšupē.

Ropažu novada pašvaldība 30. maijā pieaicināja Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta „BIOR" pārstāvjus, lai paņemtu ūdens paraugus un konstatētu, vai šobrīd Tumšupē ir konstatējams piesārņojums un vai tas ir kaitīgs cilvēkiem. Jāņem vērā, ka strauji tuvojas vasara un arvien vairāk iedzīvotāju, tai skaitā arī bērni, brīvo laiku pavadīs pie ūdens. Ūdens paraugus „BIOR" pārstāvji ņēma Tumšupē, pie „Galausku" mājām un to analīžu rezultāti būs zināmi 4. jūnijā.

"Galausku" māju saimnieki atklāj, ka blakus tekošajā Tumšupē novērojuši piesārņojumu – par to liecinājis gan ūdens izskats, gan mēslu smakas, gan tas, ka upē bojā gājušas zivis.

Satraukumu par notikušo vides piesārņojumu Tumšupes upē pauduši biedrības "Mēs zivīm" pārstāvji, kas sadarbībā ar mecenātu Gunti Rāvu 21. maijā Mergupē, Lielajā un Mazajā Juglā, kā arī Tumšupē ielaiduši 20 000 strautu foreļu mazuļus.