31.05.2012 09:23

Rīgas rajona slimnīcā Siguldā gultu mazāk, bet kvalitāte aug

Autors  Agnese Dzene
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
“Tiem, kas man prasa – nu kāpēc pie jums tik daudz dzimst, es parasti saku – Sigulda ir tāda mīlestības pilsēta un cilvēkiem jau patīk dzemdēt tai pašā vietā, kur tas bērniņš ir saražots,” ar humoru saka slimnīcas galvenais ārsts Valdis Siļķe. “Tiem, kas man prasa – nu kāpēc pie jums tik daudz dzimst, es parasti saku – Sigulda ir tāda mīlestības pilsēta un cilvēkiem jau patīk dzemdēt tai pašā vietā, kur tas bērniņš ir saražots,” ar humoru saka slimnīcas galvenais ārsts Valdis Siļķe.

Siguldā atklātas Rīgas rajona slimnīcas rekonstruētas telpas. Atzinību par slimnīcas uzplaukumu paudusi veselības ministre Ingrīda Circene.

Rīgas rajona slimnīcā beidzot noslēdzies Eiropas Reģionālā attīstības fonda (ERAF) līdzfinansētais projekts, kura laikā tika veikti renovācijas un rekonstrukcijas darbi fizioterapijas zālē, ergoterapijas kabinetā, renovēta aprūpes nodaļa, izveidots rentgena un ultrasonogrāfijas kabinets. Rekonstrukcijas darbi veikti arī traumpunkta un dienas stacionāra telpās.

I. Circene atklāj, ka, viņasprāt, ar ieguldītajiem 407 tūkstošiem latu ir panākts maksimāli labākais rezultāts. "Man ir gūti iedomāties, kas varēja būt vai nebūt savādāk, bet domāju, ka rezultāts ir ļoti labs un ieguvēji ir visi – gan pacienti, gan personāls, kam garas stundas jāstrādā smags darbs un atalgojums ir darbam neatbilstošs. Svarīgi, ka vismaz vide, kurā viņi strādā ir patīkama." Ministre īpaši uztiec administrāciju un ārstu kolektīvu, kas ir domājuši "par to, kā pārdzīvot krīzi, piesaistot maksas pakalpojumus, nevis vienkārši nolaižot rokas. Slimnīca piesaista ārvalstu pacientu un eksportē pakalpojumu. Piemēram, praktizējot tik populārās bariatriskās ķirurģijas, ārstējot aptaukošanās slimības. Šādi maksas pakalpojumi ļoti palīdz sakārtot finanses un papildina budžetu."

I. Circene uzsver pēdējā laika progresējošu tendenci – slimnīcā samazinās gultu skaits, kvantitāti aizstājot ar kvalitāti. "Esmu par to, ka mēs ieguldām tehnoloģijās un algās tieši šo iemeslu dēļ – lai pacients saņem labāku pakalpojumu, nevis maksā par gulēšanu un ēšanu. Ja paskatāmies desmit divdesmit gadus atpakaļ, gultas bija daudz vairāk, bet tagad, attīstot aprūpi, pacients ātrāk tiek mājās un viņa vietā jau drīz vien var nākt cits. Varbūt pēc desmit gadiem, atskatoties pagātnē, mēs atkal redzēsim, ka gultu skaits ir samazinājies. Vairāk būs dienas stacionāri un ambulatorie pakalpojumi," spriež veselības ministre.

Slimnīcas galvenais ārsts, ķirurgs Valdis Siļke atzīst, ka sajūtas, atklājot jaunās, svaigi remontētās telpas ir labas, tomēr pavisam labi jutīšoties tikai, kad būs atgūti Eiropā ieguldītie līdzekļi. „Ieguldīto finansējumu dabū atpakaļ tikai pēc zināma laika. Būvniecības pabeigšana un lentas pārgriešana nenozīmē, ka pasākums ir beidzies. Tas būs laimīgi beidzies brīdī, kad visus ieguldītos līdzekļus atzīs par attiecināmiem un dabūsim naudu atpakaļ. Tad es būšu pavisam laimīgs," atklāj viens no pasākuma galvenajiem vaininiekiem. V. Siļķe atzīst, ka ieguldīts milzu darbs un ar rezultātu visi ir apmierināti. "Priecājamies, ka patīk arī pacientiem un viņi to augstu novērtē – tas jau pats galvenais."

Slimnīcas galvenais ārsts saka – vislielākais gandarījums ir par ceturto nodaļu. "Tā ir visskaistākā no visām, jo ir izveidota vienotā dizainā. Jāsaka, ka tas arhitektam bija tāds pēdējais lielais projekts mūsu uzņēmumā un visas pozitīvās pieredzes, ko līdzšinējā mūsu sadarbībā guvis, viņš ieguldījis šajā nodaļā. Tā ir izdevusies tieši tāda, kā mēs gribējām."

Sigulda novada domes priekšsēdētājs Uģis Mitrevics neslēpj prieku par padarīto. "Mums atkal ir izdevies pakāpties vienu soli tālāk. Ja paskatāmies uz slimnīcas fotogrāfijām un atceramies, kā mums gāja tajā brīdī, kad mēs sēdējām pie galda un runājām, spriedām par to, ko tālāk darīt... Kā slimnīcai palikt savā vietā un ka saglabāt funkcijas? Nebija skaidrs, ko darīt tālāk – pārdot angļiem, ķīniešiem vai kādiem citiem vai tomēr saglabāt? Jautājumu bija ļoti daudz, bet tagad slimnīcu var ierindot top 10 piemēros, kā Latvijā, krīzē, ir iespējams uzsākt iet pareizo ceļu. Man, mūsu novada topā šis ir pierādījums numur viens tam, ka par spīti krīzei, ir iespējams mainīt lietas uz labo pusi. Un jāsaka "paldies" tiem daudzajiem mediķiem, kas šo laiku ir pārdzīvojuši un nepadevušies. Atļaušos teikt, ka turpmākais ceļš varētu būt gana rožains," pozitīvi nākotnē raugās novada mērs.

Slimnīcas galvenais ārsts atklāšanas ceremonijā pateicās visiem, kas ieguldījuši savu laiku un darbu, pieliekot roku projekta īstenošanā, pasniedzot tiem dāvanu kartes rehabilitācijas nodaļā. Savukārt sanākušie sveicēji slimnīcai dāvāja ziedus, gleznas, telpaugus un saldumus.

Kopējās projekta izmaksas ir gandrīz 407 tūkstoši latu, no tiem 346 tūkstoši latu ERAF līdzfinansējums, bet 61 tūkstoši pašu līdzfinansējums.

 


Siguldiešiem prieks un lepnums, ka slimnīca un tās personāls veiksmīgi pārdzīvojis krīzi, nepadodoties un nezaudējot cerību atkal uzplaukt.Siguldiešiem prieks un lepnums, ka slimnīca un tās personāls veiksmīgi pārdzīvojis krīzi, nepadodoties un nezaudējot cerību atkal uzplaukt.