23.07.2015 16:21

Siguldieši tiek pie jauniem atkritumu šķirošanas konteineriem

Autors  Ģirts Kondrāts
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Jaunie siguldieši izmēģina, kā darbojas modernie atkritumu konteineri Pils ielas stāvlaukumā. Jaunie siguldieši izmēģina, kā darbojas modernie atkritumu konteineri Pils ielas stāvlaukumā. publicitātes

Lai veicinātu atkritumu šķirošanu Siguldā, "Eco Baltia" grupas uzņēmumam PSIA "Jumis" sadarbojoties ar Siguldas novada domi, pilsētā izveidots astoņu šķiroto atkritumu savākšanas punktu tīkls. Katrā punktā izvietoti divi pazemes konteineri stikla un plastmasas šķirošanai.

Siguldas iedzīvotāji šķiro sadzīves atkritumus jau kopš 2009. gada, atsevišķi nodalot stiklu un plastmasu. Siguldas pilsētas teritorijā šim nolūkam izvietoti 22 zvanveida konteineri. Tagad sadzīves atkritumu šķirošanas uzlabošanā sperts solis tālāk. Piesaistot Eiropas Savienības Kohēzijas fonda finansējumu, pilsētā, bet jo īpaši vietās, kur ir intensīvāka tūristu plūsma, astoņos punktos tiks izvietoti 16 jauna veida atkritumu konteineri. Tie atradīsies Raiņa ielā 3B, Pils ielā 14A, Pils ielā 16, Puķu ielā 4, Leona Paegles ielā 21, Pils ielā 10, "Peltēs" un pie kafejnīcas "Bucefals".

Atšķirībā no vecajiem zvanveida konteineriem, kuru tilpums ir viens kubikmetrs, jaunie konteineri ir trīs reizes ietilpīgāki, turklāt divas trešdaļas konteinera atrodas zem zemes. Kā jauno konteineru prezentācijā ceturtdien skaidroja ražotāja "Green World Group" pārstāvis Pols Barets, jaunie konteineri garantē tīrāku vidi un labāku pieejamību arī cilvēkiem ar kustību traucējumiem. Latvijā šādi konteineri tiek uzstādīti pirmo reizi, lai gan tos jau sen lieto Lielbritānijā, Vācijā, Indijā un citviet pasaulē.

Sašķirotie sadzīves atkritumi uzkrāsies īpašos maisos, kurus tad, kad konteiners būs pilns, nomainīs. Tas būs ieguvums arī pilsētas atkritumu apsaimniekotājam – firmai "Jumis", kuras direktors Edgars Mūrnieks sacīja, ka tagad sašķiroto atkritumu izvešanu varēs plānot trīs reizes retāk. Savāktie sadzīves atkritumi nonāks "Eco Baltia" grupas uzņēmumos. Piemēram, plastmasu pārslās vai granulās pārstrādās AS "PET Baltija" vai SIA "Nordic Plast", savukārt stikla pārstrādi nodrošinās SIA "Eko Reverss".

Zināms, ka projekta kopējās izmaksas ir turpat 50 000 eiro, no kuriem apmēram 20 000 eiro ir Kohēzijas fonda līdzfinansējums.

Atklājot jaunos konteinerus, "Eco Baltia grupa" valdes priekšsēdētājs Māris Simanovičs sacīja: "Esam gandarīti, ka veiksmīgi pabeigts nozīmīgs projekts, kas Siguldas iedzīvotājiem ļaus daudz ērtāk šķirot atkritumus, kā arī tiem, kuri to nedara, liks aizdomāties par šķirošanas nozīmīgumu. Tagad pilsētnieki varēs izmantot jauno infrastruktūru, kas ļauj samazināt konteineru skaitu, kuri jānovieto zemes virspusē, un to pašu daudzumu nekaitīgi uzkrāt zem zemes. Kopumā šis projekts ir liels solis pretī sakārtotai un skaistai Latvijai, un, cerams, ka arvien vairāk pašvaldību sekos Siguldas piemēram un domās par to, kā attīstīt un organizēt atkritumu šķirošanu un atkritumu savākšanas infrastruktūru pilsētvidē."

Savukārt E. Mūrnieks piebilda, ka, tiklīdz beigsies saskaņošana ar zemes īpašniekiem, novada atkritumu šķirošanas apritē atgriezīsies arī līdz šim lietotie zvanveida konteineri.

Jautāts, cik daudz sadzīves atkritumu gadā „saražo" siguldieši, SIA "Jumis" direktors sacīja, ka tie ir aptuveni pieci tūkstoši tonnu, kas tiek nodotas uzglabāšanā uzņēmumam SIA "Eko Getliņi". Būvgruži ir smagāki, un to svars ir apmēram 12 tūkstoši tonnu.

No labās: Siguldas domes izpilddirektore Jeļena Zarandija, PSIA “Jumis” direktors Edgars Mūrnieks, "Eco Baltia grupa" valdes priekšsēdētājs Māris Simanovičs un ”Greenworldgroup Wastecare Solutions” valdes priekšsēdētājs Pols BaretsNo labās: Siguldas domes izpilddirektore Jeļena Zarandija, PSIA “Jumis” direktors Edgars Mūrnieks, "Eco Baltia grupa" valdes priekšsēdētājs Māris Simanovičs un ”Greenworldgroup Wastecare Solutions” valdes priekšsēdētājs Pols Barets