23.07.2015 12:48

Ogrenet.lv: No Rīgas izvestās mežacūkas plosās pa īpašumiem Tīnūžos

Autors  www.ogrenet.lv
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)

Vien dažas dienas pēc 15.jūlijā veiktās mežacūku izvešanas "operācijas", nogādājot 15 dzīvniekus uz Daugavas mežsaimniecības teritoriju Tīnūžu pagastā, cilvēku sabiedrību alkstošie pārnadži jau paviesojušies vairākos privātīpašumos.

Par vienu no mežacūku neprognozējamās uzvedības "upuri" kļuvis kāds tīnūžnieks un viņa īpašums. Mežacūkas izrakājušas piemājas pagalmu un sakņu dārzu, pat izēdušas sunim bļodiņā atstāto barību. Ar līdzīgiem stāstiem ir gatavi dalīties arī apkārt esošie kaimiņi, jo pamatīgu izbīli piedzīvojuši gan bērni, gan pieaugušie. Piemēram, kāds pieredzējis vietējais mednieks pirmoreiz mucis no mežacūkām, lai gan citās situācijās tieši sirmais kungs guvis virsroku.

Šo mežacūku uzvedība ir noprognozējama

Sazinoties ar Pierīgas mednieku biedrības pārstāvi Kasparu Šuikovski, portālam "Ogrenet" tika paskaidrots, ka biedrība ir tikai un vienīgi līguma izpildītāji. Proti, tikusi noslēgta vienošanās par mežacūku "deportēšanu" no galvaspilsētas uz norādīto vietu, kas šajā gadījumā atrodas Ikšķiles novada Tīnūžu pagastā. Viss esot saskaņots ar Valsts meža dienestu.

Savukārt, runājot par mežacūku uzvedības modeli, K.Šuikovskis atzina, ka tas ir ļoti neprognozējams. "Savaļas mežacūkām aptuveni varam paredzēt, kā viņas rīkosies. Bet šajā gadījumā, ņemot vērā, cik šīs mežacūkas ir pārvērtušās par "mājdzīvniekiem", uzvedība ir neparedzama," tā Pierīgas mednieku biedrības loceklis.

Jārod kompromiss; likvidēšana – galējais variants

Sakarā ar Rīgā – lielākoties Juglas un Šmerļa apkārtnē – klaiņojošajām mežacūkām pilsētas dome izveidoja Medību koordinācijas komisiju, kas lēma par turpmāko rīcību nepatīkamās situācijas risināšanā. Paralēli komisijas sēdēm un lēmumu pieņemšanai medijos jau ir izskanējis atsevišķu ekspertu viedoklis par pilsētvidi pārlieku cienošo mežacūku likvidēšanu. Tam piekrīt arī augstāk minētais Pierīgas mednieku biedrības pārstāvis.

Tomēr, kā "Ogrenet" sacīja komisijas loceklis, Latvijas Meža īpašnieku biedrības pārstāvis, SIA "Rīgas meži" valdes loceklis Juris Buškevics, šeit esot jāatrod kompromiss.

"Ir jāizlemj, ko ar šiem dzīvniekiem darīt. Daudz jau diskutēts, arī par galējiem lēmumiem, un šis cits lēmums varētu izraisīt vēl asākas emocijas. Komisija vadās arī no iedzīvotāju un sabiedrības viedokļiem – tie lielākoties ir diametrāli pretēji – no saudzīgas izvešanas līdz likvidēšanai. Kur lai atrod kompromisu? Ceru, ka komisijas kompetencē būs rast pareizo risinājumu," situāciju pirms piektdien, 24. jūlijā, plānotās komisijas sēdes izklāstīja J.Buškevics.

Mežacūkas pieradušas pie pilsētvides

"Nezinājām, cik viņas ir zaudējušas baiļu un citu emociju sajūtu, bet daudzas ir adaptējušās. Mežacūkas, protams, varētu izvest uz kādu norobežotu briežu dārzu vai neapdzīvotu rezervātu. Šis bija tāds ātrais variants. Pats laidu ārā tur, kur sākas Tīnūži–Koknese šoseja pāris kilometrus no gatera. Izlaidu dzīvniekus, ņēmu koku un dzinu tos iekšā mežā," par mežacūku "operācijas" pirmo posmu stāsta K.Šuikovskis. "Ir jau vēl viena problēma – šajā mežā jau ir mežacūkas, un katram mežam ir savs zvēru blīvums."

Ņemot vērā jau piedzīvotos mežacūku sirojumus Tīnūžu apkaimē, galvaspilsēta problēmu ir nevis atrisinājusi, bet gan pārvirzījusi to tālāk uz austrumiem. Pēc pašreiz pieejamajām aplēsēm, uz Daugavas mežsaimniecību Tīnūžu pagastā varētu tikt nogādātas vēl 3 līdz 5 mežacūku ģimenes ar vismaz 4 dzīvniekiem katrā.

Ikšķiles novada viedoklis neinteresē

Jautājot par Rīgas domes izveidotās speciālās komisijas pieņemto lēmumu par mežacūku izvešanu uz Ikšķiles novadā esošo SIA "Rīgas meži" piederošo mežu, Ikšķiles novada pašvaldības domes izpilddirektors Guntars Kurmis norādīja, ka komisija nav interesējusies par Ikšķiles novada pašvaldības nostāju.