21.05.2012 18:33

Carnikavieši iepazīstas ar veloceliņa maršrutu

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Carnikavieši iepazīstas ar veloceliņa maršrutu Krišjānis Grantiņš

Projekta "Central Baltic Cycling" ietvaros Latvijā ieplānots jauns veloceļš "Eirovelo 13" 561 kilometra garumā, no tiem 26 kilometri vedīs pa Carnikavas novadu.

 

Veloceļš "Eirovelo 13" novadā paredzēts no Vecāķiem līdz Lilastei, šķērsojot arī Piejūras dabas parka teritoriju. Pirmdien, nenobijušies no negaisa, ar ieplānoto maršrutu iepazinās divi duči carnikaviešu, arī novada domes priekšsēdētāja Daiga Jurēvica, Eiropas Riteņbraucēju federācijas direktors Adams Bodors, Vidzemes Tūrisma asociācijas valdes priekšsēdētājs Raitis Sijāts un citi.

"Šobrīd veloceliņa projekts vēl ir tapšanas stadijā. Carnikavas novada domē esam pieņēmuši lēmumu, ka piedalāmies "Eirovelo 13" projektā. Iezīmējam veloceliņa maršrutu, ko virzīt sabiedriskajai apspriešanai, tad sekos projektēšanas darbi, ko organizēs Vidzemes Tūrisma asociācija, un tad būvniecība," tuvākās nākotnes plānus iezīmē Daiga Jurēvica.

Viņa piezīmē, ka atbilstoši dabas aizsardzības plānam Piejūras dabas parkā ir atļauts būvēt tikai veloceliņu, un tam projekta ietvaros izdevies piesaistīt Eiropas Savienības līdzekļus. Vai tam būs nepieciešami līdzekļi arī no novada budžeta, pagaidām esot grūti spriest, jo vēl nav zināms precīzs līdzekļu sadalījums "Eirovelo 13" iesaistītajiem Latvijas novadiem.

Celiņš paredzēts ar cietu segumu, visticamāk, asfaltēts, taču nav izslēgts, ka būvniecības projektā izmanto videi draudzīgākus materiālus. Plānots, ka veloceliņš būs apgaismots un to varētu izmantot visu gadu.

"Novadam šāda projekta realizēšana varētu dot milzīgu lēcienu. Tā ir jauna infrastruktūra – velonoma, skrituļslidu noma, apskates objekti, viesnīcas. Vienlaikus mēs saglabāsim to, ar ko saistās mūsu novads – zaļu domāšanu un neskartu dabu," atzīst D.Jurēvica.

Zīmīgi, ka pēc velobrauciena beigām Carnikavas novadā esošās viesnīcas "Medzābaki" saimniekiem tika pasniegts velotūrismam draudzīga uzņēmuma sertifikāts, ar kādu neviens cits Latvijā pagaidām nevarot lepoties. Savukārt novada vadība par ieguldīto darbu saņēma atzinības zīmi no Vidzemes Tūrisma asociācijas.